Kediler Neden Saklanır?

24.10.2021 Deniz Öz


Kedilerimiz kendilerine has davranışlara sahip. Bazıları tıpkı bizler gibi çekingen, bazıları ise yine bizler gibi sosyalliğe önem veren canlılar. Davranışları yakından gözlemlendiğinde her an onlarla ilgili yeni keşifler yapmamız mümkün ve her keşifte onları daha yakından tanımanın keyfine de varabiliriz. Ama bazı davranışlar var ki onları ne kadar çok tanıdığımızı düşünsek de iyi mi yoksa kötü mü anlamlandırmakta zorlanabiliriz. Bu davranışlardan biri de kedilerde saklanmadır. "Kediler neden saklanır?" hakkında kedilerle yaşamını paylaşan birçok kişi haliyle birçok soru işaretine sahiptir. Bu soruyu genişletmek ve kedilerin saklandıkları yerlerle ilgili yeni meraklara sahip olmak da olasıdır. "Kediler neden örtü altına saklanır?, "Kediler neden yatak altına saklanır?" gibi sorulara verilebilecek spesifik yanıtlar ne yazık ki yoktur. Fakat bir genelleme yapabilir ve kedilerin saklanma davranışlarının ardındaki potansiyel nedenlerden bahsedebiliriz.

yatak altına saklanan kedi

Kedim Neden Saklanıyor?

Korku, endişe, hastalık, merak, gözlemleme isteği, oyuna davet, sessizlik beklentisi gibi birçok farklı neden kedilerde saklanma ile sonuçlanabilir. Bu davranışın genel anlamda doğal olduğu düşünülse de yine de kedilerin tüm davranışlarını gözlemlemek olası tehlikelerin önlenmesi adına önemli bir gerekliliktir.

Korku Nedeniyle Saklanma

Kediler kendilerine güvenen hayvanlar olsa da kendilerinin çözmekte zorlanacağı bir durum içerisinde kaldıklarında ya ortamı terk ederler ya da savaşmayı tercih ederler. Saldırmak ya da savaşmak yerine ortamdan uzaklaşmayı tercih ettiklerinde birinin ya da bir eşyanın ardına saklanarak daha güvenli hissettikleri bir yere doğru çekilirler. Yakınlarında onları endişelendiren birileri ya da bir şeyler olduğunda saklandıkları bilinen kedilerin korktukları ya da onlara aşina olmayan şeylere karşı tedbir aldıkları söylenebilir. Nitekim bu durum oldukça doğaldır ve kedilerde sıklıkla rastlanır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel unsur kedilerin hangi sıklıkla ve ne kadar süre ile saklandıkları yerlerde kaldıklarıdır. Çekindikleri kişilerden ya da durumlardan kaçarak saklanan kediler, onları tedirgin eden durum ortadan kalktıktan sonra rutin yaşantılarına geri dönerler. Bu durumda alınan reaksiyon kedilerin saklanmaya devam etmeleri ise onları biraz daha detaylı gözlemlemek ve diğer ihtimalleri düşünmek gerekebilir.

Yalnız Kalma İsteği Nedeniyle Saklanma

"Kediler neden saklanır?" sorusuna verilebilecek tek yanıt korkmalarından ibaret değildir. Kediler bazen yalnız kalmak için de saklanmayı tercih edebilir. Çok güçlü hislere sahip olan kediler, ortamda çok fazla uyaran olduğu takdirde sakinleşmek ve kendi kendilerine kalmak için bu davranışı benimseyebilirler.

yaprakların içerisinde kamufle olmuş siyah kedi

Gözlemlemek İçin Saklanma

Kedilerde saklanma nedenleri arasında gözlem yapma istekleri de yatabilir. Kedilerin o an görülmemesi onların insanları görmediği anlamına gelmez. Örneğin "kediler neden yatak altına saklanır?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bu durumla ilişkilidir. Kediler rahatsız edilmeyeceklerini garanti altına alıp çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyen canlılardır. Saklanarak gözlemleme sürecinde avantaj elde etmeye de bayılırlar. Üstelik onları tedirgin eden bir durum olduğunda sessiz ve güvenli gözlemler için yatak altındaki yerlerini alırlar.

