Sphynx Kedi Maması Seçimi İpuçları

Sphynx Kedi Maması Seçimi İpuçları

24.11.2023 Aysegül Tunçay


Diğer kedilerden farklı olarak tüyleri çok az olan ve bu özellikleri nedeniyle "tüysüz kedi" olarak da bilinen Sphynx'ler özel beslenme ihtiyacı bulunan kedi ırkları arasındadır. Vücut sıcaklıklarını dengelemeleri için diğer birçok kediye oranla daha fazla kaloriye ihtiyaç duyan Sphynx kedilerinin metabolizma hızları, gerekli ısıya ulaşmalarını sağlayacak ölçüde yüksektir. Yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına Sphynx kediler daha çok kaloriye ihtiyaç duyarlar. Onlarla ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli unsur da hassas bir sindirim sistemine sahip olduklarıdır. Nedenleri hakkında kesin bilgiye sahip olunmasa da onların diğer kedilere oranla daha fazla sindirim sorunu yaşadıkları bilinir. Yaşadıkları sindirim sorunları, Sphynx'leri dehidrasyona meyilli hâle getirebilmektedir. Sayılan tüm bu nedenlerle, kaliteli ve dengeli formüllere sahip mamalarla ve yeterli suyla buluşturulmaları Sphynx ırkı kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmeleri bakımından oldukça önemlidir. Bu yazımızda Sphynx mama seçimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

sphynx kediler

Sphynx Kedileri için Beslenme Gereksinimleri

Sphynx kedilerinin beslenmesi planlanırken her zaman olduğu gibi öncelik, yaşam evrelerine göre seçim yapmak olmalıdır. Tüm canlılar gibi kediler de farklı yaşam evrelerinde farklı besinlere ve/veya tükettikleri besinlerin içeriklerinin oransal olarak değişmesine ihtiyaç duyarlar. Genel sağlık durumları da Sphynx mama seçimi üzerinde etki gösterecektir.

Sphynx mama seçimi sırasında yaşam evresi ve genel sağlık durumu önemli kriterler olsa da tek başlarına yeterli değildir. Seçilen mamanın protein oranı ve protein kaynağı ayırt edici bir etkiye sahiptir. Sphynx ırkı kediler küçük vücutlara sahip olmakla birlikte yemek yemeyi severler, metabolizmalarının hızlı çalışması da yiyecek ihtiyaçlarını artırır. Tokluk sürelerinin uzaması için protein, etkili bir besin grubudur.

Sphynx'lerin ciltleri oldukça hassastır. Onları koruyan sık ve gür tüyler bulunmadığı için ciltlerinin sağlıklı tutulması oldukça önemlidir. Bu nedenle proteinlere ek olarak Omega-6 ve Omega-3 yağ asitleri beslenmelerine mutlaka eklenmelidir. Omega yağ asitlerinin Sphynx kedileri için bir diğer faydası ise kalp sağlığının desteklenmesidir.

Sphynx beslenmesinde su tüketiminin de önemli bir rolü bulunur. Su hem ciltlerinin sağlıklı kalması hem de dehidrasyon riskinin minimize edilmesinde etkilidir. Sphynx mama seçimi doğru yapıldığında ve onların temiz suya erişimi sürekli kılındığında sağlıklarının desteklenmesi mümkün olabilmektedir.

Kaliteli, onlar için tam ve dengeli bir beslenme imkânı sunan kuru mamaların tercih edilmesi Sphynx ırkı kedilerin tüm yaşam evrelerinde sağlıklı olmasına yardımcı olur. Yine de beslenmenin doğru planlanması da eşit derecede önemlidir. Günlük tüketecekleri mama miktarının aktivite seviyelerine ve kilo durumlarına göre belirlenmesi tavsiye edilir. Bu noktada veteriner hekimlerin görüşlerinin ve tükettikleri mamaların ambalajlarında yazan önerilerin göz önünde bulundurulması önemlidir.

sphynx kedisi

Sphynx Kedilerinde Sağlıklı Cilt ve Tüy Bakımı

Sphynx'lerin cilt sağlığının desteklenmesinde tükettikleri mamaların rolü büyüktür. Cilt bariyerini derinden yüzeye destekleyen sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller hassas derilerinin savunma mekanizmasının güçlenmesine yardımcı olur. Ancak cilt ve tüy bakımı için ek tedbirlerin alınması ve rutinlerin belirlenmesi gerekir.

