Kediniz Kan Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

Kediniz Kan Kusuyorsa Ne Yapmalısınız?

28.03.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerin arada sırada tüy kusması son derece normaldir. Ancak kan kusması durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye götürülmesi gerekmektedir. Hematemez olarak bilinen kan kusma iki şekilde görülebilmektedir. Yemek borusu, mide, ya da ince bağırsakların üst kısmından gelen kan parlak kırmızı renklidir ve şeritler halindedir. Kanın kahve çekirdeği şeklinde gelmesi ise bağırsak yolunun ileri kısımlarından geldiğini gösterir. Kanın bir kısmı sindirildiği için bu şekilde gözükür.

kusmak üzere olan kedi

Kedilerde Kan Kusma Nedenleri ve Yapılması Gerekenler

Kanın nereden geldiğinden bağımsız olarak kedi kan kusması birçok rahatsızlığın bir belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kedinin kan kusması durumunda altında yatan nedenin teşhis ve tedavi edilebilmesi için veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.

Gastrointestinal Ülserler

İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de yemek borusu ya da mide duvarını oluşturan mukus tabakasında açık yaralar meydana gelebilmektedir. Ancak gastrointestinal ülserler kedilerde nadir görülür. Genellikle nedeni bilinmeyen tümörler ile ilişkili meydana gelirler. Gastrointestinal ülserler iştah kaybına, soluk diş etine, yorgunluğa, koyu renkli dışkıya ve kanlı ishale neden olur. Bu belirtilerin bir kısmının görüldüğü durumlarda hemen veteriner hekime başvurmak gerekir.

Fare Zehri

Fare zehirleri etraftaki hayvanlar ve çocuklar için inanılmaz derecede tehlikelidir. Birçok kişi fare zehrini sindiren kemirgenlerin öldükten sonra da zehirli olmaya devam ettiğini bilmez. Bir kedi ya da başka bir hayvan fare zehri ile ölen bir kemirgeni yediğinde de zehirlenir. Üstelik bu durum fare zehrinin direkt olarak sindirilmesi kadar tehlikelidir.

Fare zehri sindiren kedilerde tek belirti kan kusma değildir. Nefes almada zorlanma, iştah kaybı, yorgunluk, aşırı su tüketimi ve aşırı kanama da diğer zehirlenme belirtileri arasında yer alır. Zehirin tüketilmesi acil bir durumdur ve bu nedenle hemen veteriner hekime başvurulmalıdır.

Zehir yüzünden kedi kustuğunda veteriner hekime bir miktar kusmuk örneği götürmek işe yarayabilir. Zehirlenme tanısı konması için genellikle kan ve idrar tahlili yapılır. Kedinin tükettiği zehir miktarına bağlı olarak tedavi değişebilmektedir.

Pıhtılaşma Bozukluğu

Hemofili, çok nadir olarak kedilerde genetik bir hastalık olarak görülebilmektedir. Bu bozukluk pıhtı oluşumunu engelleyen oldukça nadir bir hastalıktır. Hemofili ile vücudun kan yapısında bozulma meydana gelir ve pıhtı oluşumları görülür. Pıhtılaşma bozukluğuna bağlı olarak kedinin kan kusmasında genellikle kan ve plazma nakli yapılması gerekir. Bu nedenle pıhtılaşma bozukluğuna bari tedavi gören kediler genellikle hastane de kalmaktadır.

yüzünü kapatıp uyumaya çalışan kedi

İltihabi Bağırsak Hastalığı

İltihabi bağırsak hastalığı kedilerde görülen bir gastrointestinal rahatsızlıktır. Her ne kadar kedilerde iltihabi bağırsak hastalığının nedeni tam olarak bilinemese de bazı tahminler bulunmaktadır. Bu tahminlere göre gıda alerjisi, aşırı hassasiyet ya da normal bağırsak florası bu hastalığa neden olmaktadır. İltihabi bağırsak hastalığı kronik bir durumdur ve bu nedenle ilaçlar tarafından tedavi edilemez. Ancak hastalığa bağlı ortaya çıkan belirtiler yönetilebilir.

