Yavru Kedi Tavuk Yer mi?

Yavru Kedi Tavuk Yer mi?

28.07.2023 Aysegül Tunçay


Kediler zorunlu etçil canlılar oldukları için beslenmelerinde protein önemli bir yere sahiptir. Yavru, yetişkin ya da yaşlı kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için günlük beslenme planlarında yeteri kadar protein olması gerekir. Tavuk eti; kedi beslenmesinde sık tercih edilen, kedi sağlığına birçok faydası bulunan, kaliteli bir protein kaynağıdır. Kedi beslenmesi için gerekli olan temel besinlerin yanı sıra kolay sindirilebilen ve düşük yağ oranına sahip olması ile dikkat çeken tavuk eti, kilo problemi olan kediler için de iyi bir seçenektir. Bu yazımızda yavru kedi beslenmesinde protein kaynağı olarak tavuk eti tercih etmenin faydalarından kedilere tavuk etinin nasıl sunulması gerektiğine kadar pek çok bilgiyi bulabilirsiniz.

Kedi beslenmesi söz konusu olduğunda kedilere "Tavuk verilir mi?", "Yavru kediler tavuk yer mi?" ve "Kedilere tavuk vermenin yöntemleri nelerdir?" gibi sorular sıkça sorulur. Yavru kedilerin tavuk eti tüketmesinde bir sakınca olmasa da kedilerin tavuğu sağlıklı ve güvenilir bir şekilde tüketmesinin en ideal yolu, protein kaynağı tavuk olan kedi mamalarıdır. Bu sayede çiğ tavuk tüketimine bağlı meydana gelebilecek parazitlerin ya da tavuk kemiğinin kedinin iç organlarına verebileceği zararların önüne geçilebilir.

mama yiyen yavru kediler

Yavru Kedilerin Beslenme İhtiyaçları: Tavuk Eti ve Protein Kaynakları

Yavru kedilerin sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olmaları için annelerinden ayrıldıktan sonra dengeli beslenmeleri gerekir. Büyüme ve gelişme dönemlerinde beslenmelerinin eksiksiz olması tüm yaşam kalitelerini etkiler. Bu nedenle yavru kedilerin ideal oranda protein ve yağ içeren bir beslenme planına ihtiyaçları vardır.

Yavru Kedi Beslenmesinde Proteinin Önemi

Kedilerin metabolizması hayvansal protein ağırlıklı beslenmeye ihtiyaç duyar. Protein; yavru kedilerin organlarının, kaslarının ve dokularının gelişimi için önemlidir. Ancak pek çok türün aksine kediler proteinlerin yapı taşı olan bazı amino asitleri sentezleyemezler.

Kedi beslenmesinde hayvansal proteinler, kedilerin vücutlarında sentezleyemedikleri amino asitleri ve vitaminleri almalarına yardımcı olur. Kedi sağlığında hayati öneme sahip olan taurin, arjinin amino asitlerinin yanı sıra niasin, A ve D vitamini için de hayvansal protein kaynağı tüketimi gerekliliktir.

Taurin, kalp ve göz sağlığı için önemli bir amino asittir. Aynı zamanda üreme sağlığı ve yavru gelişimi için kritiktir. Kedilerde taurin eksikliği; merkezi retina dejenerasyonu, dilete kardiyomiyopatiye bağlı kalp yetmezliği ve görme kaybı gibi ciddi sorunlara yol açar. Arjinin eksikliği ise kandaki amonyak seviyesinin yükselmesine, nöbetlere ve kedinin ölümüne neden olabilecek nörolojik semptomlara neden olur.

Protein, kediler için aynı zamanda temel enerji kaynağıdır. Beslenmede proteine yeterince yer verilmediği zaman, kedi, karbonhidrat gibi farklı enerji kaynaklarına ulaşabiliyor olsa da sağlık sorunları gündeme gelir. Kedi vücudunun ihtiyacı olan proteinin ve amino asitlerin karşılanması için kas dokularının yıkımı söz konusu olur.

Yavru Kedi Beslenmesinde Protein Olarak Tavuk Eti

Kedi beslenmesinde tavuk oldukça iyi bir protein kaynağıdır. İçeriğinde bulunan yağlar, amino asitler ve vitaminlerin yanı sıra kedilerin sindirim sistemi ve damak zevki için de oldukça uygundur.

