Kedilerde İdeal Kilo Ne Kadar Olmalı?

02.09.2021 Aysegül Tunçay



Kedilerle ilgili en büyük yanılgılar arasında onların kilo sorunları yaşamayacağının düşünülmesi yer alır. Bazen de kedilere kilonun fazlaca yakıştığı düşünülür ancak her canlı gibi kediler de sağlıklı bir yaşam için ideal kiloda olmalıdır. Bir kedinin olması gerekenden daha zayıf ya da kilolu olduğunu fark etmek her zaman kolay değildir. Özellikle de fazla kilo sorunu kolayca görmezden gelinebilir ya da fark edilmeyebilir. Kedilerde ideal kilo belirlenirken kedinin cinsi, yaşı ve mutlaka fiziksel görünüşü göz önünde bulundurulmalıdır. Kediler söz konusu olduğu zaman küçük, orta ve büyük ırk ayrımı net bir şekilde yapılmasa da ırk özelinde kedilerin ideal kilosu değişebilir. Kedinin cinsinin tam olarak bilinmemesi de kilo ile ilgili kesin aralığın öğrenilmesini zorlaştırır. Bununla birlikte kedilerin kilolu ya da zayıf olup olmadığını anlamanın bazı yöntemleri de vardır. Bu yazımızda ideal kedi kilosu hesaplama kriterlerine dair bilgiler bulabilirsiniz.

Kedilerde İdeal Kilo

Kedilerin ideal kilosu belirlenirken farklı unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. Yetişkin ve sağlıklı bir kedinin sağlıklı kilosu genel olarak 4,5 - 5 kg aralığında olmalıdır. Ancak cins faktörü kedilerde ideal kilo konusunda ciddi farklılıkların olmasına neden olur. Yetişkin bir siyam kedisi 3,5 - 7 kilogram aralığında olduğunda sağlıklı kabul edilir. Bu aralığın geniş olmasının sebebi de yetişkin dişi ve erkek kedilerin farklılıklarıdır. Yetişkin dişi Siyam kediler için aralığın 3,5 ila 5,5 kilogram arasında olması ideal kabul edilirken; yetişkin erkek Siyam kediler için aralığın 5 ila 7 kilogram arasında olması ideal olarak ele alınır. Irk özelinde ideal kedi kilosu hesaplama değişmektedir. Siyam kedilerinden çok daha büyük olan Maine Coon kediler için ideal kilo hesabı daha farklı yapılır. Maine Coon gibi daha büyük kedilerin 8 -10 kilogram aralığında olması oldukça normaldir. Bu nedenle de her kedi için aynı kilo aralığını kriter almak yanlış yorumlama yapmaya neden olur.

Cinsler söz konusu olduğu zaman kedilerin ideal kilo aralığından daha kolay bahsedilebilir. İnsanlar sokaktan ve barınaktan kedi sahiplenmeyi tercih ettikleri zaman sahiplendikleri kedinin cinsine dair bir bilgi sahibi olmayabilirler. Bu nedenle pek çok insan için sokak kedisi anlamına gelen tekir kedi ideal kilosu nedir? sorusu çok fazla sorulur. Aslında tekir kedi her ırk özelinde oldukça yaygındır, tekir temelde bir kedi cinsi değil tüy rengi kombinasyonudur ancak günümüzde ırkı bilinmeyen kediler sarı renkli tüylere sahip olmadıkları sürece tekir olarak adlandırılmaktadır. Tekir kedilerin ya da herhangi bir kedinin ideal kilosunun hesaplanmasına yardımcı olacak kriterler vardır. Bir kedinin diğerlerinden daha yüksek kiloya sahip olması kilolu olabileceği anlamına gelmediği için kedilerde kilo hesaplamada, insanlardaki vücut kitle indeksi gibi bir hesaplama tercih edilir. Söz konusu yavru kediler olduğunda ise kedinin sağlıklı gelişebilmesi için mutlaka tartılması ve kilo takibinin yapılması gerekir.

yavru kedi kilosu nasıl hesaplanır

Yavru Kedilerde İdeal Kilo

Yavru kedilerde ideal kilo hesaplamasında yine kedinin cinsinin önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Yavru bir kedinin sağlıklı gelişimini takip edebilmek için belirli dönemlerdeki ideal kilosunu yaklaşık olarak bilmek, kedinin doğru beslenmesini sağlayabilmek açısından öneme sahiptir. Yavru bir kedi doğduğunda yaklaşık olarak 100 gram ağırlığındadır. Doğumdan itibaren ilk 7 - 10 gün gözleri ve kulakları açılacağı için bu sürede kedinin annesinden ayrılmaması ve sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir. 2. haftaya geldiğinde kedinin ağırlığı yaklaşık olarak 2 katına çıkar yani 200 gram civarında olur. 3. haftada kedinin yaklaşık olarak 300 - 350 gram olması beklenir. 4. haftaya gelindiğinde ise yavru kedinin 550 - 600 gram arasında olması idealdir. Kedi artık annesinden ayrılmaya hazır hale geldiğinde yani 8 haftalık olduğunda ise ideal kilosunun 900 - 1000 gram aralığında olması gerekir. 3 aylık kedinin ideal kilosu ise 1,5 kilograma yaklaşması beklenir. Elbette bu aralıklar yavrunun cinsine ve nasıl beslendiğine göre farklılık gösterecektir ancak kedinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve hayatına devam edebilmesi için bu aralıkların altındaki kilogramlarda beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekir. Yavru kedilerin beslenmesi için özel olarak formüle edilen yavru kedi maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerde Vücut Kondisyon Puanları