Isı Dengeleme İçin Saklanma

Kedilerde saklanma davranışı ile yaz aylarından daha çok kış aylarında karşılaşılmasının bir nedeni var! Kediler küçük ve dar alanlara saklanıyorlarsa bu davranışlarının ardında ısı dengelerini sağlama amacı yatabilir. Özellikle saklandıkları alanlarda kıvrılarak yatıyorlarsa dış ortam ısısının onlar için idealden az olduğu sonucuna varılabilir.

Stres Saklanmaya Neden Olabilir

Kediler rutinlerine bağlıdır. En ufak bir değişim onları strese sokabilir. Kimi zaman mamalarının değişmesi kimi zaman insanlarının uzun süre evde olmaması kimi zaman ise oyun oynayamamaları onlarda saklanma davranışını tetikleyebilir. Stresle baş etme konusunda çok başarılı olmadıkları bilinen kediler, saklanarak kendilerini sakinleştirmeye çalışıyor olabilirler. Korku ile karıştırılmaması gereken stres, kedilerin tüm davranışlarında farklılaşmaya neden olabilir. Strese giren bir kedide davranış sorunları ortaya çıkabilir, iştah azalabilir, uyku düzeni bozulabilir ve saklanma davranışı görülme sıklığı artabilir. Stres kaynaklı saklanma davranışının belirlenebilmesi için kedilerin her zaman olduğu gibi yakından gözlemlenmesi gereklidir.

örtü altına saklanan kedi

Gebelik ve Doğum Sürecinde Saklanma Davranışı Artar

Dişi bir kediniz varsa, kendisi hamileyse doğuma yaklaştıkça onda davranış farklılıkları gözlemlemeniz mümkündür. Doğuma az süre kala dişi kediler hem kendileri hem de yavruları için güvenli bir alan aramaya başlarlar. "Dişi kediler neden karanlığa saklanır?" hakkında soru işaretleri olanlar genellikle bu davranışla birlikte yeni yavrularla karşılaşabilirler. Karanlığa saklanan dişi kedilerin gebelik ihtimalinin değerlendirilmesi bu anlamda önemlidir.

Ağrı ve Acı, Saklanmaya Neden Olabilir

Kediler uzun süre saklanıyorlarsa ardından öngörülmesi çok da mümkün olmayan farklı nedenler bulunabileceği için tedbirli olmakta fayda vardır. Kediler ağrı ya da acı hissettiklerinde içgüdüsel davranışlar sergilerler. Ağrı ve/veya acı hissediyorlarsa karşılaşabilecekleri olası sorunlarla mücadele edemeyeceklerini düşünebilirler. Bu durumda onlar için en iyisi potansiyel tehlikeleri minimize etmektir. Canı acıyan bir kedinin saklanması sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Kediler bu süreçte ağrılarına alışmaya ve bunu normalleştirmeye çalışabilirler. Hissettiklerini bizlerin anlayacağı şekilde ifade edemediklerinden uzun süreli saklanma davranışı sergilediklerinde kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlere muayene olmaları gereklidir.

Nereye Saklandıklarına Dikkat Edilmeli!

"Kediler neden saklanır?" hakkında genel bir bilgi verdikten sonra önemli bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Saklanma davranışı her yaş grubundaki kedilerde etkisini hissettirebilir. Hatta köpeklerde de görülebilir. Köpekler Neden Saklanır? adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Fakat kimi zaman saklanmak için öyle yerler tercih edilir ki ne sesleri duyulur ne de farkında olunur. Özellikle yavru kedi sahiplerinin onları yakından gözlemlemesi kritik derecede önemlidir. Çamaşır makinesi, kurutma makinesi, elektrik prizlerinin bulunduğu bölgeler mutlaka kontrol edilmelidir. Yumuşak ve konforlu alanlarda saklanan kediler söz konusu olduğunda yalnızca konfor arayışında olmaları da mümkündür. Bu durumda saklanmalarını önlemek adına en güvenli ve en efektif yöntem kedi yataklarından geçebilir. Kedi yatak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.