Kediler Neden Dili Dışarıda Uyur?

05.05.2024 Aysegül Tunçay


Kediler günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçiriyor, hâliyle onları farklı yatış pozisyonlarında görmek mümkün oluyor. En dikkat çeken uyku pozisyonları arasında kedinin dilini dışarı çıkardığı yatış da bulunuyor. Kedilerin uyurken dilini dışarı çıkarmasının birçok farklı nedeni var: Nefes almada zorlanmaları da aşırı rahatlamış ve mutlu olmaları da uyurken dillerinin dışarı çıkmasına yol açabiliyor. Elbette dahası da var! Siz de kediniz uyurken dilini dışarıda görenlerdenseniz bu yazımızda "Kediler neden dili dışarıda uyur?" sorusunun yanıtı başta olmak üzere kedilerin dillerini neden ve hangi durumlarda dışarıya çıkardığı hakkında bilgi bulabilirsiniz.

dili dışarıda duran kedi

Kedilerin Uyku Davranışları: Dili Dışarıda Uyuması

Kedilerin uyku esnasında dillerini dışarı çıkarmalarının birçok farklı nedeni bulunuyor. Aşırı rahatlamış olmalarından yaşayabilecekleri sağlık sorunlarına varan çeşitli etkenler uyurken dillerini dışarı çıkarmaları ile sonuçlanabiliyor. İşte detaylar...

Aşırı Rahatlamış Olmak

Yavru kedilerin de yetişkinlerin de uyurken dillerini dışarı çıkarmalarının en yaygın nedeni rahatlamış hissetmeleridir. Kedilerin mutluluklarının somut yansıması olan bu uyku pozisyonu ile karşılaşıldığında genellikle endişelenmeye gerek yoktur. Fakat kedilerin genel durumlarının takip edilmesi faydalı olacaktır. Nefes problemleri yaşamayan, iştahı yerinde olan, oyunlara karşı ilgisini kaybetmeyen ve tuvalet alışkanlıklarında değişme olmayan kedilerin uyku sırasında dillerinin dışarıda olması çene kaslarının rahatlamasının bir sonucudur. Dolayısıyla mutluluk ve konfor yansıması olarak kabul edilebilir.

Irksal Yatkınlık

Bazı kedi ırklarının diğerlerine kıyasla dili dışarıda uyumaya daha yatkın oldukları bilinir. Himalaya, Birman ve İran kedileri dilleri dışarıda uyuyan kedi ırklarına örnek olarak gösterilebilir. Yüz şekli ve diş ya da çene yapısı farklı şikâyetlere de yol açıyorsa dikkatli olunması faydalı olacaktır. Benzer nedenlerle bazı ırklarda ağız ve diş problemleri ile sıklıkla karşılaşılabilir. Kedilerin dillini yeterince oynatamaması da ağzını kapatamaması da uyurken dillerini dışarı çıkarmalarına neden olabilir.

Serinleme İhtiyacı

Özellikle sıcak havalarda kedilerin dilleri dışarıda uyuduklarına daha sık rastlanabilir. Serinleme ihtiyacı hissettiklerini ortaya koyan bu belirti genellikle tüylerin sık yalanması ile birlikte görülür. Sıcaklık nedeniyle dili dışarıda uyuyan kediler eş zamanlı olarak hızlı hızlı nefes alıp verebilir. Bu gibi bir durumda ortamın sıcaklık değeri takip edilmeli, kedinin kontrollü olarak serinlemesi adına gerekli tedbirler alınmalıdır. Elbette her zaman olduğu gibi, sıcak havalarda da kedilerin taze ve temiz suya kesintisiz erişmeleri sağlanmalıdır. Durgun suları içmeyi sevmeyen kedilerin su tüketimini artırmak için otomatik su kabı çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

Dilin Şişmesi

Kedilerin uyurken dillerini dışarı çıkarmalarının potansiyel nedenlerinden biri de dillerinin şişmiş olmasıdır. Genellikle toksik bir maddeye temas ettiklerinde ya da böcekler tarafından ısırıldıklarında meydana gelen diş şişmesi son dönemde uyku alışkanlıkları değişen kediler için elenmesi gereken ihtimaller arasında yer alır. Dili şişen kedilerin genel olarak nefes almalarında da sorun meydana gelir.