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de ideal kiloyu hesaplamak için bir ölçüm sistemi vardır. İnsanlarda vücut kitle indeksi ile ideal kilo hesaplanması ve obezite riskinin değerlendirilmesi mümkündür. Kedi ve köpeklerde ise vücut kondisyon skoru olarak adlandırılan bir ölçüm sistemi kullanılır. İnsanlarda boy, kemik yapısı gibi faktörler ideal kilonun hesaplanmasında etkili olduğu için hesaplamanın farklı unsurları göz önünde bulundurarak yapılması gerekir. İnsanların vücut çeşitliliği yüksek olsa da söz konusu kediler olduğunda çok daha ciddi bir çeşitlilikten bahsetmek mümkündür. Kedilerde vücut kondisyon puanının doğru değerlendirilebilmesi için iyi gözlemlenmesi mümkünse bir veteriner hekim tarafından bu puanlamanın yapılması gerekir.

Kedilerde vücut kondisyon puan sisteminde iki puanlama kullanılır. 1 - 5 ölçeği ve 1 - 9 ölçeği olarak bilinen puanlama sistemleri kedinin ideal kilosu hakkında fikir verir. 5 puanlı ölçekte 1/5 çok zayıf, 5/5 obez olarak kabul edilmektedir. 9 puanlı ölçekte ise 1/9 aşırı zayıf, 9/9 ise şiddetli obez/morbid obez olarak kabul edilir.

ideal kedi kilosu nasıl hesaplanır

Vücut Kondisyon Puanları ile Yetişkin Kedi Kilosu Hesaplama

5 ve 9 puanlık sistemde kedinin kilosunun ideal seviyede olup olmadığının anlaşılması için belirli noktalara bakılması gerekir. 9 puanlık sistemde kilo değerlendirilmesi özellikle kilo alma eğilimi yüksek olan kediler için daha detaylı yapılabilir.

Bu sistemde;

  • 1/9 puan alan kedilerin kaburgaları, pelvik kemikler ve omurgası çok belirgindir. Bir deri bir kemik kalmış olarak ifade edilebilecek bu durumda sadece yağ değil aynı zamanda kas kaybı da yaşanmış demektir. Bu durumda kedinin kilo almasını sağlayacak beslenme planlanmasına geçilmesi gerekir.
  • 2/9 puan alan kedilerin de kaburga, pelvik kemikler ve omurgası belirgindir. Bu kedilerde kas kaybı daha az seviyededir. Ancak ideal kilo için besin takviyesi ihtiyacı bu seviyede de gereklidir.
  • 3/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga elle kolayca hissedilir. Dışardan bakan birisi dikkatli baktığı sürece bu yapıları gözlemleyebilir. Kedi bu puanda da zayıf kabul edilir.
  • 4/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga elle kolayca hissedilir ancak bu puanı alan kedilerde söz konusu kemikler dikkatli bakılsa bile görülmezler.
  • 5/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga üzerinde ince bir yağ tabakası vardır. Kedilerin arka bacaklarının ön kısımlarında minimal karın yağ yastıkçıları bulunur. Bu puanı alan kedi ideal kilosunda kabul edilir. 5/9 puanı anlayabilmek için kediye üstten bakılabilir. Kediye üstten bakıldığı zaman kemikler gözükmüyorsa ve ideal bir kum saati görünümü varsa kedinin ideal kilosunda olduğunu söylemek mümkündür.
  • 6/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga üzerinde hafif bir yağ tabakası vardır. Söz konusu tabaka elle muayenede bu kemiklerin hissedilmesini zorlaştırır. Bel kısmı görünür olsa da ideal kiloda olduğu kadar belirgin değildir. Bu puana gelen kediler için tehlike çanları çalmaya başlamış demektir. Evcil kediler kilo eğilimi yüksek canlılar olduklar için mutlaka erken dönemde beslenme değişimi yapılması gerekir. Kedilerin kilo kontrolünü sağlamak için tercih edebileceğiniz light kedi maması çeşitlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • 7/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga üzerindeki yağ tabakası elle muayene esnasında kemikleri hissedebilmek için basınç uygulamayı gerektirecek kadar kalındır. Kedinin bel kısmı gergin değildir. Arka bacakların ön kısmında orta boyutlarda karın yağ yastıkçıkları vardır.
  • 8/9 puan alan kedilerde kaburga, pelvik kemikler ve omurga kalın yağ tabakası ile kaplıdır ve bu kemiklerin hissedilebilmesi için aşırı basınç uygulanması gerekir.
  • 9/9 puan alan kedilerde kaburga ve omurga kalın yağ tabakası altında hissedilmez. Karın aşağıya doğru sarkar. Bacaklarda, yüzde, kuyruk sonunda yağ birikintileri vardır. Kedinin arka bacaklarının ön kısmında karın yağ yastıkçıkları bulunur ve bu yastıkçıklar sarkmaya başlar.

Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.