Kediler Neden Köpük Kusar?

03.05.2021 Deniz Öz


Kedilerde kusma birçok farklı sorunun işareti olarak karşımıza çıkabilir. Kedilerin rutin olarak kusması çok normal bir durum değildir, birçok kedi sahibi bu gerçeği bilir. Bir de bu kusmuğun yapısı ve formu değiştiğinde "kedim köpük kustu" gibi farklı endişelerin gündeme gelmesi işten bile değildir. Aslında kediler yeşil ve parçalı kusma, kusmukta kan bulunması, kusmukta tüy yumaklarının bulunması, kusmukta yiyecek parçalarının olması, yeşil renkli kusma, mukus kusma ve köpük kusma gibi birçok farklı şekilde kusabilirler. Kusmanın kapsamı ve süresi veteriner hekimlere başvurulmasını gerektirebilir. Kedinin köpük kusması da veteriner hekimlere danışılması gereken bir semptom olarak değerlendirilebilir. Bu yazımızda kedilerin köpüklü kusması hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedinin Ağzından Beyaz Köpük Gelmesi Hazımsızlık Kaynaklı Olabilir

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de yemek tüketiminin ardından mide, yiyeceklerin sindirilebilmesi için çeşitli mide suları ve mide asitleri üretir. Kediler öğünlerini atlarlarsa ve bir nedenden ötürü zamanında beslenmezlerse midelerindeki sular ve asitler birikmeye, mideyi tahriş etmeye ve kedilerin kusmasına neden olabilir. Hazımsızlık çeken kedinin ağzından beyaz köpük gelmesi de kedinin sarı köpüklü kusması da mümkündür. Kedinin köpük kusması altındaki neden hazımsızlık olduğu takdirde veteriner hekimler mide asidi birikiminin kontrol altına alınabilmesi adına öğün miktarının azaltılıp öğünlerin sıklaştırılmasını tavsiye edebilirler.

Tüy Yumakları Kedinin Köpük Kusması Sonucuna Yol Açabilir

Kediler tüylerini ve tüylerinin üzerindeki koku zerreciklerini temizleyen canlılardır. Dillerinin özel yapısı nedeniyle dillerine yapışan ölü tüyleri yutarlar. Bu tüyler çoğu zaman doğal sindirim yolundan vücut dışarısına atılır. Anca bazı kedilerde midede ve bağırsaklarda tıkanmaya neden olabilir. Tüy yumağı sorunu yaşayan kediler midelerindeki yumakları ince uzun bir tüp halinde kusarlar. Tüy yumakları olan kediler yumakları çıkarmadan önce, öncül olarak da köpük kusabilirler. Kedilerde tüy yumağı oluşumunu engelleyen malt macun, vitamin ve takviyelere buradan ulaşabilirsiniz.

Gastrit Köpük Kusmaya Neden Olabilir

"Kedim köpük kustu" diyorsanız dostunuzda yaygın görülen bir mide hastalığı olarak sınıflandırılan gastrit olabilir. Yediği ya da yuttuğu şeyler nedeniyle midesini tahriş eden kedilerde kusmukta kan olabileceği gibi beyaz köpük kusulması da görülebilir. Tüm bu belirtilere ek olarak iştahta azalma, depresif bir tutum, uyuşukluk veya dehidrasyon görülüyorsa veteriner hekimlere danışılmasında fayda olacaktır.

yediği otları kusan kedi

Pankreatit Kedinin Köpük Kusmasına Yol Açabilir

Tıpkı köpekler ve insanlar gibi kediler de pankreatit ile karşılaşabilirler. Akut ya da kronik olarak ortaya çıkan pankreas iltihaplanması; karaciğer hastalığı, diyabet ve diğer sindirim sistemi hastalıkları ile eş zamanlı olarak ortaya çıkabilir. Pankreatit kedinin köpük kusması, iştahsızlık, dehidrasyon, kilo kaybı, vücut ısısında düşme, ateş ve karın ağrısı gibi şikayetlere de neden olabilir. Kedilerin kusma nedeni pankreatit olduğu takdirde veteriner hekimler kusmaya neden olan temel faktörün tedavisini planlayacaktır.

Diyabet Köpük Kusulmasına Neden Olabilir

Kedilerde en sık görülen şeker hastalığı belirtileri arasında su tüketiminde ve idrar sıklığında artış, kilo kaybı ve dehidrasyondur. Kedilerde bu belirtiler aniden çıkıyorsa, veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Böylece diyabetin kontrol altına alınabilmesi için gerekli tedavi süreçleri planlanabilir. Diyabet kedinin köpük kusması nedenleri arasında yer almaktadır.

Parazitler Kedinin Köpük Kusmasına Neden Olabilir

Özellikle yavru kedilerde ishalle birlikte görülebilen kusma, kontrol altına alınmamış bir parazit enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir. Kedinin köpük kusması parazitlerin yol açtığı enfeksiyon ile ilişkilendiriliyorsa veteriner hekimler parazit türüne göre uygun tedavi seçeneklerini belirleyerek kedilerin sağlıklı olmasını sağlayacaklardır.

Hipertiroidizm

Yaşlı kedilerde görülme sıklığı artan hipertiroidzm; tiroit salgı bezlerinin aşırı aktivitesiyle karakterizedir. Kedinin köpük kusmasına neden olabilen bu sağlık sorunu aynı zamanda iştah artışına rağmen kilo verilmesi, idrar sıklığında artış, aşırı ses üretimi ve ishal gibi komplikasyonlara da neden olabilir. Kedilerde bu semptomlar ortaya çıkıyorsa veteriner hekimlerin kontrolleri şikayetlerin kontrol altına alınabilmesi için önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.