İltihabi bağırsak hastalığı olan kedilerde kan kusma dışında ishal, halsizlik kilo kaybı, kanlı dışkılama ve iştah kaybı da görülebilmektedir. İltihabi bağırsak sendromuna bağlı kan kusma durumunda veteriner hekimler genellikle hastalığın tedavisine başlamadan önce B vitamini seviyesini ve organ işlevlerini kontrol etmek için kan tahlili yapar. Sonrasında ise iltihabi bağırsak sendromu tedavi süreci planlanır.

Yabancı Cisim

Gastrointestinal organlarda bulunan yabancı cisimler en iyi ihtimalle bağırsaklarda enflamasyona ve en kötü ihtimalle bağırsak delinmesine yol açar. Kedilerin bağırsaklarında en sık görülen yabancı cisim yün ipliktir. Kedilerde yabancı cisme bağlı tıkanıklık olduğunda kedilerin tükettiği gıdalar daha fazla ilerleyemez ve kedinin kusmasına neden olur. Bağırsak delinmesinin ya da enflamasyonunun olduğu durumlarda kanlı kusma görülebilmektedir. Yabancı cismin acil bir şekilde vücuttan uzaklaştırılması gerekir.

Kedinin yabancı bir cisim yuttuğundan şüphelenildiğinde fiziksel muayenenin yanı sıra röntgen, ultrason ya da kan testi gibi diğer işlemlerde gerçekleştirilir. Cismin büyük olduğu durumlarda genellikle ameliyat ile alınması gerekir. Ancak küçük cisimlerde kedinin doğal yollardan bu cismi atması beklenir.

Panlökopeni

Kedi panlökopenisi, "Kediler neden kan kusar?" sorusunun cevaplarından birisi olabilmektedir. Oldukça bulaşıcı ve ciddi derecede hayati tehlike yaratan bir hastalıktır. Gençlik hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık için kedi gençlik aşısı bulunur. Bu aşı aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonuna ve kalisivirüse karşı koruyucudur. Düzenli aşıların yapılması kediyi gençlik hastalığına karşı korur. Aşıların kedi sağlığının korunmasındaki önemi hakkında artan bir farkındalık söz konusu. Zamanında ve ideal sıklıkta yapılan aşılar kedilerin ve aynı zamanda insanların sağlığını koruyabilmektedir. Kuduz aşısı da çok önemli bir önlem olarak değerlendirilir. Kedilerde Kuduz Hakkında Bilinmesi Gerekenler içeriğimizi okumanızı tavsiye ederiz.

Kalp Kurdu Hastalığı

Kalp kurdu enfeksiyonu veteriner hekimler ve köpek sahipleri arasında iyi bilinen bir hastalıktır ancak kedilerde bu ölümcül hastalıktan etkilenebilmektedir. Kalp kurdu hastalığı kediler arasında, köpeklerde olduğu kadar sık görülmese de oldukça ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Köpeklerde kalp kurdu hastalığının bir tedavisi vardır. Ancak kedilerde bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. Kalp kurdu kapan kedilerde Kalp Kurduna Bağlı Solunum Yolları Hastalığı görülür. Bu hastalığın belirtileri arasında kan kusma, öksürme, astım benzeri ataklar, iştah kaybı ve kilo kaybı görülür.

Kediler kalp kurduna köpeklerden daha dayanıklıdır. Bu nedenle kedilerde genellikle yetişkin kalp kurduna rastlanmaz. Kedilerde kalp kurdu tedavisi şüphesi oluştuğunda kalp kurduna bağlı solunum yolları hastalığı için antijen ve antikor testi yapılır. Antijen testi yetişkin kalp kurdu olup olmadığından emin olmayı sağlar. Antikor testi ise kalp kurdu larvalarının kontrolü için gereklidir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.