Kedilerin Öz Güvenini Artırma Yolları

24.02.2022 Deniz Öz


Çok erken bir zaman diliminde sahiplenilen, sahiplenme sürecinden önce çeşitli tehlikelerle karşılaşan, sahiplenildikten sonra psikolojik travmalara maruz kalan ya da tüm bunların ötesinde kaygılı davranışlar sergilemeye yatkın doğan kedilerde öz güven eksikliğine sıklıkla rastlanabilir. Öz güven azlığı ve anksiyete kedilerin normalde tehdit olmayan durum veya canlılarla karşılaştığında endişeli bir ruh haline geçmelerine neden olabiliyor. Kedi kendi zihinsel değerlendirmesi yoluyla belirli bir uyaranı tehlikeli gördüğünde hayat kalitesini azaltıp strese girmesine neden olan bir korku yaşayabilir. Kedilerin yaşadığı korkuların ise temelleri oldukça derine inebilir. Bu yazımızda korkan kediye öz güven kazandırmak için denenebilecek yöntemler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

ağzı açık tekir kedi, korkuyor

Kedilerde Öz Güven Azlığı Belirtilerine Dikkat

Kedilerin davranışları, karakterleri ve insanlarla kurdukları ilişkiler genetik ve çevresel etkenler neticesinde gelişir. Yavruluk döneminden itibaren yaşadıkları tüm deneyimler kedilerin kendilerine has davranışlar geliştirmesine yol açar. Bazıları insanlarla çok iyi anlaşır bazıları favori insanı ile dahi arasına mesafe koyar; bazı kediler yeni canlılarla hızla sosyalleşme eğiliminde olurken bazıları hareketin olduğu ortamlarda aniden yatağın altındaki güvenli limanlarını arar. Annesinden doğru zamanda ayrılan, kardeşleri ile sosyalleşme fırsatı bulan ve sahiplenilen kedilerin daha sosyal ve öz güvenli oldukları bilinmektedir. Yine de kedilerde öz güvenin çok boyutlu bir yansıma olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi ve kedilerde öz güvensizlik belirtilerinin gözlemlenmesi önemlidir.

Kedilerde öz güvensizlik ve kaygı belirtileri saldırganlıkla karıştırılabilir. Farklı kedilere ya da insanlara karşı saldırganlık, saklanma, göz temasından kaçınma, kuyruğu vücuda yakın tutma, göz bebeklerinde büyüme, tehlike olarak algıladıkları durumda kaldıklarında solunum hızında artış ve bulunulan ortamdan hızla uzaklaşma kedilerde öz güven eksikliğini gündeme getiren belirtiler arasında sayılabilir. Kedilerde öz güven artışı dostlarımızın daha konforlu ve mutlu bir yaşam sürebilmesi adına önemli bir gerekliliktir. Bu nedenle öz güven sorunları yaşayan kedilere doğru bir yaklaşım sergilenmesi hem onlar hem de onlarla yaşayan diğer insanlar veya canlılar için atılması gereken önemli bir adım haline gelir.

oyuncağa pati atan gri kedi

Kedilerde Öz Güven Nasıl Artırılır?

Korkan kediye özgüven kazandırmak söz konusu olduğunda bu amaç için çeşitli yöntemlerin denenmesi mümkündür. Kedilerde özgüven sorunlarını aşmanın önemli aşamalarından biri onları gözlemlemektir. Genel bir korku halinde olmayan, ama bazı durumlarda öz güvensizlik sergileyen kedileri tetikleyen olay, ses, hareket veya bireyler hakkında bilgi sahibi olunması süreç yönetiminde önemli bir kolaylık sağlayabilir. Ortadan kaldırılması mümkün olmayan bir korku nedeni varsa kedilerin bu nedene zaman içerisinde yavaş yavaş maruz kalması sağlanabilir.

