Balıklı Kedi Maması Tüy Dökülmesine Neden Olur mu?

08.12.2023 Aysegül Tunçay


Tüm kediler tüy dökerler ve kedilerde tüy dökülmesi temelde sağlıklı bir süreçtir. Hasar alan ve kökleri zayıflayan tüylerin dökülmesi ile yerlerini yeni ve sağlıklı olanlar alır. Bu sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için kedi tüylerinin, daha doğru bir ifadeyle kıllarının, yaşam döngüsü hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Kedilerin tüyleri temel olarak dört evreden geçer. Kılın aktif olarak büyüdüğü anagen evrede yeni tüyler hızlı bir şekilde uzamaya başlar. Catogen evrede maksimum boyutlarına ulaşan tüylerin uzaması durur. Telogen evrede tüyler ne uzar ne de dökülür, bir anlamda beklemeye geçer. Exogen evrede tüyler dökülür ve yerlerini yenileri alır.

Kedi tüylerinde bu döngüye ek olarak yılda iki kez, mevsim geçişlerinde, yoğun bir dökülme meydana gelebilir. Mevsim geçişlerinde ne kadar tüy dökülmesi gerçekleşeceği hem kedinin genetik özelliklerine hem de çevresel koşullara göre değişebilir. Ancak mevsim geçişleri haricinde aşırı tüy dökülmesi gözlemleniyorsa dikkatli olmak gerekir: Kedilerin tüylerinin her zamankinden fazla dökülmesi bazı sağlık sorunlarına, bakım eksikliğine ve beslenme yetersizliğine işaret edebilir.

Düzenli olarak taranan, genel sağlık sorunu bulunmayan ve fazla miktarda tüy dökülmesi ile karşılaşılan kedilerin beslenmelerinin değiştirilmesi gündeme gelebilir. Tüyleri çok dökülen kediler için yeterli oranda protein, Omega-3 ve Omega-6 gibi sağlıklı yağ asitlerini içeren balıklı kedi mamaları ideal tercihler olarak öne çıkar. Fakat her kedi için balıklı kedi maması uygun bir tercih olmayabilir: Nitekim bazı kedilerde balık alerjisi bulunabilmektedir. Bu yazımızda kedilerde tüy dökülmesi ve beslenme arasındaki ilişkiye dair bilgi bulabilir; balıklı kedi mamalarının sunduğu avantajlar, kedilerde balık alerjisi belirtileri hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

mama yedikten sonra yalanan kedi

Kedilerde Tüy Dökme ve Beslenme Arasındaki İlişki Nedir?

Kalitesiz kedi mamaları ile beslenen kedilerin genel sağlık sorunları yaşamaları muhtemeldir. Kediler yüksek proteinli, mineral, vitamin ve sağlıklı yağlar bakımından zengin bir beslenme ile buluşamadıkları zaman sağlıkları tehlikeye girebilir. Bu noktada mamaların içeriklerinin kaliteli olması kadar mama üretim süreçlerinin de kaliteli içerikleri koruyacak özellikte olması önemlidir.

Yüksek proteinli, deri ve tüy sağlığını destekleyen kaliteli kedi mamaları arasından kedilerin spesifik ihtiyaçlarına uygun olanların seçilmesi de gerekir. Kedilerin gelişim evresi, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları, spesifik ihtiyaçların olup olmadığı dikkate alınarak mama tercihinde bulunulması en doğrusu olacaktır.

Tüm bunlara ek olarak kedilerde tüy dökümü tercih edilen mamadaki bileşenlere karşı alerjik reaksiyon oluşması hâlinde de meydana gelebilir. Tüketilen mama kaliteli olsa dahi içerikleri kedide alerjiye neden oluyorsa tüy dökülmesi, tüy cansızlaşması ve matlaşması görülebilir.