Düşük Yağ Oranı: Yüksek kalitede protein kaynağı olan tavuk eti düşük yağ oranına sahiptir. Özellikle kilo alma eğilimi yüksek kediler için tavuk eti iyi bir seçimdir. Tavuk etinin düşük yağ oranı, kas büyümesini ve gelişimini desteklemeye yardımcı olurken aynı zamanda kedilerin ideal kilolarını korumasına katkı sağlar.

Kolay Sindirilebilir: Tavuk eti kolay sindirilebilir ve emilebilir olduğu için kedilerin diğer canlılara göre daha kısa olan sindirim sistemi için de uygun bir proteindir.

Lezzetli: Tavuk eti kedilerin yaygın olarak lezzetli bulduğu bir protein kaynağıdır. Kediler seçici damak zevkleriyle tanınsalar da pek çok kedi için tavuk eti lezzetlidir.

mama tabağının yanında duran yavru kedi

Tavuk Eti ve Yavru Kediler: Ne Kadar ve Nasıl Verilmeli?

Yavru kedilere, hatta tüm kedilere tavuk eti verilirken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurmalısınız.

Miktar: Kediler zorunlu etçil canlılar olsalar da beslenmelerinde sadece protein bulunması sağlıkları için yeterli değildir. Bir kedinin sağlıklı beslenebilmesi için her öğününde ihtiyacı olan besinleri ideal oranda alması gerekir. Yavru kedilerin protein ihtiyacı yetişkin ve yaşlı kedilere kıyasla daha yüksektir. Kedi beslenmesinde günlük protein ihtiyacının kedinin yaşına ve kilosuna göre belirlenmesi gerekir.

Hazırlama: Kedilere çiğ tavuk vermek parazit sorunlarına neden olur. Çiğ etlerde bulunan mikroorganizmalar kedilerin hastalanmasına yol açabilir. Bu nedenle kedilere çiğ tavuk vermemek, haşlanmış tavuğu yağsız ve tuzsuz vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Çiğ etin iyice pişirilmesi kontaminasyonu engelleyeceğinden etin kedi için güvenilir olmasını sağlar.

Kedilere tavuk etini kemiksiz olarak vermek gerekir. Tavuk ciğeri ve tavuk göğsü kedilere verilmesi güvenli olan tavuk etleri arasında yer alır. Kediye tavuk kemiği vermeden sadece etini sunmak riskleri azaltır. Kemikli tavuk eti tüketimi kemiğin kedilerin boğazlarına takılmasına neden olabilir ve bu durum son derece tehlikelidir. Tavuk kemikleri oldukça incedir ve kolayca kırılabilir. Bu özelliği sebebiyle kemikler iç organlara zarar verebilir, bağırsakta delinmeye yol açabilir.

Yavru kediler tavuk tükettikten sonra her besinin ilk tüketimi sonrasında olduğu gibi gözlenmelidir. İlk kez tüketilen besinin az miktarda ve gözlem altında sunulması olası bir alerjinin kolayca fark edilmesi açısından büyük öneme sahiptir.

mama yiyen yavru kedi

Yavru Kediler İçin Tavuk Eti ile Hazırlanan Sağlıklı Tarifler

Yavru kedilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için hazırlanabilecek sağlıklı tarifler vardır. Ancak bu tarifleri hazırlamadan önce içerikleriyle ilgili mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir. Evde hazırlanan tariflerin kedinin yaşı, kilosu, aktivite seviyesi gibi kriterlere uygun şekilde hazırlanması ve kedinin bütün beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanmasını sağlaması zor olabilir. Bunun yanı sıra kediler için hazırlanan herhangi bir tarifin içerisinde baharat, sos, kediler için zararlı ve zehirli olabilecek sebze ya da meyveler bulunmamalıdır.

Tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak kedilerin yaşlarına, ırklarına, genel sağlık durumlarına ve hareket seviyelerine göre formüle edilmiş kedi maması çeşitleriyle düzenli bir beslenme planı oluşturulması önerilir. Siz de yavru kediniz için özel olarak formüle edilmiş, tavuklu ya da onun damak zevkine uygun diğer N&D markalı kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.