Kediler Neden Sırtüstü Yatar?

24.05.2023 Deniz Öz


Rahatlarına son derece düşkün olan kediler farklı yatma ve uyuma pozisyonları ile sevimliliklerine sevimlilik katıyorlar. Kedinin kendini güvende hissettiğini gösteren ve kimi zaman göbek bölgesinin sevilmesini kaçınılmaz kılan yatma pozisyonlarından biri de sırt üstü uzanmadır.

Patiler havada, göbek açıkta ve rahatlamış görünen bir kedinin tatlılığına karşı koymak pek mümkün olmasa da onlara yaklaşırken tedbirli davranmak gerekir. Öncelikli olarak gündeme gelen potansiyel tehlike göbek bölgesine dokunulması ile birlikte kedilerin savunma pozisyonuna geçebileceği ve tavşan tekmesi ile göbeklerine uzanan tehlikeyi bertaraf edebileceğidir. Bilinmesi gereken bir diğer önemli konu ise kedilerin sırt üstü yatmasının farklı nedenlerinin olabileceğidir. Bu yazımızda "Kediler neden sırt üstü yatar?" sorusuna verilebilecek farklı yanıtları keşfedebilirsiniz.

sırt üstü yatan kedi

Kedinizin Sırtüstü Yatması Güven Göstergesi Olabilir

Göbeği açıkta bırakmak kedilerin çok da tercih ettiği bir davranış modeli değildir. Kediniz bu pozisyonda yatıyorsa size ve içerisinde yaşadığı ortamdaki değişkenlere güvenini yansıtıyor olabilir.

Göbek bölgesi kedilerin en hassas anatomik kısmıdır. Tehlike zamanında kediler başlarını ve karın bölgelerini korumaya yatkındır. Birçok hayati organı barındıran karın bölgesini açıkta bırakacak şekilde yatmaları belli şartlar altında kedilerin kendilerini güvende hissettiklerinin açık işaretlerinden biri olarak kabul edilir. Bu pozisyonda yatarlarken bacakları açıksa, kuyruğu rahatsa, bakışları sakinse ve bir de hafif hafif mırlıyorlarsa bundan kendilerini güvende hissettikleri mesajı çıkarılabilir.

Böyle bir an, kedilerin göbeklerine nazikçe dokunulması için uygun olabilir ancak bu esnada çok ama çok dikkatli olunması önemlidir. Göbeği açıkta bırakmak ve sırt üstü uzanmak güven göstergesi olabileceği gibi kedinin tavşan tekmesine hazırlandığı anlamına da gelebilir. "Kedilerde Tavşan Tekmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler" adlı içeriğimizde kedilere yaklaşırken faydalanabileceğiniz önemli bilgiler bulabilirsiniz.

açık havada sırtüstü yatıp güneşlenen kedi

Sırt Üstü Yatan Bir Kedi Vücut Isısını Dengelemeye Çalışıyor Olabilir

Kedilerin sırt üst yatmalarının nedenlerinden biri vücut ısılarını dengelemeye çalışmaları olabilir. Karın bölgelerine serin hava gelmesi için ideal fırsatı sunan sırt üstü yatma pozisyonu özellikle sıcak günlerde hızlı bir şekilde enerji toplanmasını sağlayabilir. Kediler fazla sıcaklığa insanlara kıyasla daha duyarlı oldukları için yaz günlerinde onları sırtüstü yatarken görmek şaşırtıcı değildir.

Yine de bazı durumlarda kedilerin vücutlarındaki ağrıları azaltmak için de sırt üstü yattıklarına şahit olunabilir. Söz konusu, evde yaşayan kediler olduğunda bu yatma pozisyonunun yakından takip edilmesi önemlidir. Kedinizle ilgili böyle bir şüpheniz varsa, veteriner hekime muayeneye götürmenizde fayda olacaktır.

