Kedi Kumu Seçerken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

01.02.2021 Deniz Öz


Kedi kumu seçmek pek çok kedi sahibi için uzun ve zorlu bir arayış anlamına gelebilir. Kedi kumu önerileri arasından seçim yapmak kafa karıştırıcı olabilir. Her kedinin ve kedi sahibinin kumdan beklentilerinin farklı olması, kedilerin kum konusunda da seçici davranabilmesi sebebi ile doğru kedi kumunu bulmak zorlaşabilir. Hem yeni bir kedi sahiplenecek kişiler hem de kedisi ve kendisi için en iyi kumu bulmak isteyenler için kedi kumu seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri içeren yazımız, kedi kumu özellikleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak.

Kedi Kumu Özellikleri Nelerdir?

Kedi kumu seçerken pek çok farklı çeşit ile karşılaşmak mümkündür. Kedi kumlarının onlarca farklı çeşidi olsa da genel olarak iki kategoride kumları incelemek daha doğrudur. Topaklanan ve topaklanmayan kedi kumları kendi içlerinde farklı çeşitlerle sunulmaktadır. Kedi kumu nasıl olmalı? sorusu için net bir cevap aramak doğru değildir. Topaklanan ve topaklanmayan kedi kumlarının kendilerine özgü özellikleri vardır. Bu nedenle ilk seçim noktasında hangi ana türü tercih edeceğinize karar vermeniz gerekir.

Topaklanan Kedi Kumları

Bu kum çeşitleri kolay temizlenebilir oldukları için tercih edilmektedir. Çok tercih edildikleri için de kedi kumu önerileri araştırılırken sıklıkla topaklanan kumlar ile karşılaşılır. Topaklanan kedi kumlarının genel yapısı düzenli temizlemeye uygundur. Kediler kuma idrar yaptıktan sonra eşelenmeye başladıklarında idrar kum tarafından tutulur. Bu sayede dağılması veya kedinin patilerine bulaşması önlenmiş olur. Kedilerin dışkı ve idrarının kum içerisinde hapsolması kedi tuvaletinin günlük temizlenmesini kolaylaştırır. Kullanıma her temizlikten sonra çöpe giden kum kadar ilave kum ekleyerek devam edilir. Topaklanan kedi kumu kullanmak günlük temizlik sayesinde uzun süreli kullanımı mümkün kılsa da aslında ayda en az bir kez kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve taze kumla yeniden doldurulması gerekir. Bu sıklık evdeki kedi sayısına, tuvalet sayısına, tuvaletlerin boyutuna ve kullanım sıklığına göre değişebilir. İdrar çıkışı fazla olan kediler ya da birden fazla kedinin aynı tuvaleti kullandığı durumlarda sürenin kısalması gerekir.

Topaklanmayan Kedi Kumları

Topaklanmayan kedi kumu özellikleri arasında en dikkat çekici olan koku hapsetme oranlarının yüksek olmasıdır. Ancak koku hapsetme özelliği her malzeme için aynı düzeyde olmayabilir. Kilden elde edilen topaklanmayan kedi kumları kokuyu başarılı bir şekilde önlerken çam, mısır, kâğıt ya da talaş gibi doğal malzemelerden üretilen topaklanmayan kedi kumları kokuyu çok fazla baskılamaz. Topaklanmayan kedi kumlarının kullanım sıklığına bağlı olmak üzere haftada 1 değiştirilmesi gerekir. Bu kumlarda idrar doğrudan kum tarafından emilir ama herhangi bir topaklanma meydana gelmediği için günlük temizlik mümkün olmaz. Topaklanmayan kumları temizlerken sadece dışkıları almak mümkündür. Bu nedenle de düzenli olarak tuvaletin temizlenmesi gerekir. Topaklanmayan kumların emiciliği bir süre sonra azalacağı için tuvaletin tabanında idrar birikimi olabilir. Bu durumu engellemek için düzenli temizlik çok önemlidir.

tuvaletinin önünde oturan tekir kedi

Kedi Kumu Üretiminde Kullanılan Malzemeler

Kil: Kedi kumu üretiminde en çok kullanılan malzeme kildir. Malzemenin emiciliğinin yüksek olması kedi sahipleri tarafından tercih edilmesinin temel nedenidir. Kedi kumu önerileri arasında en çok önerilen kum türleri kilden üretilenlerdir. Taze kum gereksiniminin az olması maliyetin düşük olmasına etki eder. Toz yapmama oranı kedi kumu seçerken dikkat edilmesi gereken bir özelliktir.

