Yavru Kedinin Acıktığını Nasıl Anlarız?

05.07.2023 Deniz Öz


Kedi sahibi olarak henüz yeterli deneyimi bulunmayan kişiler için kedilerin davranışlarını okumak zorlayıcı bir süreç olabilir. Özellikle yavru kedi sahiplenildiyse onun davranışlarını eksiksiz yorumlayabilmek için yeterince zaman geçmemiş olması, isteklerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması noktasında gecikmelerle sonuçlanabilir.

Kedinizin kendini anlatmaya başladığı ve sizin de onu net bir şekilde anlamaya başladığınız ana kadar geçen süre boyunca, onun temel ihtiyaçlarının karşılandığından emin olmanız en güvenli yöntem olacaktır. Mama ve su kabını temiz tutmak, her zaman taze suya erişimi olduğundan emin olmak ve kedi tuvaletini düzenli olarak temizlemek kedilerin konforlarını yüksek tutmak için atılması gereken basit adımlardır. Tüm bunlara ek olarak yavru kedilerin beslenme düzenlerini oturtmak da aşılması gereken önemli bir eşik olarak düşünülmelidir.

Yavruluk dönemi, kedilerin gelişimlerinin muazzam bir hızda ilerlediği bir süreçtir. Dolayısıyla tam ve dengeli bir beslenme düzeninin oturtulması gerekir. İdeal oranda beslenme, onların bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi, fiziksel ve mental gelişimlerinin desteklenmesi anlamına gelecektir. Unutulmaması gereken konulardan biri, idealden fazla beslenmenin farklı sorunlara yol açabileceğidir. "Yavru kedinin acıktığını nasıl anlarız?" sorusunun yanıtlarının bilinmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Bu yazımızda yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları ve acıktıklarında sergiledikleri yaygın davranışlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

elden mama yiyen yavru kedi

Yavru Kedilerin Beslenme İhtiyaçları

Yavru kedilerin metabolizma hızları yüksek, mideleri ise küçüktür. İdeal şekilde gelişmek ve enerji seviyelerini stabil tutmak için sık sık ve az yemeleri gerekir. Gereğinden fazla beslenmeleri erken dönemde obezite sorunu ile yüzleşmelerine, gereğinden az beslenmeleri ise gelişimlerinin yavaşlamasına neden olabilir.

Yavru kedilerin beslenme ihtiyaçları ve tipleri, ırkları doğrultusunda değişebilmekle birlikte genel olarak benzerlik taşır. Günde en az 3-4 öğün beslenmeleri ve öğünlerinde verilen mama miktarının kontrol altında tutulması önerilir. Aşırı beslenmemeleri ve öğün aralarında çok fazla ödül maması tüketmemeleri önemlidir. Öğünlerin her gün aynı saatlerde sunulması, kedilerin rutinlerinin oluşturulması adına önem taşıyacaktır. 6 aydan küçük kedilerin günde 3-4 defa, 8 - 12 ay arasındaki kedilerin ise günde 2 - 3 kere beslenmesi ideal kabul edilir. Kedilere öğünlerde sunulması önerilen mama miktarı kilolarına ve aktivite seviyelerine göre değişecektir.

Kedilerin öğünlerinin planlanması sırasında, uyku düzenlerinin oturtulması için de stratejik bir planlama yapılması gerekir. Yavru kediler yemekten sonra uykuya dalma eğiliminde olduklarından günlük öğünlerinden birinin geceye bırakılması tavsiye edilir. Böylece hem onun hem de kedi sahipleri için kesintisiz bir uyku deneyimi söz konusu olabilir. Aksi durumda kedinizin aç kalmaya başladığı andan itibaren uykunuzu bölecek bir hareketlilikle karşılaşabilirsiniz.

Lezzet çeşitliliği beklentileri yüksek olduğundan yavru kedilere yaş mama sunulması mümkündür. Bu durumda kuru mama tüketimleri ile yaş mama tüketimlerinin dengelenmesi gerekir. Yavru kedilere özel formüle edilen yaş mama çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yavru kedilerin beslenme düzenleri oturtulurken hem ideal beslenme aralıkları hem de açlık belirtileri takip edilmelidir. Yavru kedilerin yemek yemeyi sevebileceği ve aç olmasalar dahi aç olduklarını düşündürecek davranış kalıplarını sergileyebilecekleri unutulmamalıdır. Yavru kedilerde yaygın görülen açlık belirtilerinin bilinmesi uzun süre açlığın, mide asiditesinin yükselmesinin önlenmesini sağlayacaktır.

göbeği sevilen yavru tekir kedi

Yavru Kedilerde Acıkma Belirtileri ve İşaretleri

Yavru kedilerin davranışları gerçekten acıktıkları zaman radikal ölçüde değişiklik gösterebilir. Aşırı miyavlama, huzursuzluk, hareketliliklerinde artış yaygın görülen belirtiler arasında sıralanabilir. Kedi uzun süre aç kaldığında mama tüketebilmek için dikkat çekme davranışlarını sergilemeye başlayabilir. Bu kapsamda masa üstündeki eşyaları yere atabilir, insanlara patileri ile dokunabilir, yürürken bacaklara dolanabilir ya da her zamankinden daha ısrarlı davranışlarda bulunabilir.

"Kedinin acıktığını nasıl anlarız?" sorusuna verilebilecek yanıtlar bunlarla da sınırlı değildir. Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir. Kediler her öğünü çok hızlı yiyorsa, mama tanelerini çiğnemeden yutuyorsa, öğünlerden sonra kusma eğilimindeyse beslenme düzenlerinin gözden geçirilmesinde fayda vardır.

Yavru kedilerde açlık belirtilerinin mümkün olduğunca kısa sürede fark edilmesi ile yavru kediler için en ideal beslenme rutininin oluşturulması mümkündür. Açlık belirtilerinin gözlemlenmesi yavru kedilerin karakterlerinin öğrenilmesini de beraberinde getirecektir. Davranışlarının yorumlanması ile onlar hakkında edinilen bilgiler, kedi ve insan dostluğunun temellerinin sağlam şekilde atılmasını da mümkün hâle getirecektir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.