Kediler Konfor ve Rahatlama İçin Sırtüstü Yatabilirler

Kediler konforlarına çok düşkün canlılardır. Günün yaklaşık 16 saati yatan ve sonrasında da rutinlerine bağlı kalan canlılar olarak sırtüstü yatmalarının ardında konfor ve rahatlama beklentileri bulunabilir. Kedilerin sırtüstü yatmaları ile ilgili kabul gören düşünce, kendilerini güvende hissetmeleridir. Ancak asıl olan, güvende hissetmenin ötesindedir. Kediler avcı hayvanlardır, içgüdüsel olarak avlanmaya ve avlanabilmek için de kendilerini hazırlamaya ihtiyaç duyarlar. Sırtüstü uzanmak kedilerin çevresinde olan bitenlerden haberdar kalırken aynı zamanda enerji depolamalarına olanak tanır. Oldukça rahatlamış görünseler de sırt üstü yattıklarında kaslarını esnetebilirler ve güçlenebilirler.

Sırtüstü yatan kedilerin kimi zaman tek amacı oyun oynamak da olabilir. Özellikle yavru kediler sırtüstü yatıp yuvarlanma davranışını sıklıkla sergilerler. Rahatlamış bir durumda olduklarının önemli göstergelerinden olan bu davranış modeli ile karşılaşıldığında onların isteklerine yanıt verilmesi tavsiye edilir. Mental ve fiziksel olarak gelişimlerinin sürdüğü yavruluk döneminde kedilerin mümkün olduğunca farklı kedi oyuncakları ile buluşturulmaları ve insanlarla interaktif oyunlar oynamaları önemlidir. Kedi oyuncak çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Böylelikle hem yavru ve insan etkileşimi artırılabilir hem de yavruların insanlarla olan ilişkilerinde kendilerini güvende hissetmesi sağlanabilir.

sırtüstü yatan beyaz şişman kedi

Mide Sorunları ve Dahası...

"Kediler neden sırt üstü yatar?" sorusuna verilecek farklı yanıtlar da bulunmaktadır. Kedilerin sırtüstü yatmalarının ardındaki potansiyel nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kısırlaştırılmamış dişi kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde sırtüstü yatmaya başlayabilirler. Aynı ortamda erkek kediler bulunuyorsa dişi kedilerin çiftleşmeye hazır olduklarının işaretlerinden birine dönüşebilen bu davranışa ek olarak yüksek sesli miyavlamalar ve kaçma isteğinde artış gözlemlenebilir.
  • Kediler mide ve sindirim sistemi sorunları yaşadıklarında da sırtüstü yatabilirler. Uzun süre midelerine baskı yapacak şekilde yüzüstü yatmaları rahatsızlıklarını artırabilir. Her zamanki uyuma pozisyonunu değiştiren kedilerin gözlemlenmesi tavsiye edilir.
  • Kediler serinlemek için göbeklerini açıkta bırakacak şekilde sırtüstü yatabilirler. Ancak bu davranış tam tersi bir amaçla da sergilenebilir. Soğuk havalarda ısıtıcılara yakın bir yerde sırtüstü uzandıklarında vücut ısılarını artırmaya çalıştıkları düşünülebilir.
  • Sırtüstü yatan yavru kediler oyun haricinde taranma isteklerini de ifade ediyor olabilirler. Dolayısıyla onların davranışlarını yorumlamak için böyle zamanlarda karın bölgelerinin yumuşak bir fırçayla taranmaya çalışılması, onları anlamak için atılabilecek büyük adımlar arasında yer alacaktır.

Sonuç olarak sırtüstü yatmak, kedilerde sıklıkla görülen bir davranıştır ancak "Kediler neden sırt üstü yatar?" sorusunun yanıtları kediden kediye, durumdan duruma değişebilir. Kedinizin bu davranışı neden sergilediğini anlamak için ne zaman, hangi durumlarda, ne sıklıkta sırt üstü yattığını gözlemlemeniz gerekir. Böylece hareketlerini daha doğru analiz edebilir, onun dünyasına bir adım daha yaklaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.