0- 8 Haftalık Kediler Nasıl Beslenmeli?

29.05.2021 Deniz Öz


Yeni doğmuş birçok canlı gibi kediler de dünyaya geldikten sonra özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Henüz gözlerinin açılmadığı ve dış dünyayı algılayamadıkları bu süreçte anneleri onlar için hem besin hem sıcaklık hem de sonsuz bir şefkat kaynağı olacaktır. Gelişimlerinin çok ama çok hızlı olduğu doğumdan sonraki haftalarda yavru kedilerin beslenmesinde en temel madde anne sütüdür. Yeterli oranda ve doğru sıklıkta anne sütü ile beslenen yavru kediler sağlıklı büyüme yolunda en önemli gereksinimlere sahip olurlar. Ancak ne yazık ki dünyaya gelen tüm yavru kediler eşit derecede şanslı değildir. Bir nedenle annelerinden çok erken dönemde ayrılabilirler. Böyle bir durumda da "yeni doğmuş kediler nasıl beslenir?" sorusunun yanıtları büyük bir önem kazanır. Bu yazımızda 0 - 8 haftalık kediler nasıl beslenmeli, ne sıklıkta beslenmeli gibi en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

biberonla beslenen yavru kedi

Yeni Doğmuş Kediler Nasıl Beslenir?

Yeni doğmuş kediler normal şartlar altında anneleri tarafından içgüdüsel bir sıklıkta beslenirler. Dünyaya yeni gelen yavrunun ağırlığı ilk hafta dahilinde yalnızca 85 - 100 gram kadardır. Fakat bu narin canlılar annelerinden süt emdikçe hızla büyüyecek ve kilo alacaklardır. İlk haftalarda yavrular annelerine tamamen bağlı bir yaşam sürerler. Anne sütü ve anne sıcaklığı bu dönemde onların en önemli hazineleridir. Ancak az önce de ifade edildiği gibi annelerinden erken ayrılan kediler için hayatta kalmak oldukça zorlaşabilir. Onları hayatta tutmak ve gelişimlerini desteklemek için yavru kedi bakımının temel taşlarının bilinmesi önemlidir. Yavru kedi beslenmesi ile ilgili hazırladığımız bu yazı, diğer içeriklerimiz gibi genel bir bilgilendirme niteliği taşımaktadır, en doğru ve yavrunuza özel beslenme planı için veteriner hekimlerinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

1 Haftalık Kediler Ne Yer?

Annesinden ayrılan 1 haftalık kedinin anne sütü besin değerlerini içerecek şekilde üretilen özel süt tozları ile beslenmesi gerekir. Anneleri doğal bir şekilde beslenme zamanlarını ayarlayabilse de insanların bakımında olan kedilerin 2-3 saatte bir, yaklaşık 1 yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan içeceklerle beslenmesi gerekir. Bu ölçü süt tozu ürünleri özelinde belirtilen kullanım talimatları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Doğru beslenen ve genel bakımları yapılan yavru kedilerin ağırlıklarının 1 hafta sonrasında yaklaşık 115 grama çıkması beklenir.

2-3 Haftalık Kediler Ne Yer?

2-3 haftalık yavru kedilerin beslenmesi de geride bıraktıkları hafta ile benzerlik taşır. Her 2-3 saatte bir beslenmeleri önemlidir. Her öğünde en az yarım yemek kaşığı süt tozu ile hazırlanan karışımları içmeleri gerekir. Annesi ile birlikte yaşayan ancak yeterince anne sütü tüketmeyen kediler için de süt tozu destekleyici olarak kullanılabilir. Karar için veteriner hekimlere danışılabilir ve ağırlıkları ölçümlenebilir. Genel bir söylemden ilerlersek yavru kediler 8 - 18 günler arasında yaklaşık 300 gramlık bir ağırlığa ulaşacaklardır ve gelişimlerinde temel basamakları geçeceklerdir. Yavru kediler 3. haftanın sonuna geldiklerinde ayağa kalkmaya ve varsa kardeşleri ile etkileşime geçmeye başlayacaklardır. Bu değişim hem onlar hem de onları besleyenler için büyük bir mutluluk kaynağına dönüşür. Artık yavrular ilk sosyalleşme deneyimlerine hazırdır.

4-5 Haftalık Kediler Ne Yer?

"1 aylık kediler nasıl beslenir?" sorusunun yanıtları benzer olsa da tüketilen besinlerin miktarında değişim olacaktır. 4. ve 5. Haftalarda yavruların öğünlerinin miktarının artırılması gerekir. Besleme sıklığının yavaş yavaş azaldığı bu süreçte 5. hafta sonunda yavruların günde üç kere, her öğünde süt tozu karışımı ile beslenmesi önerilir. Bu dönem mama geçişinin de başlaması önerilen bir dönemdir. 5. haftanın sonunda sulandırılmış yavru kedi konservesi ve yumuşatılmış yavru kedi maması ile tanıştırılmalarında bir sakınca olmadığı kabul edilir.

6 Haftalık Kediler Ne Yer?

Kediler 6 haftalık olduklarında daha az süt tozuna ve daha çok geçiş mamasına ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde günde 4 kere beslenmeleri önerilir. Sulandırılmış kedi konservesi veya yumuşatılmış kuru mamalardaki su miktarının azaltılması gerekir. 6 haftalık kediler yemeklerini mama kabından yemeye başlayacakları için birden fazla yavru olması durumunda mama ve su kaplarını ayırmanızda fazla vardır. Böylece yavrular arasındaki rekabet ve mamayı agresif tüketme eğilimleri engellenebilir.

yaş mama yiyen yavru kedi

7-8 Haftalık Kediler Ne Yer?

Yumuşatılmış kedi konservesini düzenli olarak vermeniz gereken dönem artık bitti. Artık yavru kedi mamaları ve süt tozu karışımı ile yavruları besleyebilirsiniz. Kuru mamaları günde 3 öğün şeklinde yemeleri önerilmektedir, ek olarak süt tozu ile de beslenmeleri desteklenmelidir. 2 aylık kedi beslenmesi geride bırakılan haftalara oranla artık çok daha kolay ve takip edilebilir olacaktır. 2 aylık kediler ne yer sorusunun yanıtı olarak sadece kuru mama da karşımıza çıkabilir. Yavru kedilerin bu dönemden sonra yetişkin ya da kısırlaştırılmış kedi mamaları ile beslenmemeleri gerekir. Gelişim evrelerine özel formüle edilen yavru kedi mamaları onların sağlıklı gelişimi ve sağlıklarının korunması için gereklidir. Yavru kedi maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yavru kedilerin annelerinden 8 - 12 haftalık süreç dahilinde ayrılmaları önerilmez. Ancak anneleri olmayan kediler için bu dönemde doğru beslenme, sıcak tutulma ve bakım ihtiyaçlarının karşılanması önemini korur. Eğer annesiz bir yavru sahiplenecekseniz gelişimlerinde kritik bir süreç olan ilk 2 aylık dönemde süt tozu yerine insanların tükettiği sütleri vermemelisiniz. Süt tozu içerisinde anne sütünden alabilecekleri mineraller, vitaminler ve besinler bulunur. Bu besinleri almaları ise bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için kritik derecede önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.