Yavru Kedi Eğitiminin Püf Noktaları

06.08.2021 Aysegül Tunçay


Yavru kedi eğitimi ilk duyulduğu anda kulağa garip gelebilir. Söz konusu eğitim olduğu zaman yıldızlar hep köpeklerdir ve bir köpeğin ailesi ile daha mutlu ve huzurlu yaşaması için yavruluk döneminde özellikle sosyalleşme eğitimi alması önemlidir. Konu kedilere geldiği zaman onlar genellikle eğitilemez canlılar olarak kabul edilir. Elbette bir kedinin köpekler ile aynı eğitimleri alması ve sonuçlarının aynı olması beklenemez ama kediler son derece zeki varlıklar oldukları için belirli eğitimleri alabilirler. Yavru kedi eğitimi kedinin ailesi ile birlikte daha rahat ve huzurlu yaşamasına yardımcı olur. Bu yazımızda yavru kediler nasıl eğitilir sorusunun cevabını ele alacağız.

Yavru Kedilerde Görülen Davranış Sorunları

Yavru kediler çevrelerini keşfetmeye çok fazla odaklanırlar. Onların merak duygusu ve keşfetme arzusu gelişimleri açısından çok önemlidir. Ancak bu duygular çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir. Yavru kedilerde sık görülen bazı davranış sorunları vardır. Bu sorunları doğru yaklaşım ve eğitim ile ortadan kaldırılabilir.

  • Eşyaların tırmalanması,
  • Kedi tuvaleti dışına idrar yapma,
  • Kedi tuvaletini kullanmama,
  • İnsanlara ve diğer evcillere karşı saldırgan davranışlar,
  • Aşırı temizlenme ve kaşınma,
  • Isırma gibi davranış sorunları yavru kedilerde görülebilir. Bu sorunların hepsi doğru yaklaşımla çözülebilir.

yavru kedi ısırma eğitimi
Yavru Kedilere Verilebilecek Eğitimler

Kediler son derece zeki canlılardır ve onları eğitmek mümkündür. Bir kedinin eğitim gereksinimleri genellikle davranış sorunları ile belirlenebilir. Kedilerin köpekler gibi komut veya yürüyüş eğitimlerine ihtiyaçları yoktur. Yine de isterseniz kedinize komut eğitimi verebilir ve neler yapabileceğini her gördüğünüzde şaşırabilirsiniz.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Yavru kediler tuvalet eğitimi genellikle annelerinden almış olurlar ancak yaşam alanının değişmesi veya anneden erken ayrılma gibi nedenlere bağlı olarak yavru kedinin tuvalet eğitimi alması gerekebilir. Yavru kedilerde tuvalet eğitimi kediye tuvaletinin yerini göstermek için kumun içerisine bırakmakla başlar. Kediler genellikle içgüdüsel olarak tuvaletlerine hızlı bir şekilde alışırlar. Eğer kedinin alışması ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa kediyi belirli aralıklarla tuvaletine bırakmak, kumun içerisinde kalmasını sağlamak ve ona ödüller vermek işe yarayacaktır. Bunun yanı sıra kedinin tuvaletine rahat bir şekilde girip çıkabildiğinden emin olun. Tuvaletin olabildiğince sessiz ve karanlık bir ortamda olması da kedinin kendisini güvende hissetmesi için önemlidir.

Yavru Kedilerde Yatak ve Kedi Evi Kullanma Eğitimi

Eğer yavru kedinizi yatağını ya da kedi evini kullanmaya alıştırmazsanız en konforlu ürünleri alsanız bile pek bir faydası olmayacaktır. Ödül maması kullanacağı ürünlere alışma sürecinde oldukça önemlidir. Yavru kedilerin dikkatini ödüllerini yatak veya kedi evi içerisine koyarak çekebilirsiniz. Kedilerin kullanacakları eşyaların doğru yerde olması da kullanım alışkanlığı açısından oldukça önemlidir.

Yavru Kedilerde Sosyalleşme Eğitimi

Yavru kedilerin sosyalleşmesi çok önemlidir. Diğer insanlarla ve evcillerle sosyalleşmeyen bir kedi yetişkinlik döneminde stres bazlı sorunlar yaşayabilir. Bir yavru kedi için en değerli sosyalleşme dönemi 2 - 7 hafta arasıdır. Bu dönemde kardeşleri ile sosyalleşmeleri iletişim becerilerinin gelişmesi açısından önemlidir. Sosyalleşmeyen bir kedi yaşadığı alandaki en ufak değişim karşısında ciddi stres sorunları yaşayabileceği için mutlaka sosyalleşmeye önem verilmesi gerekir.

