Calico Kediler Her Zaman Dişi mi Olur?

18.03.2022 Aysegül Tunçay


Birçok kişi üç renkli kedi olarak da bilinen calico kedilerinin genellikle dişi olduğunu bilir, ancak calico kedilerinin bir ırk olmadığını, renkleri sebebiyle farklı adlandırıldıklarını bilmez. Harika tüylere sahip olan calico kediler, gören herkesi kendilerine hayran bırakabilir. Calico, İran ya da Siyam gibi bir kedi ırkı değildir. İran kedisi, Maine Coon, Manx ya da başka bir kedi türünde calico görünümlü kediler olabilir. Bir kedinin calico olarak adlandırılabilmesi için tüylerinin siyah, beyaz ve turuncu renkte olması gerekir. Bu üç renk kedinin kürkünün üzerinde parça parça bulunur. Genellikle tüylerde beyaz renk daha ağırlıklıdır. Calico terimi kedinin tüylerinin renginin Hindistan'dan Avrupa'ya getirilen calico bezine benzemesinden gelir.

Calico Kedileri, sık sık mavi ve turuncu renklere sahip alacalı kediler ile karıştırılır. Alacalı kedilerde çok az beyaz renkli tüy bulunur hatta önemli bir kısmında ise hiç bulunmaz. Calico kedilerde parlak beyaz, turuncu ve siyah yerine açık kahverengi, krem rengi, çikolata rengi ya da gri renkli tüyler de görülebilmektedir.

yerde yatan 3 renkli kedi

Hangi Türlerde Calico Görülür?

Calico kedilerin temel özelliği üç renkli olmasıdır. Calico bir tür olmadığı için birçok türde calico kediler görülebilmektedir. Ancak tüm türlerde calico renk görülmemektedir. Eğer üç renkli bir kedi sahibi olmak istiyorsanız bazı türlere bakmanız gerekir. Calico renk görülen kedi türleri aşağıdaki gibidir.

• Amerikan Bobtail
• Amerikan Curl
• Amerikan Longhair
• Amerikan Shorthair
• Amerikan Wirehair
• Cornish Rex
• Devon Rex
• Exotic
• Japon Bobtail
• Maine coon
• Manx
• Norveç Orman Kedisi
• Pers
• Selkirk Rex
• Sfenks

tüyleri karışmış calico kedi

Calicoların Hepsi Dişi mi?

Calico kedi özellikleri onların cinsiyetlerinde de bazı soru işaretlerine neden olur. Tüylerde görülen renk farklılıklarını belirleyen benzersiz kromozom yapısı nedeniyle calico kedilerinin hemen hemen hepsi dişidir.

X ve Y kromozomları kedinin dişi mi yoksa erkek mi olacağını belirler. XX kromozomuna sahip olan kediler dişi ve XY kromozomuna sahip olan kediler ise erkek olur. X kromozomu calico kedilerinin tüylerindeki siyah ve turuncu renklere neden olan geni de taşır. Dişi calico kedilerinde iki X kromozomu olduğu için iki renk geni vardır. Bir kedide sadece turuncu gene sahip X kromozomu ve siyah gene sahip X kromozomu olduğunda turuncu ve siyah renklerin ikisi görülür.

Bu durum ilk başta kafa karıştırabilmektedir. Bir kedi annesinden siyah renk genini taşıyan X kromozomu ve babasından turuncu renk geni taşıyan X kromozomu alır. Kürkün rengini belirlemek için renk genine sahip tek bir X geni yeterliyken bu dişilerde farklı renk koduna sahip iki X kromozomu birleşir. Gelişme sırasında bir X kromozomu diğerine baskın gelerek taşıdığı renk geninin baskın olmasına neden olur. Bu baskın renk gelişimi her bir hücrede bağımsız olarak gelişir ve bir hücrede baskın gelen gen diğerinde çekinik kalabilmektedir. Bu da calico kedilerinin farklı turuncu ve siyah renklere sahip olmasına neden olur.

Beyaz renk ise calico kedilerinde durumu biraz daha farklı hale getirmektedir. Beyaz renkli tüylerin olabilmesi için kedinin annesinden ya da babasından calico kedinin beyaz renk koduna sahip X ve Y kromozomları ile ilgisi olmayan bir geni de alması gerekir.

Erkek kedilerde sadece turuncu ya da sadece siyah için bir tek X kromozomunun olması ve herhangi bir Y kromozomunun olmaması nedeniyle teknik olarak calico kediler erkek olamaz. Erkek kediler sadece siyah ya da sadece turuncu renge sahip olabilir ancak ikisine birden sahip olamaz.

yavru calico kedi

Erkek Calico Kedi Olur mu?

Calico kediler sadece dişi olur kuralında birkaç istisna bulunur. Genetik bir anormallik olan Klinefelter sendromu ve kimerizm bu istisnalardır. Klinefelter sendromu erkek kedinin annesinden ya da babasından fazladan bir X kromozomu alarak XXY kromozomuna sahip olması durumudur. Kimerizm ise erken gelişim döneminde farklı embriyoların birleşerek iki farklı DNA taşıyan tek embriyo haline gelmesidir.

Bu iki mutasyon oldukça nadirdir. Erkek calico kedilerinin neredeyse tamamı kısırdır ve bu nedenle çiftleştirilerek çoğaltılamaz. Erkek calico kediler genetik mutasyon ile doğduğu için dişi kedilere göre daha çok sağlık problemi yaşarlar. Calico erkek kedileri özenli bir bakımla uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olabilmektedir. Bu nedenle erkek calico kedilerin özel bakım sağlayabilecek ilgili ailelere sahip olması gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.