Normal şartlarda kedilerin ciltleri tarafından salgılanan yağ, kediler tüylerini yaladıkları zaman vücutlarına eşit olarak yayılır. Sphynx'lerde ise yeterli tüy bulunmadığından vücut tarafından salgılanan yağ cilt üzerinde birikebilir. Biriken yağ düzenli olarak temizlenmezse cilt üzerinde tabaka olarak kalabilir ve cilt sorunlarının oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle tüysüz Sfenks kedilerinin haftada bir, ılık suyla ve cilt sağlıklarını destekleyen kedi şampuanları ile yıkanması gerekebilir. Dikkat edilmesi gereken Sphynx'lerin cildinde şampuanın uzun süre beklememesi ve banyo sona ermeden ciltlerinden tamamen arındırılmasıdır. Banyo sonrası iyice kurulanmaları ve üşümelerinin engellenmesi olmazsa olmaz adımlardandır.

Sphynx'lerin banyo rutinleri kulak temizliği ile desteklenmelidir. Kulaklar temizlenmediğinde biriken kirler kulak enfeksiyonuna neden olabilir. Cilt ve genel sağlığı destekleyen bu bakım rutinlerine tırnak kesimi de dâhil edilmelidir. Sphynx ırkı kedilerin ciltlerini dış etkenlerden koruyacak, gelişmiş tüyleri bulunmadığından uzun tırnakları kendilerini kaşırlarken ciltlerini çizebilir. Ciltlerinde meydana gelen çiziklerin cilt bariyerine zarar verebildiği ve bazı durumlarda enfekte olabildiği unutulmamalıdır.

Sfenks kedilerinin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamaları da cilt sağlığının korunması için son derece önemlidir. Güneş ışığına korunmasız bir şekilde maruz kaldıklarında ciltlerinde güneş yanığı oluşabilir. Özellikle öğle zamanlarında gölgede kalmaları, pencere kenarında olsalar dahi güneşe çıkacaklarsa koruyucu kremler ile önlem alınması tavsiye edilmektedir.

sphynx kedi

Sphynx Kedileri için Sağlıklı Beslenme Mümkün

Vücut ısılarını dengelemek için yeterli tüye sahip olmadıklarından metabolizmaları hızlı olan, metabolizmaları hızlı olduğundan yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyan ve bu nedenle de yüksek kalorili beslenmesi gereken Sphynx kedilerinin mama seçimi hassasiyetle yapılmalıdır. Onlar için seçilen mamanın kaliteli hayvansal protein kaynakları kullanılarak üretilmiş, içeriğinde başta Omega 3 yağ asitleri olmak üzere sağlıklı yağlara, vitaminlere ve minerallere yer verilmiş olması gerekir. Böylece hem metabolizmalarının ihtiyaç duyduğu oranda kaloriyi almaları hem de cilt bariyerlerinin güçlenmesi sağlanabilir.

1968 yılından günümüze formüle ettiği mamalarla evcil hayvan sağlığına katkı sunan Royal Canin, Sphynx kedileri için özel olarak geliştirdiği mama ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Sphynx ırkı kedilerin özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere formüle edilen Royal Canin Sphynx Yetişkin Kedi Maması içerdiği vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve kaliteli proteinler ile dostlarımızın sağlığını destekler. %23 oranında artırılmış yağ oranına sahip içeriği; taurin, DHA ve EPA yağ asitleri ile zenginleştirilmiştir. L-karnitin takviyesi barındıran mama kilo yönetimine de enerji metabolizmasının devamlılığında da katkı sunar. Üstelik mama taneleri de Sphynx kedileri için özel olarak geliştirilmiş. Böylece çiğneme sırasında konforları maksimize edilebiliyor.

Siz de 12 aydan büyük Sphynx ırkı kedilerinizi 12 yaşına kadar Royal Canin imzalı özel ırk kedi maması ile besleyebilirsiniz. Kısırlaştırılmış kediler için de uygun olan Royal Canin Sphynx Yetişkin Kedi Maması ürününü buradan inceleyebilir, %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'dan güvenle sipariş verebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.