Kedilerde Ağırlık Yönetimi: İdeal Kilo için Beslenme İpuçları

05.01.2024 Aysegül Tunçay


Kedi sağlığı hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenir. Kedi bakımının eksiksiz sunulup sunulmadığından veteriner hekim kontrollerinin aksatılıp aksatılmadığına, ideal oranda egzersiz yapıp yapmadıklarından onlar için en doğru kedi mamasını tüketip tüketmediklerine dek birçok farklı unsur kedinin sağlıklı kalmasında belirleyici role sahiptir. Kedilerin daha sağlıklı olmasında ve sağlıklarının korunmasında en önemli koşullardan biri de şüphesiz kedilerde ideal kilo dengesinin sağlanmasıdır. Dolayısıyla kedilerde ağırlık yönetimi, kedi sahiplenenlerin en temel sorumlulukları arasında yer alır.

Yapılan çalışmalar evde yaşayan kedilerin %40 gibi yüksek bir oranda fazla ya da aşırı kilolu olduğunu göstermektedir ve evet, bu oran son derece yüksektir. Aşırı kilolu olmak kedilerde insülin direncinin artmasına, diyabet hastalığı riskinin belirgin ölçüde yükselmesine neden olabilir. Kedilerde obezite ile ilişkili tek hastalık diyabet de değildir: Ortopedik hastalıklar, alerjik kaynaklı olmayan cilt sorunları ve pankreas rahatsızlıkları da aşırı kilo nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu yazımızda kedilerde ağırlık yönetimi hakkında önemli bilgilere değinip kedilerde kilonun korunmasını sağlayacak yöntemler özelinde detayları sizlerle paylaşacağız.

tartı üzerinde duran kedi

Kediniz İdeal Kiloda mı?

Kedilerde ideal kilo göstergeleri hakkında bilgi aktarmadan önce obeziteye dair birkaç önemli unsuru hatırlatmak isteriz. Obezite özellikle kısırlaştırılmış, orta yaştaki kedilerde karşımıza çıkar. Meydana gelmesi temelde çok basit bir prensibe dayanır: Kediler harcadıklarından çok kalori aldıklarında kilo dengeleri bozulmaya ve kilo almaya başlarlar. Kedilerde ideal kilo korunmak istendiğinde bu prensipten hareketle bazı temel aksiyonların alınması gerekir. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse kedilerin ağırlığı yaklaşık olarak 3,6 - 5,5 kg olduğunda sağlıklı kiloda oldukları ifade edilebilir. Ancak bu aralık kedilerin ırkı doğrultusunda değişebilir. Örneğin Maine Coon gibi büyük kedilerin ağırlıkları belirtilen aralığı aşabilirken Habeş kedileri daha düşük ağırlıkta da ideal kiloda kabul edilebilirler.

Kedilerde vücut proporsiyonun değişmeye başladığının öncül göstergelerinin değerlendirilmesi kedilerde ağırlık yönetimi ile ilgili aksiyon alınıp alınmaması gerektiğinin anlaşılmasını sağlayacaktır. Kediler ideal kilolarında oldukları zaman onlara yukarıdan bakıldığında bedenleri son derece orantılı görünür. Dokunulduğunda kedilerin kaburgaları kolaylıkla hissedilir. Göbek bölgelerinde yağlanma minimal düzeyde olur. Kilo almaya başlayan kedilerin kaburgaları daha zor hissedilir. Bel ve karın bölgelerinde yağlanma orta seviyeye ulaşır. Kilo alımı devam ettikçe bedenlerine dokunulduğunda kaburgaları neredeyse hissedilmemeye başlar, bel bölgeleri belirginliğini kaybeder. Kedinin kilo kontrolünü sağlama noktasında başarılı olunmadığında bu değişimler belirginlik kazanır. Vücutlarında biriken fazla yağ kaburgaları hissedilmez hâle getirir, yukarıdan bakıldıklarında karın bölgeleri yanlara doğru belirgin çıkıntılar oluşturur. Kedilerde vücut kondisyon puanları ile ilgili detaylı bilgi için Kedilerde İdeal Kilo Ne Kadar Olmalıdır? içeriğimize göz gezdirebilirsiniz.

mama kabının önünde duran kedi

Kediniz İçin Doğru Mama Seçimi: Kiloyu Kontrol Altında Tutma

Kedilerin obezite ile yüzleşmelerinin ardında aşırı kalori almaları ve/veya ideal oranda hareket etmemeleri bulunabilir. Beslenmenin düzenlenmesi kilo kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir ancak bu düzenleme rastgele yapılmamalıdır. Kedilerin beslenme planlarının veteriner hekim tarafından sunulan öneriler doğrultusunda revize edilmesi son derece önemlidir.