mama kabının başında duran kedi

Kedilerde Balık Alerjisi

Balık, kedi mamalarında sıklıkla kullanılan sağlıklı bir protein kaynağıdır. Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri bakımından zengin olduğundan cilt ve tüy sağlığının desteklenmesine katkı sunan balıklı mama çeşitleri bazı kedilerin bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesine ve alerji oluşmasına neden olabilir. Balığa alerjisi olan kediler balıklı mama tükettiklerinde deri ve tüy sağlığı problemleri açığa çıkabilir: Ciltlerinde lezyon oluşabilir, kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir, tüy dökülmesi görülebilir, akut nemli dermatit meydana gelebilir. Balığa alerjisi olan kediler söz konusuysa "Balıklı kedi maması tüy dökülmesine neden olur mu?" sorusunun yanıtı "evet" olarak verilebilir. Fakat bu yanıt, balığa alerjisi olmayan kediler için geçerli değildir. Kedilerin balığa alerjisi ya da gıda hassasiyeti bulunmuyorsa kaliteli balıklı mamalar sağlıklarını koruyup sürdürmenin ardındaki sırra dönüşebilir.

karamel rengi güzel tüylere sahip kedi

Balıklı Kedi Mamalarının Deri ve Tüy Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Kedilerin balığa alerjisi bulunmuyorsa, balıklı mamalarda tercih edilen balık türü ağır oranda cıva içermiyorsa ve üretim sürecinde mamanın bileşenlerinin besin değerleri korunuyorsa balıklı mamaların kedilerin deri ve tüy sağlığına son derece faydalı olabildiği bilinmektedir. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

Balığın ana protein kaynağı olarak kullanıldığı kedi mamaları kaliteli ve ideal oranda protein içerdiğinden kedilerin temel ihtiyaçlarının efektif şekilde yerine getirilmesini sağlar: Enerji verir, doku onarılmasına destek olur, metabolizmanın işleyişine katkı sunar, kasları destekler, iskelet sisteminin sağlığını olumlu etkiler.

Balıklı kedi mamaları Omega-3 ve Omega-6 gibi sağlıklı yağ asitlerini içerir. Bu yağ asitleri bilişsel fonksiyonların desteklenmesinde de deri ve tüy sağlığının korunmasında da görev yapar. Bu nedenle cilt kuruluğu ve kaşıntı gibi problemler yaşayan kedilerin beslenmesine balık yağı bakımından zengin mamaların dâhil edilmesi tavsiye edilmektedir.

Balıklı kedi mamaları sahip oldukları sağlıklı yağ asitleri sayesinde kalp sağlığına ve beyin gelişimine de katkı sunmaktadır. Ayrıca eklemlerdeki enflamasyonun azaltılmasında, yaşla birlikte ortaya çıkan eklem rahatsızlıklarının yol açtığı şikâyetlerin hafifletilmesinde de etkili olabilmektedir.

mama yedikten sonra yalanan kedi

Hill's Ton Balıklı Mamalar ile Her Devirde Sağlıklı Kediler

Beslenme uzmanları, araştırmacılar ve veteriner hekimler tarafından geliştirilen formülleri ile kedilerin sağlıklarını destekleyen Hill's, ton balıklı kedi mamaları ile de dostlarımızın yanında. Yavruluk döneminde optimum gelişimi destekleyen, kısırlaştırılan kedilerin döneme özgü ihtiyaçlarına eksiksiz yanıt sunan, 7 yaş üzeri olgun kedilerin değişen metabolik gereksinimlerini karşılayan ve yetişkin kedilerin kas yoğunluğunu koruyan Hill's SCIENCE PLAN Ton Balıklı Kedi Mamaları içeriğinde cilt ve tüy sağlığını destekleyen Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri de bulunuyor. Mama formüllerinde her zaman en kaliteli içerikleri bir araya getiren Hill's ile siz de dostunuzun ihtiyaçlarını güvenle karşılayabilir, değişen yaşam evrelerine uygun Hill's formülleri arasından seçim yapabilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisi ile güvenle sipariş verebileceğiniz Petlebi.com'da kedinizin tüm gereksinimlerine ulaşabilirsiniz. Siz de Hill's SCIENCE PLAN Ton Balıklı Kedi Mamaları arasından kedinizin yaşına, genel sağlık durumuna ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığında göre uygun seçimler yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.