Yavru Kedilerin Gözleri Ne Zaman Açılır? Gelişim Sürecindeki Önemli Adımlar

23.03.2023 Aysegül Tunçay


Yavru kedilerin dünyaya gelmesiyle birlikte evcil hayvan sahiplerinin de tatlı telaşı başlamış demektir. Özellikle doğduktan hemen sonra yavru kedilerin gözleri görmediği, kulakları duymadığı ve vücut ısıları gelişmediği için tamamen çaresiz bir durumda olmaları bu süreçte yaşanan endişeyi iyice artırır. Bu da "Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?" gibi pek çok soruyu beraberinde getirir.

Yavru kedilerin gelişimi birkaç önemli aşamayı içeren bir süreçtir. Yaşamlarının ilk birkaç haftasında, vücut ısıları henüz tam olarak gelişmediği için tek odak noktaları annelerini emmek ve sıcak kalmaktır. Görmedikleri ve duyamadıklarından hayatta kalmak için annelerine güvenirler.

Yavru kediler büyümeye devam ettikçe kendi kendilerine daha yeterli hâle gelirler ve giderek annelerine daha az bağımlı olurlar. Motor becerilerini, koordinasyonlarını ve bilişsel yeteneklerini geliştirmeye devam ederler. Tuvaletlerini kullanmayı öğrenir ve kendilerini yalamaya başlayarak yetişkin kedilere daha çok benzemeye başlarlar. Bu süre zarfında çevrelerindeki insanlarla güçlü bağlar kurarak sosyal ve duygusal zekâlarını da geliştirirler.

Yavru kedilerin gelişim aşamalarını anlamak, onlara sağlıklı ve mutlu yetişkin kedilere dönüşmelerini sağlamak için uygun bakım ve ilgiyi sağlamak açısından çok önemlidir. Gelişimlerini destekleyecek bir ortama sahip olmalarını sağlayarak onların büyümelerine ve ailenizin değerli üyeleri olmalarına yardımcı olabilirsiniz.

yeni doğmuş yavru kediler

Yavru Kedi Gelişim Süreci: İlk Haftalardaki Değişimler

Doğumdan sonra yavru kediler bazı belirli evrelerden geçer. Bu evreler arasında değişimler oldukça hızlı meydana gelir. Yavru kedinizin bakımı ve ihtiyaçları da içerisinde bulunduğu gelişim evresine göre değişiklik gösterir. Bu evreleri anlamak ona daha doğru bir ortam sağlamak için önemlidir.

Yeni doğan yavru kediler ilk hafta boyunca hayatta kalmak için tamamen annelerine bağımlıdır. Zamanlarının çoğunu annelerini emerek ve uyuyarak geçirirler. Bu dönemde yavru kedilerin gözleri ve kulakları hâlâ kapalıdır. Vücut ısıları henüz tam olarak gelişmemiştir, bu nedenle kendilerini sıcak tutmak için annelerine ihtiyaç duyarlar.

"Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?" sorusunun cevabı iki haftalık olduklarındadır. İkinci hafta civarında yavru kediler gözlerini açmaya başlar ancak görüşleri hâlâ bulanıktır. Ayrıca sesleri de belli belirsiz duyabilir hâle gelirler. Bu sırada hareketlenip emeklemeye başlasalar da henüz koordinasyonlarını sağlayamazlar.

"Kediler gözlerini ne zaman tamamen kullanabilir hâle gelir?" sorusunun cevabı ise üçüncü haftadır. Bu nedenle üç haftalık olduklarında yavru kediler daha hareketli ve meraklı olurlar. Çevrelerini daha aktif bir şekilde keşfetmeye ve koordinasyon becerilerini geliştirmeye başlarlar. Ayrıca yavru arkadaşlarıyla oynamaya ve anneleriyle daha fazla etkileşime girmeye başladıkları dönem yine bu dönemdir.

