Bengal Kedileri Hakkında Bilinmesi Gereken 11 Gerçek

01.10.2022 Deniz Öz


Bengal kedileri ihtişamlı kürkleri ve dışa dönük karakterleri ile tanınırlar. Bu kediler çok akıllı ve kurnaz canlılar oldukları için daha önce kedi sahiplenmiş kişiler tarafından bakılmaları önerilir. Kediler yaklaşık 12000 yıldır insanlarla birlikte yaşıyorlar. Bu uzun süreçte atalarından gelen pek çok genetik mirası ve iç güdüyü koruduklarını söylemek mümkün. Bengal kedileri söz konusu olduğunda atalardan gelen mirası korumaktan çok daha fazlasından bahsedilir. Vahşi kedi olarak da adlandırılan Bengal kedileri ile alakalı öğrenildiğinde şaşırtacak çok fazla bilgi var. Bu bilgiler arasından en şaşırtıcı olduğunu düşündüklerimizi sizler için listeledik.

asya leoparı

Bengal Kedileri ve Vahşi Kedi DNA'sı

Bengal kedileri Asya leoparının evcil kediler ile çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmış, melez bir ırktır. Geçmişi 1800'lü yıllara dayansa da 1980'li yıllarda ırk dokümantasyonu yapılarak, dünyada kabul göre kedi ırkları arasında yer almışlardır. Bengal ırkına mensup kedilerin diğerler kediler ile kıyasla daha vahşi olmaları normaldir. Ancak vahşilikleri saldırganlık odaklı değildir.

birbirine bakan kedi köpek

Köpeklerle Dost Olabilirler

Kediler ile köpeklerin dostluğu özellikle yavruluk döneminde sosyalleştirilmeye dikkat edilmesi halinde çok kolaydır. Doğru bir tanışma organizasyonu yapılırsa yetişkinlik döneminde de kediler ve köpekler arkadaşlık kurabilirler. Bengal kedilerinin hem vahşi DNA'sı hem de vahşi görünümü, bu ırka mensup kedilerin köpeklerle dost olamayacağı algısının oluşmasına neden olsa da durum tam tersidir. Bengal kedileri köpeklerle çok iyi arkadaş olabildikleri gibi diğer hayvanlarla da arkadaş olabilirler. Küçük kemirgenlerin ve kuşların Bengal kedilerinin dostluk listesinde yer aldığını da belirtmek gerek.

suya girmek üzere olan gezdirme tasmalı kedi

Yüzmeyi Severler

Kedilerin büyük bir kısmı suyu sevmez. Ancak Bengal kedileri bir istisnadır. Yüzmeyi çok severler ve suyla oynadıklarında mutlu olurlar. Sularını patilerini suya batırıp, patilerini yalayarak içmeyi tercih ederler. Akvaryum olan evlerde yaşayan Bengal kedilerine çok dikkat edilmelidir. Bu kediler vahşi ataları gibi suda avlanmayı ve balık yakalamayı çok severler.

oyuncağına sarılmış kedi

Eşya Saklarlar

Bengal kedileri çok zeki ve kurnaz canlılardır. Birlikte yaşadıkları insanın dikkatini çekmek istediklerinde, o kişinin sık kullandığı ya da değer verdiğini belli ettiği eşyaları gizlice alırlar ve saklarlar. Para, anahtarlık, kulaklık, kalem ya da saç tokası... Bu liste uzayıp gider, evde kaybolan eşyalar varsa gözünüz Bengal kedinizde olsun çünkü en muhtemel şüpheli kedinizdir.

birlikte zaman geçiren iki kedi

Arkadaş İhtiyacı Duyarlar

Bengal kedilerinin enerjileri çok yüksektir. Gün içerisinde uzun süreler boyunca oyun oynamak isterler. Sosyal canlılar oldukları için de birlikte yaşadıkları insanlarla zaman geçirmeyi çok severler. Gün boyu evde yalnız kalmak bir Bengal kedisi için kötü bir deneyimdir. Bengal kedilerinin tek başlarına değil bir başka kedi ile yaşamaları, sıkılmalarını engeller ve sosyalleşme ihtiyaçlarını azaltır.

parlak tüylere sahip kedi

Işıltılı Tüylere Sahiptirler

Doğru ışıkta Bengal kedilerinin kürkü yanardöner geçişli bir parlaklıkta görülebilir. Işıltılı olarak adlandırılan, altın tozu ile kaplanmış görüntüsüne neden olan tüyler çok özeldir. Bu ırkın doğal güzelliği en dikkat çekici özelliği olabilir.

temizlenmiş kedi tuvaleti

Temizlik Kırmızı Çizgileridir

Bengal kedileri çok temiz kedilerdir ve özellikle tuvaletleri söz konusu olduğunda aşırı titiz davranırlar. Her gün temizlenmeyen bir kedi tuvaleti ile karşılaşmak Bengal cinsi kedilerin canını sıkar. Bu nedenle bir Bengal kedisi sahiplenildiği zaman kedi tuvaletinin sık temizlenmesi ya da kedinin klozet kullanma eğitimi alması önerilir.

ağaca tırmanmış kedi

Özel İhtiyaçları Vardır

Bengal kedileri dikey uzayda yani yükseklerde zaman geçirmeyi severler. Bu kedilerin yaşam alanlarında kaliteli zaman geçirmesini sağlamak için yüksek kedi evleri ve kedi merdivenlerine sahip olmaları önerilir. Kedilerin tırmanmaktan keyif aldığı kedi evlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Çok yetenekli avcılar olmalarında tırmanıcılık ve atlama kabiliyetlerinin gelişmişliği etkilidir. Bu iki özellikleri, yaşam alanlarında alınması gereken güvenlik önlemlerini gündeme getirir. Pencerelere tel takılmalı, balkonlar file ile korunaklı hale getirilmeli, kedinin ulaşabileceği yükseklikteki alanlarda düşebilecek ya da kediye zarar verebilecek eşyaların olmadığından emin olmak gerekir.

tasmalı kedi

Tasma ile Gezdirilebilirler

Bengal kedileri çok zeki canlılardır ve kolay öğrenirler. Onları köpeklerde olduğu gibi bir gezdirme rutinine alıştırmak, enerjilerini atmaları için dışarı çıkartmak kolaydır. Özellikle ağaç olan alanlarda kedilerin uzun tasma ipleri ile ağaca tırmanmasına izin verilerek egzersiz yapmaları da sağlanabilir. Kedilerin vücut yapılarına uygun tasma çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

dişleri gözüken kedi

Isırma Alışkanlıkları Vardır

Yavruluk döneminden itibaren Bengal kedilerinin karşı koyamadıkları bir ısırma alışkanlıkları vardır. Sıkıldıklarında, üzüldüklerinde, dikkat çekmek istediklerinde ya da enerjilerini atamadıklarında buldukları her şeyi ısırıp kemirmeye başlarlar. Yavruluktan itibaren bu alışkanlığı azaltmak için çalışma yapılması, olumlu pekiştirme ile ısıran ya da kemiren kedinin dikkatinin dağıtılması önerilir.

miyavlayan kedi

Konuşkandırlar

Bengaller konuşkandır. İhtiyaçlarını ya da hislerini anlatmak için oldukça geniş bir repertuarları olduğu söylenebilir. İletişim kurmayı çok severler Sevgilerini yumuşak ve nazil seslerle ifade ederler, öfkelendiklerinde ya da korkularında hırlamayı ve ulumayı tercih ederler. Bengal kedileri farklı odalardan seslerini duyuracak kadar gürültülü olabilirler.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.