Kedi Çimi Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

18.12.2023 Aysegül Tunçay


Kediler etçil hayvanlardır ve temel olarak hayvansal protein kaynaklarının merkezde olduğu bir beslenme planına ihtiyaç duyarlar. Yine de bazı zamanlarda çim yeme isteklerinin belirgin ölçüde arttığına rastlanabilmektedir. Bazı kedilerin yemek için düzenli olarak çim arayışında olduğu gerçeği de bu söylemi doğrular niteliktedir. Dışarıda yaşayan kediler yiyebilecekleri çimleri arayıp bulma imkânına sahipken evlerde yaşayanların çim arayışı şartları gereği sonuçsuz kalır. Bu durumda ev bitkileri onlar için cazip bir seçenek hâline gelir. Fakat bu tercihin bazı olumsuzlukları da bulunur: Bazı ev bitkileri kediler için toksik özellik taşır. Neyse ki kedilerin güvenle tüketebildikleri, üstelik onlar için son derece önemli faydalar sunan özel kedi çimleri bulunmaktadır. Bu yazımızda kedi çimi faydaları ve bu faydalardan maksimum oranda yararlanabilmek için kedi çimi seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

kedi çimine yakından bakan kedi

Kedi Çimi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kedilere ödül veya atıştırmalık olarak sunulabilen, kediler için güvenli ve besleyici özellikteki çeşitli tohumlardan elde edilen çim türü kedi çimi olarak adlandırılır. Tanımdan da çıkarılabildiği gibi kedi çimi tek bir çim türünden ziyade, kedilere faydalı çeşitli tohumların filizlenmesi ile elde edilen bitkilerdir. Buğday otu, yulaf otu, arpa otu, yonca otu, keten tohumu ve çavdar otu gibi popüler çeşitleri bulunan kedi çimi Nepeta cataria olarak da bilinen kedi nanesi ile karıştırılmamalıdır.

Kedi çimi kedilerin sağlığına birçok farklı katkı sunabilir. Faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kedi çimleri sağlıklı bir lif kaynağıdır. Kedi çimlerindeki çözünmeyen liflerin temel faydası kedilerin sindirim sisteminedir: İshali ve kabızlığı önleyebilir, sindirim sistemi sağlığının korunmasına katkı sunabilir. Ancak bazı kedilerin kuru mamalarında normalden daha çok lif bulunabilir, çok lifli mama tüketen kediler kedi çimi ile buluşturulmadan önce veteriner hekimlerin görüşlerine başvurulması tavsiye edilir.
  • İhtiva ettiği tohumlara göre değişebilmekle birlikte kedi çimleri çeşitli mineraller ve vitaminler içerebilir. Folik asit, A vitamini ve D vitamini gibi sağlıklı bileşenler sayesinde kedilerin kan dolaşımındaki oksijen miktarı artabilir, DNA sentezleri desteklenebilir, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine katkı sunulabilir.
  • Kedi çimi, kedilerde tüy yumağı oluşma riskini azaltabilmektedir. Evlerde yaşayan kediler kendilerini temizlemek için dışarıda yaşayanlara oranla daha çok zaman harcarlar. Tüyleri düzenli olarak taransa dahi fazla miktarda tüy yutabilirler. Yutulan tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına atılması için malt macunlar ve/veya kedi çimi tercih edilebilir.
  • Kedi çimleri, kedilerin evlerdeki diğer bitkileri tüketmesini engelleyebilir. Az önce de belirtildiği gibi bazı ev bitkileri kedilerin sağlığını tehdit edebilir. Kedi çimleri, ev bitkilerine sağlıklı bir alternatif oluşturur. Detaylı bilgi için Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler adlı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
  • Kedi çimleri kedilerin doğal ortamında yapabilecekleri tercihlerle buluşmalarına yardımcı olur. Evde bir ya da iki tane, farklı yerlerde konumlandırılan kedi çimi ile dostlarınızın kendi rutinlerini daha özgürce oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz.

dışarda çim yiyen kedi

Hangi Çim Türü Kediniz İçin Uygun?

Kediler için uygun, diğer bir deyişle güvenli ve faydalı çimler onlar için özel olarak yetiştirilenlerdir. Kedi çimleri, kediler için çeşitli faydalar sunan tohumlardan filizlenir. Kedi çimi ihtiyacının karşılanması için tercih edilebilecek çeşitli kedi çimi türleri vardır. Önemli olan bu ürünlerin içeriklerinin incelenmesi ve içeriklerinin doğal olup olmadığından emin olunmasıdır. Bu ürünlerde yaygın olarak yulaf, çavdar, arpa ve buğday tohumlarının karışımı kullanılır.

kedi çimi yiyen kedi

Kedi Çimi Ne Zaman Tüketilmelidir?

Kedi çimi ne zaman tüketilmelidir? sorusuna verilecek yanıtlar hem kedi özelinde hem de tercih edilen çimin içerikleri doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Kedilerin tüy dökülme oranlarının arttığı mevsim geçişlerinde beslenmelerine kedi çimi eklemek tüy yumağı oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir. Söz konusu kedilerin içgüdüsel ihtiyaçlarının karşılanması olduğunda ise kedi çiminin kullanılması için spesifik bir öneri sunmak doğru olmayacaktır. Kediler sindirim sorunları yaşadıklarında, kusmak istediklerinde ya da yalnızca tadını beğendikleri için gün içerisinde kedi çimi tüketebilirler. Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde birden fazla kedi çimine yer verilerek kediler arasında gerilim oluşma riski minimize edilebilir.

yukarı doğru bakan kedi

Sağlıklı ve Güvenli Kedi Çimi Seçimi İçin İpuçları

Kedilerin güvenle tüketebileceği ve çeşitli faydalarla buluşabileceği kedi çimi seçimi sırasında dikkatli olunması gerekir. Seçilen ürünün kediler için yararlı tohumları ihtiva etmesi en önemli unsurdur. Buğday, arpa, çavdar, keten ve yulaf tohumları kediler için güvenli ve sağlıklı tohumlar arasında yer alır. Kedi çimi seçimi sırasında doğal ürünlerin tercih edilmesi tavsiye edilir. %100 doğal kedi çimlerinden kediler maksimum fayda elde edebilir. Kedi çimi seçiminde ürünün yetişme şartlarının kolay, basit ve anlaşılabilir olması da dikkat edilmesi gereken bir diğer kriterdir.

Vet's Plus kıvrılan kuyrukların nedenine dönüşen kedi çimi ile hem sizler için konforlu hem de kediler için sağlıklı bir deneyim sunuyor. Vet's Plus Tüy Yumaklarına Karşı %100 Doğal Fileli Kedi Çimi içeriğinde her biri kedilerin sağlığını destekleyen tohumlar bulunurken tüm bu tohumlar %100 doğal olmaları ile öne çıkıyor. Kolay yetiştirilen ve fileli yapısıyla konforlu bir kullanım deneyimi sunan Vet's Plus markalı kedi çimi sindirim sistemi sağlığını desteklerken tüy yumaklarının oluşumunu engelliyor. Çimlenme başladıktan sonra 3-6 hafta boyunca keyifle tüketilebilen doğal ürün, özel toprağının içerisindeki karışık çim tohumları ile birlikte teslim ediliyor. Siz de dostlarınıza sağlıklı bir deneyim sunmak için hemen Vet's Plus Tüy Yumaklarına Karşı %100 Doğal Fileli Kedi Çimi ürününü incelebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.