Kediler Ekmek Yer mi? Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Alternatifler

Kediler Ekmek Yer mi? Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Alternatifler

29.03.2023 Deniz Öz


Kediler yaşantılarının her noktasında olabildiğince kendine özgü canlılar olmaları ile dikkat çekerler. Kedilerin beslenme tercihleri de fazlaca değişken olabilir. Doğaları gereği zorunlu etçil olan kedilerin evcil yaşantılarında ekmek, poğaça, çerez, kuruyemiş, cips gibi farklı besinlere karşı yoğun bir ilgi duymalarına tanıklık edilebilir. Herhangi bir öğünde kediniz ekmeğinize göz dikiyorsa aklınıza gelen ilk soru "Kediler ekmek yer mi?" sorusu olacaktır. Bu sorunun yanıtı hem evet hem de hayır olarak verilebilir. Teknik olarak kedinin ekmek yemesinde ciddi bir sorun olmasa da kedi beslenmesine dahil edilen ekmeğin faydaları, ekmeğin çeşidi ve kedilerin sürekli ya da fazla miktarda ekmek yemeleri durumunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunları göz önünde bulundurulmalıdır.

ekmeklerin. yanında duran kedi

Kedilerin Beslenme İhtiyaçları ve Ekmek

Kedilerin beslenme gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda ekmek gerekli bir besin değildir. Kediler ekmek yer ancak kedilerin ekmek yemesine mümkün olduğunca izin verilmemesi gerekir. Çünkü kedilerin beslenme gereksinimleri söz konusu olduğunda çoğunlukla karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme önerilmez. Kediler için besin değeri olmayan ve sadece kalori almalarına neden olan ekmek bu nedenle beslenme planına dahil edilmemelidir.

Kedilerin Karnivor Yapısı

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı bir yaşam için beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Kedi beslenmesi insan ve köpek beslenmesinden çok farklıdır. Kediler zorunlu etçil canlılar oldukları için beslenme planlarında proteine ihtiyaç duyarlar ve bu planda karbonhidratın yeri oldukça azdır.

Protein ve Karbonhidrat İhtiyacı

Kediler sağlıklı bir yaşam sürmek için ihtiyaçları olan enerjiyi protein ve yağdan alabilirler. Bu nedenle kedi beslenmesinde %40 ve üzerinde protein içeriğinin olması %10 ve daha düşük karbonhidrat bulunması olması önerilir. Günümüzde kuru ve yaş kedi mamaları, kedilerin ideal miktarda protein, yağ ve karbonhidrat alması adına dikkatli bir şekilde formüle edilir. Kedi maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

ekmeklere uzanan şişman kedi

Ekmek Kediler İçin Zararlı mı?

Ekmek kediler için mutlaka zararlı bir yiyecek olmak zorunda değildir. İçerisinde tohum, kuruyemiş, sos ya da ek malzemelerin olmadığı sade ekmek kedilere zarar vermez. Ancak ekmeğin karbonhidrat oranının ve kalorisinin yüksek olması kedi sağlığı açısından zararlıdır. Ekmeğin çeşidi kedilerin ekmek tükettiği noktada meydana gelebilecek sağlık sorunları açısından önemlidir. İçeriğinde kedi sağlığı için tehlike oluşturabilecek ek besinler varsa ekmek kediler için zararlıdır. Diğer bir deyişle az miktarda sade ekmek tüketebilseler de "Kediler sarımsaklı ekmek yiyebilir mi?" sorusunun yanıtı hayırdır. Zararlı bileşenlere sahip ekmeklerin kesinlikle kedilere verilmemesi gerekir. Kedilerin yememesi gereken, onlara zararı olabilecek çeşitli besinler barındıran ekmekler acil tıbbi destek gereksinimine neden olabilir.

Potansiyel Sağlık Riskleri

Az miktarda ekmek tüketimi kediler için ciddi bir soruna neden olmasa da özellikle pişmemiş ekmek hamuru tüketimi kediler için oldukça tehlikeli olabilir. Kedilerin midesi hamurun büyümesi için ideal bir ortam sağlar ve sonucunda mide şişkinliği meydana gelebilir. Hamur içeriğindeki çiğ maya kedi midesinde fermente olur ve tehlikeli iki bileşik oluşmasına neden olur. Bu durumda meydana gelen etanol ve karbondioksit kediye zarar verir.

Oluşan etanol sinir sistemine saldırır ve organ yetmezliğine neden olur. Karbondioksit ise midede birikir ve midenin bükülmesine neden olarak gastrit dilatasyon volvulus adı verilen potansiyel olarak hayati risk oluşturabilir. Çiğ hamur tüketimi sonrasında midenin şişmesi kedilerin rahatsızlanmasına neden olurken bazı durumlarda şişkinliğin boyutu kedinin yaşamını tehdit edecek ölçüye ulaşabilir.

Kilo Artışı ve Diyabet

Kedilerin hayatta kalabilmeleri için protein ve yağ tüketmeleri gereklidir. Çünkü kediler zorunlu etçil canlılardır ve karbonhidratların kedilerin beslenmesinde yeri yoktur. Kedilerin vücudunda karbonhidratların sindirmek için yeteri kadar enzim bulunamaması ve ekmek gibi işlenmiş gıdalar kedilerde kilo artışına ve diyabete neden olabilir. Kedilerin sağlıklı bir şekilde beslenmesi için protein ve yağ açısından zengin bir beslenme planlarının olması önerilir.