Kedilerde öz güven artırmak için uzmanların birleştiği temel öneri onlara bir rutin yaratma gerekliliğidir. Kedilerin beslenmesi, uykusu, taranmaları, oyun seansları gün içerisinde belirli zaman dilimlerinde düzenli olarak sürdürülmelidir. Kedilerin temel ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanacağı gerçeğini fark etmeleri ve rutinlerine uyum sağlamaları sürprizleri çok da sevmeyen dostlarımızın daha huzurlu ve mutlu olmasını sağlayabilir.

Kedilerle fiziksel temasa geçmek ve onları sevgiye alıştırmak öz güven sorunlarının üstesinden gelmelerini teşvik edebilir. Yavruluk döneminde sahiplenilen kediler eve geldiği andan itibaren 10-15 dakikalık süreçlerle her gün sevilmeleri önerilir. Böylece fiziksel temasın onlar için bir tehdit olmayacağını öğrenebilirler. Yetişkinlik döneminde sahiplenilen kedilerde ise strateji kedinin gözlemlenmesi yolu ile belirlenebilir. Davranışları oturan kedileri sevmeye alıştırırken ilk hamlenin onlardan gelmesini beklemek önemlidir.

beyaz zeminde birlikte yatan üç yavru kedi

Çok kedili evlerde kedilerden birinin ya da bazılarının korku içerisinde olmaları şaşırtıcı sayılmaz. Birden çok kedinin yaşadığı evlerde farkında olmadan yapılan bazı küçük hatalar kedilerin temel kaynaklar için kıyasıya bir mücadeleye girmesine, kendi aralarında sosyal gruplar kurmalarına ve olumsuz duygularının beslenmesine neden olabilir. Bütün kediler için evde yeterince alan yaratılması; yatak, örtü, kedi ağacı, kedi tuvaleti, mama ve su için rekabet ortamının engellenmesi önemlidir. Çok Kedili Evlerde Kediler Arası Gerginlik Nasıl Önlenir? adlı içeriğimizden daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

Kedilerin daha sakin ve güvende hissetmesi için onlara sakin kalabilecekleri alanlar ayrılmalıdır. Yüksek yerlerde kediler hem rahat bir şekilde dinlenebilir hem de avcı içgüdülerini dinleyerek çevrede olup bitenleri gözlemleyebilir. Sese, gürültüye ya da harekete olumsuz reaksiyon gösteren kedilerin sakin kalabilecekleri alanlara sahip olmaları stres riskini minimize edebilir. Uzmanlar kedilerin saklandıkları ya da uzak durmak için durmayı tercih ettikleri yerlerin yanında zaman geçirmenin onların güvenini kazanmak adına önemli bir tutum olduğunu öne sürüyor. Korkan ve ortamdan uzaklaşarak yatak altına saklanma alışkanlığı kazanan bir kediye müdahale edilmeden aynı odada, onunla temasa geçilmeden zaman geçirilmesinin önemli bir hamle olabileceği vurgulanıyor.

yere yatmış korkmuş kedi

Çekingen ve öz güvensiz kedilerle yavaş ama kararlı şekilde daha çok etkileşime geçilmelidir. Oyun oynamak bu anlamda en etkili stratejilerin başında gelir. Avcılık iç güdülerini ön plana çıkaran, avlanma eylemlerini taklit edebilecekleri oyun seansları kedilerin öz güvenini belirgin ölçüde artırabilir. İnteraktif oyunlar sırasında kedi oyuncakları Kedileri oyuna davet ederken ısrarcı olmamak ve ilk adımı onlardan beklemek gerekir. Hali hazırda çekinen ve oyun oynamaktan korkan kedileri zorla oyuna dahil etmek korkuyu ve öz güvensizliği tetikleyen bir etki yaratabilir. Oyun davetleri her defasında karşılık bulmasa da sabırla denendiğinde kediler için durumun yarattığı endişe kontrol altına alınabilir. Kedilerde leziz bir ödül maması onların etkileşime geçmesini teşvik edici bir unsurdur. Kedi ödül mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.