Doğal İçerikler: Çam ağacı, mısır veya buğday temelli olarak üretilen bu kedi kumları emicidirler. Koku kontrolü üretim şekline göre değişiklik gösterebilir. Doğada çözünebilir oldukları için çevre dostu kedi kumu olarak da bilinirler. Topaklanmayan kedi kumlarıdır. Sık sık kedi tuvaletinin temizlenmesi gerekir. Toz yapma oranları oldukça düşüktür.

Kristal: Silika olarak da bilinen kristallerden üretilirler. Topaklanmayan kedi kumu çeşitleri arasında yer alırlar. Koku kontrolü oldukça iyidir. Kilden üretilen kumlara kıyasla çok daha az tozlanma yaparlar. Yüksek emiciliğe sahiptirler ama sık değiştirmeleri gerekir.

Kâğıt: Geri dönüştürülebilir kâğıtlardan üretilen bu ürünler kimyasal içeriğe sahip değillerdir ve çok emici olmaları ile bilinirler. Koku kontrolü ek bir işlem yapılmadığı takdirde çok yüksek değildir. Gübre olarak kullanıma uygun olması sebebiyle bahçesi olan kedi sahipleri için tercih edilebilir bir malzemedir.

tuvaletini yapan sarı kedi

Kedi Kumu Önerileri Nasıl Değerlendirilmeli?

Kedi kumu önerileri arasından seçim yaparken ilk seferde doğru kumu bulmanız mümkün olmayabilir. Bu nedenle hem patili dostlarımızı gözlemleyerek hem de kendi beklentilerimizi sürece dahil ederek doğru seçimi yapmak için farklı ürünler denemek gerekir.

  • Kedi kumu özellikleri arasında üretim sürecinde farklılık yaratan önemli bir unsur farklı kokular ile kumun hoş kokmasının sağlanmasıdır. Bazı kediler için kedi kumunda parfüm olması sorun değilken bazıları kokudan hoşlanmayabilir, kokuya karşı duyarlı oldukları için kum ile ilgili sorunlar yaşayabilirler.
  • Hafif olan kedi kumları eşelenmeyi seven kediler için uygun değildir. Açık kedi tuvaletinde hafif kum kullanmak çevreye çok fazla kum dağılmasına neden olabilir.
  • Fazla tozlanan kumların kapalı tuvaletlerde kullanılması patili dostlarımızın toza direkt maruz kalmasına neden olur.
  • Kristal kumlar, bentonit kumlara kıyasla daha serttir. Bu nedenle bazı kediler patilerinin kristale dokunmasını istemeyebilir.
  • Doğal maddelerden üretilen kumlar çevre dostu olsalar da özenli kullanım gerektirir ve koku sorunu yaşanmasına neden olabilir. Küçük veya birden fazla kedinin olduğu evlerde kedi sahiplerinin beklentilerini karşılamama ihtimalleri vardır.

Kedi kumu önerileri bireysel deneyimler içerdiği için herkese uygun olmayabilir. Bunun temel nedeni de her özelliğin farklı bir avantajı ve dezavantajı olmasıdır. Kedi kumu nasıl olmalı sorusuna cevap ararken mümkün olduğunda deneme yapmak ve herkesin beklentilerini karşılayan ürüne ulaşmak en doğrusudur. Petlebi.com'da kedilerin sağlığına zarar vermeyecek kedi kumu çeşitleri arasından seçim yapabilir, avantajlı fiyatlardan yararlanabilirsiniz. Tüm kedi kumu çeşitlerimize ulaşmak için buraya tıklayabilir, saniyeler içerisinde siparişinizi tamamlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.