Kısırlaştırılmış Kedi Maması ve Normal Mama Arasındaki Farklar

02.06.2023 Deniz Öz


Kedilere mama seçiminde bazı temel faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Kuru mamaların; kedilerin yaşı, genel sağlık durumları, aktivite seviyeleri ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları göz önünde bulundurularak doğru bir şekilde seçilmesi, dostlarımızın sağlığı açısından son derece önemlidir. Kedilerin beslenme ihtiyaçlarını değiştirebilen bu unsurlar arasında kısırlaştırma süreci en önemliler arasında yer alır. Kısır kedilerde kilo artışı sıklıkla karşılaşılan ve kedinizin sağlığı için çeşitli olumsuzlukları beraberinde getiren bir durumdur. Kısırlaştırılmış kedilerin, hormon değişimlerine bağlı olarak metabolizmalarının yavaşlaması ve hareketliliklerinin azalması, onların kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmesini tercihten ziyade bir zorunluluk hâline getirir. Bu yazımızda, kısırlaştırılan kedilerin özel beslenme gereksinimleri ve neden özel beslenmeye ihtiyaç duydukları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

operasyon olmuş yatan gri kedi

Kısırlaştırılmış Kedi Mamasının Özellikleri

Kısırlaştırma, kedileri bekleyen birçok sağlık sorununa karşı önemli tedbirlerin alınmasını sağlar. "Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrasında Alınacak Önlemler" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kısırlaştırmanın, aynı zamanda, kedilerin metabolizmasında önemli değişimlerin yaşanmasına neden olduğu da bilinir.

Kısırlaştırılan kedilerde ciddi hormonal değişimler meydana gelir. Hormonal değişimler sonucunda fiziksel aktivitelerde belirgin azalma yaşanabilir ve aktivite azalmasına bağlı olarak kilo artışı ortaya çıkabilir. Kısırlaştırılan kedilerin idrar yollarında böbrek ve mesane taşları oluşumu gibi çeşitli risklerle karşılaşılabilir. Üreme güdüleri azalan kedilerin yiyeceklere olan ilgisi kalıcı olarak artış gösterebilir. Nitekim yapılan araştırmalar sonucunda kısırlaştırmadan sonraki ilk 48 saat içerisinde kedilerin normalden %30 oranında daha fazla mama tükettikleri ve açlıklarını kontrol etme yetilerinde azalma meydana geldiği sonuçları elde edilmiştir. Araştırmalar dişi ve erkek kediler özelinde de yoğunlaştırılmıştır. Erkek kedilerin kısırlaştırılma sonrasında dişi kedilerden daha çok mama tükettiği gözlemlenmiştir. Metabolizmalarındaki bu radikal değişiklikler kedilerin normal mamalarından kısırlaştırılmış kediler için özel olarak formüle edilenlere geçiş yapmasını gerektirir.

Kısırlaştırılmış kedi mamalarının içerikleri, içeriklerinin kalitesi, işlenme süreçleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla her mamanın eşit nitelikte olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Yine de genel olarak, kısırlaştırılmış kedi mamalarının özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

Kısır kedi mamaları, kısırlaştırma sonrasında kilo alımını minimize etmek için özel olarak formüle edilmiştir. Diğer bir deyişle, normal mama ile kıyasla daha az kalori içerirler. Kısırlaştırılmış kedi mamalarında yağ oranı azaltılmıştır ve kas kaybının önlenip enerji ihtiyacının karşılanması için yüksek oranda protein bulunur.

Kısırlaştırılmış kedi mamalarının normal mama ile arasındaki önemli farklılıklarından biri mineral dengesidir. Kısırlaştırılan kediler daha az su içme eğiliminde olduklarından mamalar aracılığı ile almaları gereken mineral dengesi değişiklik gösterir. Kısırlaştırılmış kedilere özel formüle edilen mamalar ideal mineral dengesine sahip olduklarından idrar yollarında oluşabilecek olası sorunların riski azaltılabilir. Ek olarak, kısırlaştırılmış kediler için geliştirilen mama formüllerinde hücre yenilenmesini destekleyen antioksidanlar, bağışıklık güçlendiriciler ve metabolizma düzenleyiciler bulunur.

tartının üzerinde yatmış tekir şişman kedi

Kısırlaştırılmış Kediler İçin Normal Kedi Maması İçeriği ve Etkileri

Kısırlaştırılmış kedilerin normal mama tüketmesi, değişen metabolik ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmaması anlamına gelir. Kalori, protein, yağ ve mineral dengesi normal kedi mamalarında daha farklıdır. Kısırlaştırma ile birlikte kedilerin normal mamaların formülasyonunda yer alan miktarda kalori ile buluşmaları obezite başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Normal kedi maması formüllerindeki mineral dengesi de kısırlaştırılmış kediler için uygun kabul edilmemektedir. Az önce de belirtildiği gibi mineral dengesi özelleştirilmiş kısır kedi maması çeşitleri kedilerde idrar yolu hastalıklarının oluşma ihtimalinin azaltılması için önemli bir gerekliliktir.

Kısırlaştırma sonrası mama değişimi gerekli olmakla birlikte geçişin kademeli olarak yapılması önem taşır. Kedilerin sindirim sistemi sorunları ile karşılaşmaması adına belli kurallara uyum sağlanması ve geniş sürecinin ortalama 10 güne yayılması gerekir. "Kedilerde Mama Değişikliği Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılmalı?" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kısırlaştırma Sonrası, Tam İhtiyaçlarına Göre Beslenme

Kedinizin kısırlaştırma operasyonu sonrası değişen ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere tercih ettiğiniz mama, şüphesiz çok önemli. Kaliteli protein kaynakları içeren, yağ miktarı ve kalorisi azaltılmış, mineral dengesi ayarında, lezzetli alternatifler arıyorsanız siz de N&D kısırlaştırılmış kedi maması çeşitleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

Ata tahıllı ve tahılsız kısırlaştırılmış mama alternatiflerini patili dostlarımızla buluşturan N&D, kısır kedilerin metabolik ihtiyaçları için özel geliştirdiği leziz formüllerinde antioksidan zengini meyveleri kullanıyor. Bal kabaklı, narlı, portakallı ve yaban mersinli N&D kısırlaştırılmış kedi mamalarındaki vitamin ve mineraller kedilerin kısırlaştırma sonrası süreçte daha sağlıklı ve fit kalmasına yardımcı oluyor. Taurin, niasin ve l'karnitin gibi amino asitlerin dışında A vitamini, C vitamini, folik asit, çinko, demir, bakır ve kalsiyum gibi değerli mineraller içeren N&D kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, dostunuzun metabolik ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamasını sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.