Kediler Makarna Yiyebilir mi?

01.06.2022 Aysegül Tunçay


Bol soslu güzel bir makarnaya çok az kişi hayır diyebilir. Makarna, günümüzde dünyanın en popüler yiyeceklerinden bir tanesidir. Bazı kedi sahipleri kendi yediklerinden kedilerine de ikram etmeyi asla ihmal etmezler. Ancak insanların tükettiği bazı yemekler kediler için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu noktada "Kediler makarna yer mi?" sorusu ayrı bir önem kazanır. Uzmanlara göre makarna, kediler için dönem dönem zararsızdır. Birçok yemekte olduğu gibi kedilere de makarna verirken göz önünde bulundurulması gerekenler vardır. Bu nedenle kedinize makarna vermeden önce içinde ne olduğundan emin olmanız gerekir.

makarna yemek için çatala uzanan kedi

Kediler ve Makarna

Kediler oldukça meraklı canlılardır ve bu merakları genellikle sahiplerinin yemeklerini de kapsar. Makarnanın bu kadar popüler bir yiyecek olması da kedilerin sık sık makarnayla karşı karşıya gelmesine neden olur. "Kedilere makarna verilir mi?" sorusunun cevabı aslında makarnaya göre değişiklik gösterir.

Yumuşak yapısı nedeniyle verdiğiniz makarnanın şeklinin bir önemi yoktur. Kedinize kelebek makarna ya da burgu makarna verebilirsiniz. Ancak makarnanın içeriğinin kedi için zararlı olmaması gerekir. Diğer taraftan makarna kediler için pek besleyici değildir. Kediler etobur olduğu için beslenmelerinin önemli bir kısmını et ya da balık gibi protein kaynakları oluşturur. Hatta protein yetmezliği kedileri için ciddi bir durumdur ve hayati tehlikeye yol açabilecek sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle kedilerin insanların yemekleriyle beslenmemeleri gerekir. Makarna kedilerin günlük vitamin ve mineral ihtiyacı açısından oldukça yetersiz bir besindir. Bu nedenle kedilerin sürekli olarak makarna yememesi gerekir. Kedilerin yaşam evrelerinin her döneminde sağlıklı olabilmeleri için onlara özel formüle edilmiş kedi mamaları tüketmeleri gerekir. Kediler için özel formüle edilen kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

soslu makarnaya bakan kedi

Kediler İçin Makarnanın Tehlikeleri

"Makarna kedilere zararlı mıdır?" sorusunun cevabı makarnanın içeriğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Her ne kadar makarna kediler için faydalı olmasa da zararlı da değildir. Arada sırada makarna yerken ona birkaç tane verebilirsiniz. Ancak makarnanın peynirli, sarımsaklı, soğanlı, domates soslu, kremalı, aşırı yağlı olmaması ve başka diğer sosları içermemesi gerekir. Bazı makarna soslarında ve makarnalı yemeklerde bulunan soğan, sarımsak ya da tuz kediler ve köpekler için zehirli olabilmektedir. Ayrıca dışardan sipariş edilen yemeğin içeriğini tam olarak bilmek mümkün olmadığı için sipariş edilen yemeklerden kediye asla verilmemesi gerekir. Makarna ve üzerindeki soslar dahil olmak üzere aşırı tuzlu, şekerli, yağlı, tatlandırıcılı ve katkı maddeli yiyecekler kedileri için zararlıdır.

Kaçınılması gereken bir diğer makarna türü de hazır noodle türü makarnalardır. Hazır noodle türü makarnaların içeriğinde aşırı miktarda sodyum bulunmaktadır. Kediler yüksek miktarda sodyumu tolere edememektedir ve bu nedenle işlenmiş noodle'ler kediler için oldukça tehlikeli olabilmektedir.

Kedilerin sık sık makarna yememesi gerekir. Bu durum kedilerde obeziteye ve kiloya bağlı diğer hastalıklara yol açabilir. "Yavru kedi makarna yer mi?" sorusu da bu noktada cevapsız kalmaktadır. Çünkü yavru kedilerin makarna yemesi erken dönemde obezitenin başlamasına yol açar. Bazı kediler makarnayı sindirmekte zorlanmaktadır. Bu kedilerde makarna yedikten sonra ishal ya da kusma gibi sindirim sistemi problemleri meydana gelebilir. Kedinin buğday türlerine alerjisi olması makarnayı ve diğer karbonhidratlı yiyecekleri menüden tamamen kaldırmayı gerektirir.

tabaktaki makarnayı dışarı çıkaran kedi

Kedilere Makarna Yedirmenin Güvenli Yolu Nedir?

Kedinize makarna ya da sizin yiyeceğiniz herhangi bir yemeği vermeden önce mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Kedilerin ve özellikle yavru kedilerin benzersiz beslenme ihtiyaçları vardır. Bu noktada veteriner hekimin yönlendirmeleri ile ilerlemeniz kedinin sağlığı ve gelişimi açısından çok önemlidir. Eğer kedinize makarna vermenizde bir sakınca yoksa ilk başta 1 - 2 küçük ısırık verebilirsiniz. Bu sayede kedinizin ve sindirim sisteminin makarnaya nasıl tepki verdiğini görebilirsiniz. Bir rahatsızlık meydana gelmediğinde ya da kediniz makarnayı beğendiğinde az miktarda verebilirsiniz. Ancak makarna kedilerin günlük beslenmelerinin bir parçası haline gelmemelidir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kedilere asla çiğ makarna verilmemesidir. Kediler çiğ makarnayı sindiremezler ve bu durum sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Eğer yemek yaparken siz farkında olmadan kedinizin bir miktar çiğ makarna yediğinden şüphelenirseniz veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilmektedir. "Kedilere makarna verilir mi?" sorusunun cevabı aslında evettir ancak sıkı sıkıya uyulması gereken kurallar olduğu unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.