Evde Yaşayan Kedilerin Beslenmesinde Öncelikler

06.01.2023 Deniz Öz


Evde yaşayan kedilerin beslenme ihtiyaçları, beslenmeleri planlanırken günlük yemeleri gereken mama miktarı ve mamaların sahip oldukları formüller sağlıklı ve konforlu olmaları adına önemli değişkenlere dönüşebilir. Evde yaşayan kedilerde sıklıkla görülen sağlık sorunları göz önünde bulundurulduğunda bu söylemlerin önemi ortaya çıkacaktır. Bu yazımızda evde yaşayan kedilerin beslenmesi ile ilgili faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

yan yana mama yiyen kısa ve uzun tüylü kediler

Evde Yaşayan Kedilerin Beslenmesinde ve Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sokakta yaşayanlara oranla daha hareketsiz bir yaşama sahip olan ev kedileri, özellikle kısırlaştırma sonrasında kilo alma eğiliminde olurlar. Değişen hormon seviyelerine bağlı olarak iştahları artar ve hareketsizlikleri sindirim sistemi çalışma hızını yavaşlatır. Uykuda olmadıkları zaman diliminde kendilerini temizlemek için geniş zamanlarının bulunması daha çok tüyü yutmalarına yol açar. Tüm bu nedenler evde yaşayan kedilerin özel beslenme ihtiyaçları duymalarına ve aynı zamanda bakım rutinlerinin önem kazanmasına yol açar.

Dengeli Beslenme Kritik Derecede Önemli

Kedilerin sarsılması zor rutinleri vardır. Kendi düzenleri doğrultusunda yaşarlar ve keyiflerine düşkün oldukları da bilinir. Uzun süre uyumaları, uyandıktan sonra mama yemeleri, tuvalete gitmeleri ve akabinde kendilerini temizlemeleri gibi süreçler kısır döngü oluşturabilir. Bu noktada ihtiyaç duyduklarından daha fazla kalori almaları ya da daha fazla mama tüketmeleri kedilerde kilo artışına neden olabilir. Kedilerde kilo artışı, salt fiziksel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemez. Kilosu artan kedilerin hareket etmemeye meyilli hâle geldikleri, daha az hareket ettikçe daha fazla kilo aldıkları, eklem sorunları yaşamaları ve giderek hareket etmekte zorlanmaya başladıkları ifade edilebilir. Tüm bu sorunların önlenebilmesi için yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve yaşam tarzlarına uygun beslenmeleri son derece önemlidir.

cam kenarında kilim üzerinde uyuyan kediler

Tüy Yumakları Sindirim Yoluyla Atılmalı

Tüm kediler kendilerini temizler ve bu esnada tüy yapıları ile taranma sıklıkları doğrultusunda farklı oranlarda tüy yutarlar. Yutulan bu tüyler ideal olarak doğal sindirim yolu ile vücut dışarısına atılmalıdır. Aksi takdirde midede ve bağırsakta birikebilir, sindirim sisteminde kediler için tehlikeli sonuçları olan tıkanmalara yol açabilir. Kedilerin yuttukları tüylerin doğal sindirim yolu ile vücut dışarısına atılmasını sağlayan mamaların tercih edilmesi ve malt macunlarının kullanılması ile olası risklerin minimize edilmesi mümkün olabilir.

Bağırsak Florası Desteklenmeli

Kedilerin sindirim yolunun korunması sağlıkları için kritik bir unsurdur. Tuvalet düzenlerini sağlamaları ve dışkı sağlıklarının artırılması için mikrobiyomun desteklenmesi gerekir. Sindirim sisteminin sağlığının artması bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıkların önlenmesi adına da faydalı olacaktır.

Öğün Dışı Beslenme Azaltılmalı

Ev kedilerinin beslenmesinde en kaliteli, optimal besin değerlerine sahip olan mamalar tercih edilse ve önerilen gramajda sunulsa da dikkatli olunması gereken başka bir unsur daha vardır. Yavruluktan itibaren insan yiyeceklerinden tadan kedilerde atıştırma alışkanlığı sıklıkla görülür ve özellikle yemek yeme zamanlarında yiyeceklerden talep etmelerine karşı koymak zorlaşabilir. Öğün dışı beslenme fazladan kalori almalarına neden olmakla birlikte kedilerin sağlıkları için de risk oluşturabilir. Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

evde koşan iki kedi

Tüm İhtiyaçlar Tek Bir Pakette

Dünyaca ünlü mama markalarından biri olan Royal Canin, ev kedileri için özel olarak formüle edilen yetişkin kedi maması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Evde yaşayan kedilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi için özel olarak geliştirilen Royal Canin Indoor 27 Ev Kedileri için Yetişkin Kedi Maması kilo alma riskini azaltıyor, bağırsak florasını dengeleyerek dışkı kokusunu belirgin ölçüde gideriyor ve tüy yumaklarının doğal sindirim yoluyla vücut dışarısına atılmasına destek oluyor.

Yüksek oranda sindirilebilen kaliteli içerikleri özel tasarlanmış mama tanesi ile sunan Royal Canin tüm yaşam evrelerindeki kedilerin ihtiyaçlarına yönelik ürünleri ile beğeni topluyor. Siz de kedinizin ideal kilosunun korunması, bağırsak florasının desteklenmesi ve yutulan tüylerin doğal sindirim yolundan çıkabilmesi için fayda sağlayan mamalardan yana tercih yapabilirsiniz. Royal Canin Indoor 27 Ev Kedileri için Yetişkin Kedi Maması ürününü incelemek ve sipariş vermek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.