Flehman Tepkisi

Kedilerin uyurken dillerini dışarı çıkarmalarına yol açan bir diğer neden ise Flehman tepkisidir. Kedilerin burunlarından başka, koku almalarına yardımcı olan ve Jacobson organı olarak da adlandırılan anatomik bir kısım vardır. Sert damak ile burun arasında yer alan bu organ sayesinde kediler rüzgâr aracılığı ile gelen kokuları derinlemesine alabilirler. Çevrelerinde ilgilerini çeken kokular bulunuyorsa kediler bu kokuları detaylı olarak almak isteyebilirler ve uykuları esnasında dillerini dışarı çıkarabilirler.

Kedilerin dillerinin uyku esnasında dışarıda olmasının nedenlerinden biri de burun tıkanıklığı olabilir. Nefes almada zorlanan kediler uyurken de dillerini dışarı çıkarabilirler ve ağızlarını açabilirler. Kedinizin dilinin dışarıda olduğunu gözlemliyorsanız bu nedenle genel sağlık durumunu yakından takip etmeniz önemlidir. Böylelikle sağlığın olumsuzluğunu ortaya koyan belirtiler varsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılabilir.

dili dışarıda kedi

Kediler Dillerini Neden Dışarı Çıkarır?

Kediler dillerini yalnızca uyurken dışarı çıkarmaz. Farklı nedenlerle gün içerisinde kediler dillerini dışarı çıkarabilirler. Kedilerin dillerini dışarı çıkarma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Stres kedilerin dillerini dışarı çıkarmalarına neden olabilir. Açık bir stres kaynağı bulunuyorsa kediniz dilini dışarı çıkardığında onu nazik bir sesle sakinleştirmeye çalıştırmanız önerilir. Bir anda onunla temas etmek kedinin stresini yoğunlaştırabilir.
  • Kediler kusmak istediğinde ya da kusma ihtiyacı hissettiklerinde dillerini dışarı çıkarabilir. Yeni mama değişimi yapıldığında bu davranışa sıklıkla karşılaşılır. Kedilerin mideleri bulandığında da dillerini dışarı çıkarabildikleri bilinir.
  • Heyecanlanmak da kedilerin dillerini dışarı çıkarmalarına neden olabilir.
  • Solunum sistemi enfeksiyonu yaşayan kedilerin dillerini dışarı çıkararak daha rahat nefes almaya çalıştıkları bilinir. Kalp sorunları geçmişi olan, öksüren, nefes almakta zorlanan, diş etleri ya da dili mavileşen kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne götürülmeleri gerekir.
  • Nadir olsa da kediler kendileri için toksik gıdalar ya da bitkiler tükettiklerinde de dillerini dışarı çıkarabilirler. Kedi ve Köpekler İçin Zehirli Bitkiler içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
  • Kedilerin dillerini dışarıya çıkarmalarının bir diğer nedeni kendilerini temizlemeleridir. Uyumadıkları ve yemek yemedikleri zaman dilimlerini genellikle kendilerini temizleyerek değerlendiren kediler bu içgüdüsel davranış sayesinde ölü tüylerinden kurtulurlar, cilt sağlıklarını desteklerler, tüylerini parlatırlar. Kendilerini temizleyen kedilerin karşılaşabilecekleri bazı risklerin olduğu da bilinir. Yuttukları tüyler sindirim sistemlerinden doğal yollarla atılamadığında tıkanıklığa yol açabilen yumaklara dönüşebilir. Tüy yumağı oluşumunun engellenebilmesi adına kedilerin malt macun kullanması tavsiye edilir.
  • Az önce de belirtildiği gibi kedilerin yaşadıkları bazı sağlık sorunları dillerini dışarı çıkarmalarına neden olabilir. Nörolojik sorunlar dilin kontrolünü zorlaştırabilir ve kedilerin garip olarak nitelendirilen davranışlar sergilemelerine yol açabilir. Tipik olarak nörolojik sorunlar farklı belirtilerle de etkisini hissettirir. Denge kaybı, titreme, koordinasyon bozukluğu, başı sallama, kaslarda zayıflık gibi semptomlar ile karşılaşıldığında veteriner hekimlere danışılması en doğrusu olacaktır.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.