Yavru Kedilerin Gelişimi Ne Zaman Durur?

20.05.2022 Aysegül Tunçay


İnsanlarda yetişkinlik için genellikle kabul edilen yaş 18'dir. Kedilerde ise yetişkin olmanın daha farklı kriterleri bulunmaktadır. Kedinin büyümeyi bıraktığı sihirli bir yaş bulunmamaktadır. "Kediler ne zaman büyür? " sorusuna net bir cevap vermek çok mümkün değildir. Kediler için bir gelişim yaşı olmasa da büyümenin sona erdiği ve yetişkinliğin başladığı yaş aralıkları bulunmaktadır. Bu geçiş sürecinde meydana gelen değişikler sadece fiziksel değildir. Kedilerde yetişkinliğe geçiş ile beraber kedilerin davranışlarında ve alışkanlıklarında da değişiklikler başlar. Kedilerin büyüme evreleri kedilerde meydana gelen değişiklikler hakkında bize ipuçları sunar. Bu evrelere bakarak onların büyümenin hangi evresinde olduğunu kestirmek mümkündür.

başında çiçek tacı olan yavru kedi

Kedilerde Büyüme Ne Zaman Biter?

Kedilerde fiziksel büyüme genellikle kedi 12 aylık olduğunda sona erer. Ancak bu her kedi için geçerli değildir. Kedilerde 12 aylık olana kadar meydana gelen değişimler insanlardaki 15 yaşına kadar olan değişimlere benzetilebilmektedir. Kediler 18 aylık olduğunda ise tam yetişkin olarak kabul edilirler. Bu noktada kediler gelişim açısından 21 yaşındaki bir insana eşit olmaktadır. Her ne kadar yavru kedilerin büyüme süreci 12 aylıkken sona erse de bu durum daha öncede ifade ettiğimiz gibi tüm kediler için geçeli değildir. Bazı kedilerde büyüme 18 aya kadar oldukça yavaş olsa da devam etmektedir. Bu nedenle kedilerin tam olarak ne zaman yetişkin boyutlarına erişebileceğini söylemek pek mümkün değildir. Bazı kedilerde büyümenin 2 yaşına kadar devam edildiği bilinmektedir. Özellikle Maine Coon gibi büyük ırk kediler gelişimlerini 2 yılın sonunda tamamlamaktadır.

Yavru Kedi Büyüme Evreleri

Yavru kedi büyüme evreleri, kedilerin büyüme sürecinde meydana gelen değişikliklerin takibi için kullanılan bir çizelge olarak düşünülebilir. Yavru kedi büyüme aşamaları olarak da bilinen bu aşamalar kedilerde ciddi değişiklilerin meydana geldiği dönemlerdir.

  • 3 - 4 aylık dönemde yavru dişleri, yetişkin dişleriyle değişmeye başlar. Tüm dişlerin değişmesi 6. ayı bulabilmektedir.
  • 4 - 9 aylık dönemde yavru kediler cinsel olgunluğa erişmektedir.
  • 9 - 12. aylar arasında yavru kediler neredeyse yetişkin hale gelmektedir.
  • 1. yılın sonunda kediler yetişkinliğe erişir.
  • 2. yıl ile beraber kediler artık hem sosyal iletişimleri hem de davranışları açısından daha olgundur.

Yavru kedi gelişim tablosu genel bir fikir sunar. Gelişim süreci kedilerde değişiklik göstermektedir. Kedinizin hangi gelişim sürecinde olduğunu anlamak ve onun ihtiyaçlarını sağlıklı bir biçimde karşılamak için veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.

yetişkin kedi ve yavru kediler

Yetişkin Kedi Mamasına Ne Zaman Geçilmeli?

Yavru kediler için olan mamalardan yetişkin kedi mamalarına geçiş için birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok kedi için bu geçiş 10 - 12 aylık dönemde gerçekleştirilmektedir. Kedinizin severek tüketeceği yetişkin kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ancak Maine Coon gibi büyük ırk kedilerde bu değişiklik kedinin kilo kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle Maine Coon ya da benzeri büyük ırk kedilerin neredeyse iki yaşına kadar yavru kedi mamasıyla beslenmesi tavsiye edilmektedir. Hatta bazı kediler için bu süre daha da uzamaktadır. Kedilerin yavruluk dönemlerindeki gelişim ihtiyaçlarını karşılayan yavru kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Diğer taraftan bazen kedilerde erken olgunlaşma da görülebilmektedir. Bu kedilerde yavru kedi mamasından yetişkin kedi mamasına geçiş yaklaşık 8 aylıkken bile yapılabilmektedir.

Yavru kediler hızlı bir şekilde büyüdükleri için yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yaklaşık 6 aylık olana kadar istedikleri zaman beslenmeleri gelişimleri açısından büyük bir öneme sahiptir. Yavru kedilerin çevresinde sürekli mama bulundurmak onlar için yararlı olmaktadır. 6 - 12 aylık süreçte kedilerin günde 3 öğün olacak şekilde beslenmeleri kilo artışlarının kontrolsüz olmaması açısından önemlidir. Bir yılın sonunda ise öğün sayısının ikiye düşürülmesinde bir sakınca yoktur. Ancak benzer düzenle devam etmek isteyenler için porsiyonları günde üç öğün beslenmeye devam etmenin bir zararı bulunmamaktadır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.