Yaklaşık dört haftalık olduklarında yavru kediler katı yiyecekler yemeye başlayabilirler. Ancak bir süre daha annelerinden süt emmeye devam ederler. Daha oyuncu ve enerjik olurlar, etrafa tırmanırlar ve gördükleri her şeyi keşfederler. Ayrıca tuvaletlerini de kullanmaya başlarlar.

Beşinci haftada yavru kediler koordinasyonlarını ve motor becerilerini geliştirmeye devam ederek daha çevik hâle gelirler. Sosyal becerilerini geliştirerek kendilerinin ve yavru arkadaşlarının tüylerini taramaya başlarlar. Daha bağımsız olurlar ve oyuncaklarla daha aktif bir şekilde oynarlar.

gözleri açılmamış yavru kedi

Yavru Kedi Gözleri: Doğumdan Sonra Ne Zaman Açılır?

Doğduklarında yavru kedilerin gözleri niktitant adı verilen ince bir zarla kaplıdır. Bu zar, yavru kedilerin az gelişmiş gözlerini tozlardan ve diğer potansiyel tahriş edici maddelerden korumaya yardımcı olur. Doğumdan yaklaşık 10-14 gün sonra bu zar çözülmeye başlar ve yavru kedilerin göz kapakları açılır. İlk başta yavru kedilerin gözleri puslu ve odaklanmamış görünebilir ya da göz bebekleri küçük ve daralmış olabilir. Bu da kedilerin ışığa karşı duyarlı olmalarına ve gözlerini kısmalarına ya da kapatmalarına neden olabilir. Bu dönemde kedinin göz rengi de pek anlaşılmaz.

Günler geçtikçe yavru kedilerin görüşü netleşir ve göz bebekleri daha da büyür. Hareket eden nesneleri takip etmeye ve oyuncaklar ya da yavru arkadaşlarının hareketleri gibi görsel uyaranlara tepki vermeye başlarlar. Tüm yavru kedilerin gözlerini aynı anda açmadığını unutmamak önemlidir. Bazıları doğumdan yedi gün sonra gözlerini açabilirken diğerlerinin gözlerini açması üç haftayı bulabilir. Ayrıca diğerlerinin gözleri hâlâ kapalıyken aralarındakilerden birinin gözlerini erken açması da mümkündür.

Bir yavru kedinin gözleri iki haftalık olduğunda hâlâ açılmamışsa bu durum enfeksiyon veya doğuştan anormallik gibi altta yatan bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yavru kedinin durumunu değerlendirmek ve uygun tedaviyi sağlamak için veteriner hekiminize başvurmanız gerekir. Ayrıca yavru kedinin gözleri kırmızı, şiş veya akıntılı görünüyorsa bu bir göz enfeksiyonu belirtisi olabileceği için veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

biberonla beslenen yavru kedi

Yavru Kedi Bakımı: Anne Sütü ve Yavru Mama Seçimi

Yaşamlarının ilk birkaç haftasında yavru kediler beslenmeleri için tamamen annelerinin sütüne bağımlıdır. Anne kedi tarafından üretilen ve kolostrum olarak bilinen süt, yavru kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve onları hastalıklardan korumaya yardımcı olan temel besinleri ve antikorları içerir.

Anne kedi mevcutsa ve yavrularına bakabilecek durumdaysa yavrularını emzirmesine ve bakımını yapmasına izin vermek en iyisidir. Ancak anne kedi mevcut değilse veya yavrularına bakamıyorsa onlara uygun bir alternatif beslenme kaynağı sağlamak çok önemlidir. Bu gibi durumlarda yavru kedilere nasıl bakılacağı konusunda bilgi almak için veteriner hekime danışmanız gerekir.