Ekmek Tüketiminin Olası Yan Etkileri

Kedilerin düzenli olarak ekmek tüketmesi sonucunda obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları gündeme gelebilir, beslenme yetersizlikleri oluşabilir. Ancak tek seferlik bir ekmek kaçamağı sonrasında sindirim sorunları ya da alerjik reaksiyonlar oluşabileceği gözden kaçmamalıdır.

Sindirim Sorunları: Kedilerin ekmek tüketmesi sonrasında sindirim sistemi rahatsızlıkları, ishal ya da kusma meydana gelebilir.

Alerjik Reaksiyonlar: Kedilerde buğdaya ya da glutene hassasiyet nadir görülen bir durumdur. Kedinin gluten alerjisi olması durumda ciltte döküntü, aşırı salya, ciltte lezyon gibi belirtiler meydana gelebilir.

Besin Eksiklikleri: Kedilerin beslenme planlarında karbonhidratın yerinin tüketilen mamadaki besin değeri yüzdesinde %10'un altında olması önerilir. Kedilerin yeterli beslenmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarının gündeme gelmesi kaçınılmazdır.

ekmeklere uzanan kedi

4.Kedilere Ekmek Yedirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Az miktarda tüketilmediğinde ekmek yemeleri kediler için başta obezite ve diyabet olmak üzere çeşitli sorunları beraberinde getirebilir. Kedilere ekmek verilmesi söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında farkındalığın yükselmesi önerilir.

Miktar Kontrolü: Kedilere ekmek verileceğinde bu besinin son derece kalorili olduğunun unutulmaması gerekir. Kediler kilogram başına günde 40 - 45 kalori almalıdır. Kedilerin kilosu doğrultusunda günlük kaç kalori alabileceklerinin hesaplanması mümkündür. Ekmeklerin içerikleri kalori miktarlarını değiştirmekle birlikte genel olarak 100 gram ekmeğin yaklaşık 250 kalori içerdiği bilinmektedir. Dolayısıyla kedilerin günlük tükettikleri kalori de göz önünde bulundurarak 5-10 gram ekmek yemeleri mümkün olabilmektedir.

İçindekiler ve Katkı Maddeleri: Kedilere ideal ölçüde ekmek yemeleri söz konusu olduğunda tercih sade ve katkı maddesi barındırmayan ekmek olmalıdır. Ekmek tariflerinde yer verilen farklı malzemeler kedilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir. Çikolata, üzüm, sarımsak, soğan gibi kediler için zararlı gıdaları ihtiva eden ekmekler kesinlikle kedilere sunulmamalıdır.

Pişirme Yöntemi: Kedilere ekmek verilecekse, pişirme yöntemi de ekmeğin çeşidi kadar önemlidir. Yağda pişen ya da piştikten sonra yağlanan ekmeklerin kedilere verilmemesi gerekir.

ekmeğe bakan oturan kedi

5.Kediler İçin Sağlıklı Alternatifler

Kedilerin daha sağlıklı kalması ve aynı zamanda mutlu olmaları için sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesi öneriliyor. Kedilerin tükettikleri kedi mamaları haricinde beslenme planlarına eklenen farklı besinler lezzet beklentilerinin karşılanmasını sağlıyor. Kedilerin eğitimleri sırasında da önemli bir avantaj sunan sağlıklı alternatifler arasında kedi ödül mamaları da bulunuyor. Kedi ödül mamaları, kediler için sağlıklı içeriklerden üretildiğinden kedilere güvenle verilebiliyor. Kedilere ödül mamaları verileceğinde de miktar önemli. İdealden fazla ödül maması tüketen kedilerin günlük kalori alımları artabilir ve/veya asıl öğünlerinde tükettikleri mama miktarı azalabilir. Her iki durum da kedilerin sağlığına zarar verebilir. Kedinizi mutlu edecek kedi ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kedinizin Doğal Beslenme İhtiyaçlarına Uygun Yiyecekler

Kedilerin doğal beslenme ihtiyaçlarını büyük ölçüde protein ve %20 oranında yağ oluşturur. Tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvanların etleri, somon ve tuna gibi balık çeşitleri kediler için sağlıklı olduğu kadar lezzetli atıştırmalıklara örnek olarak gösterilebilir.

6.Kedinizin Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerin sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler son derece geniş bir perspektiften ele alınır. Yaşlarına ve sağlık durumlarına uygun beslenmelerinin sağlanması, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülmeleri, ideal oranda egzersiz yapmalarının teşvik edilmesi temel gerekliliklerden. Kedilerin ekmek yemeleri özelinde ise dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemli. Kedilere sık sık ekmek verilmemesi, az miktarda ekmek verilecekse ekmeğin sade ve katkısız olmasına özen gösterilmesi, ekmeğin içeriğinde kedilere zararlı olabilecek besinlerin bulunmadığından emin olunması önem arz ediyor.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.