Kediler Neden İpliklerle Oynamamalıdır?

19.09.2021 Deniz Öz


Kedilerin buldukları tüm eşyalarla oyun oynayabilecekleri gerçeğini göz ardı etmek yanlış bir yaklaşım olur, kedilerin ipliklere karşı zaafını görmezden gelmek de. Kedilerin ipliklerle, yünlerle olan ilişkisini yıllardır deneyimliyoruz ve aralarındaki bu efsanevi aşkı çizgi filmlerde de hayatın herhangi bir anında da seyredebiliyoruz. Fakat bu aşk ne yazık ki istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına neden olabiliyor, kontrolsüz bırakılan bir kedi ve iplik acil müdahale edilmesi gerektiren durumlara yol açabiliyor. Bu yazımızda kedilerle iplik türevi eşyaların neden uzak tutulması gerektiği ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

İplikler Kediler İçin Neden Tehlikelidir?

Kedilerin dilleri üzerinde kendilerini temizlemeyi, su içmeyi ve vahşi doğada avların kemikleri üzerinden etleri sıyırmayı kolaylaştıran, geriye dönük dikensi yapılar bulunur. Daha önce kedilerin dilleri hakkında ayrı bir içerik hazırlamıştık. Kedilerin Dilleri Hakkında Çarpıcı ve İlginç 7 Bilgi adlı blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bu yapılar kedilerin dillerine dokunulduğunda sert bir doku hissedilmesine neden olur, aynı zamanda bu yapılar kedilerin dillerine takılan bir yiyeceğin ya da unsurun yutulması sonucunu doğurur. Dillerine takılan şeyleri tükürme olasılıklarını ortadan kaldıran bu anatomik özellik ip, iplik, yün gibi nesnelerin patiler ile tutulup çekilemediğinde yutulmasına yol açarak sağlıkları için bir tehdit haline gelebilir.

Bir kedinin ip veya benzeri bir nesneyi yutması ne yazık ki boğulma ile sonuçlanabilir. İplikleri çiğnemek kediler için eğlenceli ve cazip bir aktive olabilir ancak ağızlarının arka kısmına kaçarsa ya da solunursa boğazlarına takılarak boğulmalarına neden olabilir.

Kedilerin ipliği yutması ile mide bağırsak yoluna doğru giden bu cismin kusulması her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu durumda ipliklerin farklı maddelerle sıkışması ve mide bağırsak yolunda tıkanıklıklara yol açması ile karşılaşılabiliyor. Tıkanmalar ne yazık ki oldukça ciddi sağlık sorunları olarak nitelendiriliyor. Tıkanmaların açılması için kedilerin ameliyat edilmesi gerekebiliyor. Tıkanma sonucunda mide bağırsak hareketleri bağırsak duvarlarında delinme ve karın içi enfeksiyon oluşumu da potansiyel tehlikelere örnek verilebilir.

"Kediler neden ipliklerle oynamamalı?" sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da bu cisimlerin kedilerin patisine, boynuna, kuyruğuna veya bacağına sıkı bir şekilde dolanması ve dolandığı vücut bölgesindeki kan akışını engellemesi ihtimalidir.

Evlerde farkına varmadığımız ancak ipliklerle benzer sonuçlara yol açabilecek çeşitli eşyaların olduğunun unutulmaması gerekir. Perdelerin püsküller, halıların püskülleri, dikiş iplikleri, ayakkabı bağcıkları, saç tokaları, lastik bantlar, diş ipleri, kurdeleler kediler için benzer tehlikelere neden olabilir. Bu öğelerin tümünün kediler için tehlikeli olabileceği gerçeğinin farkında olunması önemlidir.

yeşil püsküllerin yanında gri yeşil gözlü kedi

Kedileri Güvende Tutmak İçin Neler Yapılabilir?

Kedileri hem ipliklerden hem de onlar için potansiyel tehlike yaratabilecek yabancı maddelerden uzak kalabilmeleri için meraklı doğaları göz önünde bulundurularak oldukça dikkatli olunmalıdır.

  • İpler, kumaşlar, lastik saç bantları, paket lastikleri ve kurdeleler ortada bırakılmamalıdır.
  • Yavru kedilere ekstra özen göstermelidir. Ortada iplik benzeri bir cisim olmasa da koltukları ve halıları tırmalayarak kendi ipliklerine sahip olabilme ihtimalleri düşünülmelidir.
  • Kedilerle iplik barındıran oyuncaklarla kontrollü bir şekilde oyun oynandığı takdirde oyun seansı bitince bu oyuncakların ortadan kaldırılması gerekir.
  • Zaman zaman ev içerisinde dolaşılmalı ve kedilerin yutabilme ihtimali olan eşyaların kontrolü sağlanmalıdır.
  • Banyoda diş ipleri ortada bırakılmamalıdır. Diş ipleri ile oynamaları çok öngörülemez fakat bu yolu tercih etmeleri ciddi sorunları da beraberinde getirebilir.

Kedilerin İplik Yuttuğundan Şüpheleniliyorsa...

İp veya benzeri nitelik taşıyan bir maddeyi yuttuklarından şüphelenildiği zaman sakin kalınmalıdır. Dilinin çevresinde bu cisimler görülüyorsa çekilmemelidir, bu davranış bağırsak yoluna zarar verebilir.

Kediler dışkılarken ip çıktığı görülürse çekilmemelidir, bağırsaklarında takılmaya yol açabilecek bu davranış bağırsaklarda istemsiz hareketlenmeye neden olabilir.

Kedilerin ip yuttuğu kesin olarak biliniyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekimlere başvurulması önemlidir.

oyuncağı ısıran kedi

Oyun İçin Alternatifler Sunun

Kediler dikkatlerini çeken şeylerin nitelikleri ile ilgilenmezler. Onlar için önemli olan eğlenebilecekleri, keşfedebilecekleri ve merak duygularını tatmin edebilecekleri oyunlara dahil olmaktır. Bu nedenle ipliklerle arası çok iyi olan kedilerin dikkatini çekebilecek kedi oyuncakları ile tanıştırılması önemli bir farklılık anlamına gelebilir. Kedi oyuncak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Kediler için güvenli oyuncaklar alsanız dahi belli zamanlarda oyuncakların sağlamlığını kontrol etmelisiniz. Oyuncak sayısını takip etmeli, eksik bir oyuncak fark ederseniz gözünüzü üzerinden ayırmamalısınız.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.