Kediler Neden Hapşırır?

14.07.2022 Aysegül Tunçay


İstisnasız tüm kediler hapşırırken oldukça komik gözükmektedir. İnsanlar ve diğer canlılar gibi kedilerde de hapşırma oldukça normaldir. Hatta kedilerin gün içerisinde birkaç defa hapşırmasında bir sıkıntı yoktur ancak yine de kedi normalden daha çok hapşırmaya başladıysa yakından takip etmek faydalı olacaktır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hapşırma ile beraber ağızdan ve burundan çok hızlı bir şekilde yüksek miktarda hava çıkışı olur. Hapşırma genellikle nazal boşlukta yer alan rahatsız edicilerden kaynaklanmaktadır. Ancak kediler aşırı heyecanlandıklarında ya da çok fazla hareket ettiğinde de hapşırmaktadır.

hapsiran sari tuylu kedi

Kedilerde Hapşırma Nedenleri

Kedilerde hapşırmaya yol açabilecek birçok sebep bulunmaktadır. Burnundan kaçan bir toz zerresi bile hapşırmaya neden olabilir. Burada önemli olan kedinin sürekli hapşırmasına neden olabilecek durumlara dikkat etmektir. Üst solunum yolları enfeksiyonu, toksinlere maruz kalma, toz alerjisi, polen alerjisi, diğer alerji türleri, burunda yabancı cisim, yapısal anormallik, skuamöz hücreli karsinom ya da lenfoma gibi çeşitli kanserler kedilerde hapşırmaya yol açar. Bazı mantar enfeksiyonları ve diş hastalıkları da zaman zaman hapşırmaya neden olabilmektedir. Kedilerde hapşırmanın ciddiyeti, altında yatan nedene göre değişiklik göstermektedir. Toz akarının neden olduğu hapşırma çok önemli değildir diğer taraftan kanserin neden olduğu hapşırma durumunda kedinin sağlığı ciddi tehlike altında olabilmektedir.

hapsiran gri beyaz tüylü kedi

Hapşırma ile Ortaya Çıkan ve Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Belirtiler

Kedilerde hapşırmanın altında yatan bir sorun varsa başka belirtilere de neden olmaktadır. Bu belirtiler ile hapşırmanın asıl kaynağını anlamak daha kolay olmaktadır. Hapşırmanın yanı sıra nefes alıp verirken hırıltılı ses gelmesi alt solunum yollarında bir probleme işaret etmektedir. Hapşırma ile beraber görülen öksürük ise üst solunum yolları ya da boğaz problemi sonucunda ortaya çıkar. Burun akıntısı, burundan kan ya da koyu renkli mukus gelmesi gibi durumlar ise bir yaralanma ya da enfeksiyon işareti olabilir. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda veterinere göstermek için önce fotoğrafını çekmeniz ve ondan sonra kedinin burnunu temizlemeniz tavsiye edilmektedir. Bu sayede veteriner hekimin daha doğru ve çabuk teşhis koymasına yardımcı olabilirsiniz. Hapşırma ile beraber meydana gelen kronik burun kanaması kanser belirtisidir. Özellikle ileri yaştaki kedilerde bu durum daha sık görülmektedir ancak hapşırma ve kronik burun kanaması olan her kedide kanser görülmemektedir.

hapşırmak üzere olan koyu renkli tüyleri olan kedi

Tedavi Yöntemleri

Kedilerde hapşırığın tedavisi genellikle kronik hapşırığa yol açan hastalığın tedavisi olarak planlanır. Bu şekilde kronik hapşırık da kendiliğinden ortadan kalkar. Viral ya da bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu durumlarda antiviral ya da antibiyotik ilaçları tedavi gerçekleştirilmektedir. Hapşırmanın kısa sürede kontrol altına alınması için salin içerikli burun damlaları kullanılmaktadır.

Kedi lösemi virüsü ya da kedi immünyetmezlik virüsü gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar da hapşırığa yol açabilmektedir. Bu hastalıkların tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir ancak çeşitli tedavi yöntemleriyle hastalığın neden olduğu belirtiler hafifletilerek kedilerin yaşam kalitesi artırılabilmektedir.

Kedinin birkaç gün boyunca üst üste hapşırması dışında bir belirti görülmediğinde ise problem başka yerlerde aranmalıdır. Bazı kedi kumları tozlu olduğu için kedi kumu değiştirildikten sonra kedilerde hapşırma görülebilmektedir. Evdeki bazı deterjanlar, mumlar, kokulu yağlar ya da parfümler de kedilerin düzenli olarak hapşırmasına yol açabilmektedir. Kedinin çevresinde meydana gelen bir değişiklik sonucunda hapşırmaya başladığından şüpheleniyorsanız kedinin bulunduğu ortamı sirke ile temizleyebilirsiniz. Bu şekilde kedinizin hapşırığının geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz.

Kedide ve çevresinde hapşırığa neden olabilecek bir durum bulunamadığında ise genel anestezi ile rinoskopi işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde nazal boşlukta anormallik olup olmadığı görüntülenmektedir. Bazen çimen parçası gibi ufak tefek yabancı maddeler buraya takılarak kedinin sürekli olarak hapşırmasına yol açabilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.