Yavru Kedilerde Oyun Eğitimi

Yavru kedilerin hem çevrelerine hem de kendilerine zarar vermeden oyun oynamaları önemlidir. Yavru kedi ısırma eğitimi de oyun eğitiminin bir parçasıdır. Yavrular oyun oynarken sert hareketlerde bulunabilirler ve ısırma davranışı sergileyebilirler. Bu nedenle eğitimde öncelik parmaklar ve eller ile oynamalarına izin vermemek olmalıdır. Eğer yavru kedi ile parmakları ya da elleri kullanarak oyun oynanırsa ısırma davranışı artar ve bu durum yetişkinlik döneminde de devam eder. Yavru kedinizin dikkatini çekecek oyuncakları keşfederek sadece onlarla oynamasını sağlayın. Oyun seanslarının sonunda ödül vererek oyuncaklara olan ilgisini arttırın. Kedilerin ilgisini çekecek farklı kedi oyuncaklarını linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yavru Kedilere Komut Öğretme

Bir kedinin komut öğrenmesi size şaşırtıcı gelebilir ama yeterince sabırlı olursanız kedinize birkaç komut öğretebilirsiniz. Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin. Kediniz oturduğunda clicker aracılığı ile tıklama sesi çıkarın ve ödül maması verin. Kediniz ödülü almak için hareketlendiğinde oturmasını işaret edin ve ödülü oturduğu zaman verin.

yavru kediler nasıl eğitilir

Yavru Kedi Eğitimi Nasıl Olmalı?

Yavru kediler nasıl eğitilir sorusunun en temel cevabı aslında kedi ile doğru iletişimi ve bağı kurmak olarak verilebilir. Bir yavrunun eğitiminde kedi ya da köpek olması fark etmeksizin sabır ve yaratıcılık çok önemlidir. Sürecin hem evcil hayvanlar hem de sahipleri için eğlenceli olması eğitimin başarısı açısından büyük öneme sahiptir.

Ödülleri Kullanın

Yavru kedi eğitiminde lezzetli ödüllerin kullanılması oldukça etkilidir. Ödül kullanımı doğru davranış sonrasında tercih edilebileceği gibi kedinin sosyalleşmesi sonrasında da rahatlıkla tercih edilebilir. Pozitif pekiştirme köpeklerin eğitiminde olduğu gibi kedilerin eğitiminde de büyük öneme sahiptir. Ancak ödüllerin doğru kullanımı elde edilecek sonuçlar açısından büyük öneme sahiptir. Yavru kedi eğitiminde ödül kullanmak çok etkili sonuçlar verse de ödüllerin doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılması gerekir. Yavru kedi eğitiminde kullanabileceğiniz lezzetli kedi ödül maması çeşitlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Ödül maması ile eğitim verirken kedinin tok olduğu zamanları tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Kediler acıktıkları zaman size daha çok dikkat verirler ve eğitime daha açık olurlar. Bu nedenle yemek saatlerinden önce eğitmeniz etkili olacaktır.

Ödül kullanırken kedinizin dikkatinin sadece eğitimde ve nihayetinde ödülde olmasına özen gösterin. Yüksek ses kedilerin dikkatinin dağılmasına hatta stres yaşamalarına neden olabilir.

Yavru kediler kolay sıkılabilirler. Eğitimin sonunda her ne kadar lezzetli bir ödül olsa da eğitimin fazla uzun sürmesi kedinin tepki vermesine neden olabilir. Bu nedenle eğitim sürecini 15 dakikadan uzun tutmamaya özen göstermeniz gerekir.

Her eğitim sürecinde tek bir konuya odaklanın. Eşya tırmalama sorunu varsa kedi tırmalama tahtaları ile 15 dakikalık bir çalışma ve sonrasında lezzetli bir ödül güzel bir eğitim seansı olabilir.

Uyaran ile Eğitim

Köpeklerde yaygın olarak kullanılan ve clicker olarak adlandırılan ürünler eğitime odaklanmayı kolaylaştırırlar. Clicker kullanımını ödül mamaları ile entegre hale getirmek hem doğru hareketi anlatmak hem de hareketi pekiştirmek için oldukça etkilidir. Clicker kullanımı pozitif pekiştirme odaklıdır. Yavru kedi doğru bir davranışta bulunduğu zaman clicker ile tıklama sesi çıkarın ve sonrasında ödülünü verin. Tıklama, ödül ve doğru hareketin pekiştirilmesinde ve anlamlandırılmasında yardımcı olur. Clicker kullanımını da kısıtlamak gerektiğini unutmayın. Çok fazla kullanım sonucunda kedinin ilgisini kaybetme ihtimali ortaya çıkar. Yavru kedi eğitiminde kullanabileceğiniz clicker çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.