Annelerini emmesi mümkün olmayan yavru kedilere bakıyorsanız her iki ila üç saatte bir onları yavru kedi sütleri ile beslemelisiniz. Yavru kedi sütü ürünleri sağlıklı büyüme ve gelişme için ihtiyaç duyulan uygun besin dengesini sağlamak üzere özel olarak formüle edilmiştir. Bu formüller hem toz hem de sıvı şeklinde mevcuttur. Yavru kedinizi beslemek için bu ürünler arasından tercih yapmadan önce doğru seçimi yapmak için veteriner hekime başvurmanız tavsiye edilir. Yavru kedi beslenmesi için formüle edilen kedi süt tozlarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

uyuyan yavru kediler

Yavru Kedinizi Evde Büyütürken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Evde yavru kedi büyütürken onun için güvenli ve rahat bir yaşam alanı sağlamak önemlidir. Yavru kedinizin evinizde uyuyabileceği, oynayabileceği ve yemek yiyebileceği belirlenmiş bir alana ihtiyacı vardır. Bu alanın tehlikelerden uzak ve rahat ulaşılabilir olması önemlidir. Mama ve su kapları, tuvalet, oyuncaklar ve tırmalama direkleri gibi gerekli tüm eşyaların onun kolay ulaşabileceği yerlerde olduğundan emin olmalısınız.

Düzenli bir beslenme programı oluşturmak da yavru kedinizin sağlığı ve mutluluğu için önemlidir. Enerjileri yüksek olduğundan yavru kediler gün boyunca birkaç küçük öğüne ihtiyaç duyarlar. Yavru kedinizin sağlıklı bir beslenme rutini geliştirmesine yardımcı olmak için düzenli bir beslenme programı oluşturmalı ve buna sadık kalmalısınız. Sütten kesilen yavru kedilere verebileceğiniz yavru kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Sosyalleşme yavru kediler için çok önemlidir çünkü insanlarla ve diğer hayvanlarla olumlu ilişkiler geliştirmelerine katkıda bulunur. Yavru kedinizin farklı durumlara uyum sağlaması için onu yeni deneyimlere, seslere ve insanlara maruz bırakabilirsiniz. Bu hareket onun kendine güvenen ve iyi yetişmiş bir yetişkin kedi olmasına yardımcı olacaktır.

Yavru kediler bol miktarda zihinsel ve fiziksel uyarıma ihtiyaç duyan aktif ve meraklı hayvanlardır. Onlara oyuncaklar ve tırmalama direkleri sağlamak yavru kedinizin enerjisini atmasına, eğlenmesine ve sağlıklı kalmasına katkıda bulunabilir. Yavru kedinizin severek oynayabileceği oyuncaklara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

veteriner hekim tarafından aşısı yapılan yavru kedi

Yavru Kedinizin Veteriner Hekim Kontrolleri: Aşılar, Parazit Tedavisi ve Daha Fazlası

Düzenli veteriner hekim kontrolleri, sağlıklı bir yavru kedi yetiştirmenin önemli bir parçasıdır. Bu kontroller yavru kedinizin sağlığının izlenmesine, olası sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine ve önleyici bakım uygulanmasına yardımcı olabilir.

Aşılar yavru kedinizi kedi gençlik hastalığı, kedi herpes virüsü ve kedi kalisivirüsü gibi bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için gereklidir. Veteriner hekiminiz yavru kedinizin yaşına, yaşam tarzına ve genel sağlık durumuna göre bir aşı programı önerebilir. Bu aşı programına sıkı sıkıya bağlı kalmak kedinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olmak için son derece önemlidir. Aşılar kediler için ciddi tehlikelere neden olabilecek hastalıkların yanı sıra pire, kene ya da bağırsak tenyası gibi parazitlere karşı da koruma sağlar.

Yavru kedinizi kısırlaştırmak da çeşitli istenmeyen davranışları önleyebilir, üreme sistemini etkileyen kanserler gibi belirli sağlık sorunlarının görülme riskini azaltabilir ve sokak kedilerinin popülasyonunu kontrol etmeye katkıda bulunabilir. Veteriner hekiminiz yavru kedinizi kısırlaştırmak için en uygun zaman konusunda size tavsiyede bulunabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.