10 lt Kedi Kumu Ne Kadar Gider?

10 lt Kedi Kumu Ne Kadar Gider?

16.04.2023 Aysegül Tunçay


Pek çok evcil hayvan sahibinin, özellikle de yeni kedi sahiplenecek kişilerin kedi kumu ile ilgili sorularının olması doğal bir durumdur. Kedilerin konforu ve sağlığı açısından önemli bir unsur olması, ayrıca temizliğinin rutin olarak yapılması gerekliliği de kedi kumuna dair merak edilen konuları oldukça çeşitlendirir. "Kedi kumu ne kadar gider?" sorusu da bunlardan biridir.

Piyasada kil, silika jel, bitki bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilen kumlar dâhil olmak üzere birkaç farklı kedi kumu türü mevcuttur. Bu kum türlerinin kendine özgü özellikleri ve faydalarının olması nedeniyle "10 lt kedi kumu ne kadar gider?" sorusuna mutlak bir cevap verilmesi mümkün değildir. Sizler için hazırladığımız yazımızın devamında kedi kumu seçimi, kedi kumu kullanım süresini etkileyen faktörler ve kedi kumunun daha uzun süre gidebilmesi için yapılabilecekler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

kedi tuvaletine dökülmüş kedi kumu

Kedi Kumu Kullanım Süresini Etkileyen Faktörler

Kedi kumu kullanım süresi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. En önemli faktörlerden biri kum kabını kullanan kedi sayısıdır. Ne kadar çok kediniz varsa kumu o kadar sık temizlemeniz ve değiştirmeniz gerekecektir. Tek bir kedi aynı kumu birkaç hafta boyunca kullanabilirken birden fazla kedinin bulunduğu bir evde kumun birkaç günde bir değiştirilmesi gerekebilir.

Kullandığınız kumun türü de ne kadar uzun süre dayanacağını etkileyebilir. Topaklaşan kumlar, topaklaşmayan kumlara göre daha uzun süre dayanma eğilimindedir çünkü atıkları çıkarmak daha kolaydır. Biyolojik olarak parçalanabilen kedi kumlarının ise daha çabuk parçalandıkları için daha sık değiştirilmeleri gerekebilir.

Kum kabının boyutu da dikkate alınması gereken bir diğer faktördür. Daha büyük bir kum kabı daha fazla kum tutabilir, bu da değişimler arasında kumun daha uzun süre dayanabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte daha küçük bir kum kabının temizlenmesi ve bakımı daha kolay olabilir.

Kum kabının temizlenme sıklığı da kedi kumunun kullanım süresini etkileyen bir diğer faktördür. Kum kabını ne kadar sık temizlerseniz kum o kadar uzun süre dayanır. İdrarın ve dışkının kum kabında birikmesine izin verirseniz kumun nemi emmesi ve kokuları kontrol etmesi daha az etkili hâle gelebilir.

Kumun kalitesi de kullanım süresini etkileyebilir. Yüksek kaliteli kedi kumu, daha emici ve kokuları kontrol etmede daha etkili olduğu için düşük kaliteli kumdan daha uzun süre dayanma eğilimindedir. Son olarak kedinin alışkanlıkları da kumun ne kadar uzun süre dayanacağını etkileyebilir. Bazı kediler diğerlerine göre daha titizdir ve kum kabının daha sık temizlenmesini isteyebilir. Eğer kediniz kumu kazmaya veya kum kabını tırmalamaya eğilimliyse kumu daha çabuk bitirebilir.

kedi tuvaletinin arkasında oturan kedi

Verimli Kedi Kumu Kullanım İpuçları

Kedi kumunu daha verimli kullanmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlardan ilki, doğru kum türünü seçmektir. Nemi emmek ve kokuları kontrol etmek için tasarlanmış yüksek kaliteli, topaklanan bir kum daha uzun süre dayanacak ve kum kabını daha temiz tutacaktır. Bazı biyolojik olarak parçalanabilen kumlarsa çabuk bozularak daha sık değişim gerektirebilir.

Doğru miktarda kum kullanmak da önemlidir. Çok fazla kum israfa neden olabilirken çok az kum kokuları kontrol etmede ve nemi emmede daha az etkili olabilir. Genel kural kum kabını 5 - 7 cm kumla doldurmaktır.

Kedi tuvaletini düzenli olarak temizlemek kumun verimli kullanımı için çok önemlidir. Dışkıları her gün temizlemek ve idrarla ıslanmış kum kümelerini birkaç günde bir kürekle almak, kum kabının temiz ve taze kalmasına yardımcı olacak ve kokuların birikmesini önleyecektir.

kedi tuvaletine dökülmüş çam peleti

Kedi Kumu Seçimi: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her şeyden önce, kullanmak istediğiniz kum türünü göz önünde bulundurmanız gerekir. Kil, silika jel, biyolojik olarak parçalanabilir ve çam veya buğday gibi malzemelerden yapılmış doğal kumlar dâhil olmak üzere seçim yapabileceğiniz çeşitli seçenekler vardır. Her türün kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunur. Bu nedenle karar verirken kedinizin tercihlerini ve kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kedilerin, kedi sahiplerinin ve yaşam alanlarının değişen ihtiyaçlarına göre formüle edilen farklı kedi kumu çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer faktör de topaklaşan veya topaklaşmayan bir kum isteyip istemediğinizdir. Topaklanan kum, idrarın etrafında katı topaklar oluşturacak şekilde tasarlanmıştır, bu da atıkların kürekle alınmasını ve atılmasını kolaylaştırır. Topaklanmayan kumlarda ise böyle özellik yoktur. Ancak bu kumlar genellikle daha az maliyetlidir.

Toz seviyesi de akılda tutulması gereken bir diğer faktördür. Bazı kumlar diğerlerine göre daha tozludur. Bu da solunum sorunları olan kediler veya alerjisi olan kişiler için sorun olabilir. Eğer kedi sahibi olarak sizin ya da kedinizin böyle bir problemi varsa aşırı tozlu kumlardan uzak durmanız gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.