8 En Küçük ve Büyümeyen Kedi Cinsi ve İlginç Özellikleri

26.04.2021 Deniz Öz


Yavru kediler herkes için tartışmasız çok sevimli canlılardır. Bazı kediler çok hızlı büyüseler de bazıları yetişkin hale geldiğinde bile küçük kalmaktadır. Küçük kedi cinsleri sevimli olmakla beraber büyük akrabaları kadar oturmuş bir kişiliğe sahiptir. Bununla beraber az büyüyen kendi cinsleri oldukları için küçük veya kalabalık evlerde tercih edilmektedir. Üstelik bu kediler arasında en sık görülen özelliklerden bir tanesi de enerjik olmalarıdır. Gelin büyümeyen kedi cinsleri nelerdir ve ne gibi özelliklere sahiptir birlikte bakalım.

yerde oturan küçük ırk singapura kedisi

Singapura

Dünyanın en küçük kedi cinsi Singapura'dır. Singapura ırkı kediler ortalama bir kedinin yarı boyunda olurlar ve yetişkin kiloları da yaklaşık 2 kilogramdır. Ancak bu küçük kediler fiziksel görünüşlerin aksine evde büyük bir yer kaplamaktadır. Son derece aktif ve sevecen olan bu canlılar evdeki her şeyi tanımak isterler. Çocuklu aileler ve hali hazırda kedisi ya da köpeği olanlar için ideal seçimdirler. Çünkü Singapura'ların en son isteyecekleri şey yalnız kalmaktadır. Son derece zeki olan bu cinsin üyeleri kolay eğitilebilir ve sosyaldir. Bu yönleriyle özellikle evinde ilk kez evcil hayvan bakacak olanlar için mükemmel bir seçim olabilirler.

bitkilerin arasında oturan kedi

Birmanya

Hiç büyümeyen kedi cinsleri arasında yapılacak en doğru tercihlerden birisi de Birmanya kedileri. Özellikle çocuklar için mükemmel arkadaşlardan bir tanesi olan bu kediler sabırlı olmaları ile de popülerdir. Birmanya ırkı kedilerin en sevdiği aktivitelerden bir tanesi evin içerisinde yorulmak bilmeden çocukların etrafında dolaşmaktır. Birmanya kedileri boyut olarak küçük olsalar da bu kedilerin zekâları şaşırtıcı seviyededir. Üstelik zekâlarını yeni oyunlar öğrenmek için kullanmayı çok severler. Büyük gözleri, dışa dönük kişilikler ile kedi insanı kişilerin bile kalbini kazanabilecek bir türdür Birmanya kedileri.

peluş üstünde ayakta duran uzun tüylü kedi

American Curl

American Curl diğer kedi türlerine göre yeni bir tür olarak kabul edilmektedir. The International Cat Association'a göre 1981 yılında rastgele keşfedilmiş bir ırktır. Büyümeyen kedi türleri arasında dikkat çeken American Curl, yavru kedilere has merakını ileriki yaşlarda da sürdürmesi ile bilinir. Bu ırkın mensupları sevimli gözükmelerinin yanında aynı zamanda oldukça zekidirler. American Curl kedileri kapı kollarına sarılmış kapıyı açarken görebilirsiniz. Sevimli görünümünün yanı sıra dost canlısı ve oyuncu olması nedeniyle çocuklu aileler tarafından seçilebilecek küçük kedi cinsleri arasında yer alırlar.

siyah kuruklu küçük ırk beyaz kedi

Devon Rex

Narin yüzü, küçük vücudu ve devasa kulakları ile Devon Rex, özellikle çocukların ilgisini çeken küçük kedi cinsleri arasında yer alıyor. Çok sosyal olan Devon Rex uzun süre yalnız bırakılmaması gereken türlerden bir tanesidir. En önemli özellikleri ise ev halkına adeta yapışmaları, ev halkından ayrı zaman geçirmek istememeleridir. Bu kediler oyuncaklarla oynamayı da çok severler. Kısa ve dalgalı tüyleri nedeniyle daha yüksek vücut ısısına sahip olan Devon Rex, soğuk kış akşamlarında sahiplerinin kucağında zaman geçirmekten keyif alır. Bu kedilerin son derece yumuşak tüyleri nedeniyle sık sık fırçalanmasına da gerek yoktur.