Unutulmaması gereken her kedi için geçerli olan ve en sağlıklı şeklinde nitelendirilebilecek bir beslenme planından bahsedilmesinin mümkün olmadığıdır. Kedinin genel sağlık durumu, hangi yaşam evresinde olduğu, gün içinde ne kadar hareket ettiği, ırkı doğrultusunda özel beslenme gereksinimlerinin olup olmadığı ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığı gibi değişkenler kediler için en uygun kedi maması arayışına yön vermelidir.

Kediler aşırı kilo aldıklarında kalorisi belirgin ölçüde azaltılan mamaların beslenmelerinin temeline oturtulması ve kedinin genel sağlık durumuna uygun egzersizleri yapmasının sağlanması elzemdir. Kilo verme sürecini hızlandırıp desteklemek için kedi mamalarının light kedi mamaları arasından seçilmesi tavsiye edilir.

Hill's Science Plan kilo kontrolü için özel olarak formüle edilen Perfect Weight ve Light kedi mamaları ile dostlarımızın ideal kilosuna inmesine yardımcı olur. Yüksek protein oranına sahip olan ve yağ oranının düşüklüğü ile kilo kaybına önemli bir katkı sunan tavuk ile formüle edilen Hill's Science Plan kedi mamaları, temiz içerikleri ile kedi sahiplerinin güvenle tercih ettiği alternatifler arasındadır. Herhangi bir katkı maddesi, yapay tatlandırıcı ve sentetik renklendirici içermeyen Hill's markalı mamalar ile siz de kedinizin sağlıklı kalmasına, ideal kilosuna inerken ihtiyaç duyduğu tüm besinlerle buluşmasına yardımcı olabilirsiniz. Hareket düzeyi az, kısırlaştırılmış veya kilo almaya meyilli 1 yaş üzerindeki kedilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik formüle edilen mamalar içeriklerindeki prebiyotik lifler sayesinde sindirim sistemi sağlığını da destekler. Kilo yönetimine özel geliştirilen Hill's Science Plan yetişkin kedi mamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

olta oyuncakla oynayan kedi

Kedilerin Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanabilir?

Kedilerin beslenmesinde, aşırı kalori almalarının engellenmesi ile birlikte kilo vermelerini sağlamak için aktivite düzeyinde artışa gidilmelidir. Kedilerin kilo kontrolünü sağlayan en önemli aktiviteler insanların da dâhil olduğu interaktif oyunlardır. İnteraktif oyunlar sayesinde kedilerin oyunlara aktif katılımı sağlanırken aynı zamanda mental anlamda uyarılmaları da mümkün olur. Artan aktivite kilo vermeyi kolaylaştırır ve kilo verdikçe kedilerde artan hareketlilik sağlıklı bir döngüyü başlatır. Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları içeriğimizde önemli bilgiler bulabilirsiniz.

Kedinin kilo almasını engelleyen ve sağlığının korunmasını destekleyen diğer yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kediler için bir beslenme rutini oluşturulmalıdır. Mama kaplarının her zaman dolu olması kedilerin idealden fazla beslenmesine yol açabilir. Öğünleri planlanırken öğün aralıklarının 12 saatten fazla olmamasına dikkat edilmelidir, aksi durumda midelerindeki asit oranı gereğinden çok yükselebilir.
  • Günde birkaç defa oyun seansları düzenlenmelidir. İnsanlarla paylaştıkları bu deneyim onların mental sağlıklarına da iyi gelecektir. Egzersiz süreleri 20 dakika civarında planlanabilir.
  • Kedilere ödül maması verilirken kontrollü olunmalıdır. Ödül mamaları günlük kalori ihtiyaçlarının genel olarak %10'unu karşılamalıdır. Ödül maması ile buluşturuldukları günlerde tükettikleri kaloriye bağlı olarak öğünlerindeki mama miktarları revize edilmelidir. Asıl öğünlerine yaklaşıldığında ödül mamalarının verilmemesi de gerekir. Ödül mamaları ile karınları doyarsa kedi mamaları aracılığı ile almaları gereken temel besinlerden mahrum kalabilirler ve bu durumda sağlıkları tehlikeye girebilir.
  • Veteriner hekim kontrolleri aksatılmamalı, her kontrolde kedinin kilo ölçümü yapılmalıdır. Kimi zaman sağlık sorunları olan kedilerle kilo alma problemi ile karşılaşılabilir. Aşırı kiloya yol açan faktör sağlık sorunları ise öncelikle bu sorunların belirlenmesi ve uygun tedavi süreçlerinin devreye sokulması gerekir.
  • Hareketliliklerinin artırılması için mama ve su kapları ile tuvaletlerinin evin birbirinden uzak köşelerine koyulması tavsiye edilir. Kedide hareket etmeye engel bir sağlık sorunu bulunmuyorsa temel ihtiyaçlarına ulaşmak için fazladan enerji tüketmesi kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
  • Beslenmeleri sırasında mamaya erişimlerinin zorlaştırılması da bir tercih olabilir. İçerisinde mama saklanabilen oyuncaklar ya da mama yemeyi yavaşlatan mama kapları kilo vermelerini ve kilo dengelerini korumayı sağlayabilir.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.