meyve tabağının yanında oturan kedi

Siyam Kedisi

Siyam kedileri listedeki diğer kedi türlerine göre biraz daha büyük vücuda sahip olsa da şaşırtıcı bir şekilde hafiftirler. Siyam kedileri aynı zamanda kedi dünyasının süper modelleri olarak bilinirler. Uzun ve ince bir vücuda sahip olan Siyam kedileri aynı zamanda oldukça aktiftirler. Ayrıca küçük kedi cinsleri arasındaki en sesli kedi türlerinden bir tanesi olarak ün yapmışlardır. Her konuda fikirleri vardır ve bunları dile getirme konusunda hiç de çekingen değillerdir. Ailelerine bağımlılıkları nedeniyle köpek benzeri bir karaktere de sahiptirler.

mavi tasmalı küçük kedi

Munchkin

Kısa ayakları ve küçük yüzü ile Munchkin büyümen kedi türleri arasında en popülerlerden bir tanesi. Bu kedilerin vücut yapısı ile köpek dünyasındaki karşılığı Corgi ya da Dachshund ırkları desek çok yanlış olmaz. Küçük bacakları nedeniyle çok fazla zıplayamadığından genelde zeminde gezmeyi severler. Üstelik çok hızlı olması nedeniyle onu sürekli merak ettiği şeylerin peşinde koşarken görmek mümkün. En küçük kedi cinsi Singapura'dan biraz büyük olan Munchkin ırkı kediler oldukça zeki canlılardır. Ona basit komutları öğretebilir ya da tasmayla gezmeye alıştırabilirsiniz.

kısa kuyruklu uzun tüylü kedi

LaPerm

Kabarık ve kıvrımlı tüyleri ile gördüğünüz bir LaPerm'i kuaförden yeni gelmiş zannedebilirsiniz. Ancak tüyleri sizi korkutmasın çünkü hafta bir kez taranmaları yeterlidir. LaPerm'in bir diğer özelliği de son derece şefkatli olması. Bu nedenle küçük kedi türleri arasında yer alan LaPerm'i kucağınızdan indirmeyebilirsiniz. Her yere kolay alışmaları ve evi gibi görmeleri nedeniyle onlarla yaşaması oldukça kolaydır. Çok hareketli olsalar da vakitlerinin büyük bir çoğunluğunda aileleri ile olmayı tercih ederler. Ancak listedeki diğer kediler gibi LaPerm de uzun süre tek başına kalmayı sevmeyen bir kedi türüdür.

küçük ırk kısa tüylü kedi

Somali

Az büyüyen kedi cinsleri arasında yer alan Somali hiç bitmeyen bir enerjiye sahiptir. Sürekli bir avlanma halinde olan bu küçük kediler parlak gözleri, bitmeyen merakları ve kabarık kuyrukları ile meşhurdurlar. Son derece zeki olan Somali kedileri uzun süre oyun oynayabilir ve bundan hiç sıkılmazlar. Ayrıca kedi merdivenlerinde ve pencere kenarlarında vakit geçirmeyi de çok severler. Somali kedilerinin kuaför olduğu düşünülmektedir. Çünkü en çok sevdikleri şeyler arasında evdekilerin saçları, sakalları ve bıyıkları ile oynamak yer alır.

Bir kedi ile aynı evi paylaşmak oldukça değerli bir deneyimdir. Küçük bir evde yaşamak, küçük çocukların olduğu kalabalık bir aileye sahip olmak evinizi paylaşacağınız dostunuzu seçerken dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alır. Siz de yaşamınıza farklı bir deneyim eklemek ve ömür boyu gülümseyerek bahsedeceğiniz bir dosta sahip olmak isterseniz sitemizdeki kedi sahiplendirme ilanları sizi bekliyor!


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.