Kedilerde Feromon Etkisi

14.01.2023 Deniz Öz


Feromonlar, tüm kedilerin birbirleriyle ve çevrelerinde bulunan dünyayla etkileşime girmek için kullandıkları kimyasallardır. Bu kimyasallar kedilerinin vücudunun çeşitli yerlerinde bulunan özel bezlerden salgılanır. Tüm kediler farklı feromonlar üretirler ve bu farklılık kedilerin birbirleriyle olan davranışlarını da etkiler. Kediler yaşı, cinsi ya da cinsiyeti fark etmeksizin birbirlerini feromonlar aracılığıyla anlayabilirler.

Kedilerin yüz çevresinde, çenesinde, kulaklarının alt kısmında, yanaklarında ve ağız bölgesinde çok sayıda salgı bezi vardır. Ayrıca patilerinde bulunan yastıkçıklar ve dişi kedilerin meme ucu çevresinde de feromon salgılamaya yarayan salgı bezleri bulunur. Kediler feromonları salgılamak ya da diğer kedilerin feromonlarını algılamak için çeşitli hareketler yaparlar. Bunlar arasında en sık görülenleri;

  • Başı çeşitli eşyalara sürtme,
  • Eşyaları tırmalama,
  • Başı diğer kedilere ya da insanlara hafifçe vurma,
  • Vücutlarını farklı eşyalara ve yüzeylere sürtme,
  • Bölge işaretlemek için idrar bırakma şeklinde sıralanabilir.

mobilyaya sürtünen kediFeromonlar Nasıl Etki Eder?

Feromonların içerisinde yaklaşık 40 farklı kimyasal bulunur ve kediler her bir kimyasalın tam olarak ne anlama geldiğini bilir. Kediler ve feromonlar arasında temelde oldukça komplike bir ilişki bulunur. Kediler çevrelerinde yer alan feromon mesajlarını anlayabilmek için vomeronazal organ adı verilen bir organı kullanır. Bu organ kedilerin üst damağında bulunur. Kediler etraflarındaki bir feromonu anlamak için ağızlarını yavaşça açarlar ve dudaklarını içe doğru çevirirler. Bu davranışa aynı zamanda flehmen tepkisi adı verilir.

Feromon ağızdan girer ve damaktaki vomeronasal organa ulaşır. Bu organ kedilerin ön üst dişlerinin hemen arkasında küçük bir kitle şeklindedir ve dışarıdan bakıldığında kolaylıkla görülebilir. Feromonlar kediler için güvenli kimyasallardır ve kedinin kan dolaşımına karışmazlar. Bu nedenle kedinin çok fazla feromonona maruz kalması gibi bir durum olamaz.

turuncu mobilyayı tırmalayan kedi

Feromonlar Ne İşe Yarar?

Feromonlar kedilerin çevrelerinde yer alan dünyayı anlayabilmeleri için oldukça önemlidir. Sadece diğer kedilerle olan iletişimlerini sağlamaz aynı zamanda davranışlarını da etkiler. Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak feromon salgılayabilirler. Feromonun salınımının devreye girdiği durumlar arasında;

  • Bölge işaretleme,
  • Diğer kediler hakkında bilgi edinme,
  • Aşinalık oluşturma,
  • Bağ kurma,
  • Cinsel isteklilik belirtme,
  • Anne ve yavru kedilerin birbirine alışmasını sağlama,
  • Kendini rahatlatma,
  • Etrafa güven, mutluluk ve memnuniyet hissettiğini belirtme,
  • Korku ya da stres belirtme gibi farklı ihtiyaçlar bulunmaktadır.

Feromonların içeriği, kedilerin iletmek istedikleri mesajlar doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Örneğin kediniz evdeki yeni bir eşyayı detaylı bir şekilde inceledikten sonra bunun güvenli olduğuna karar verirse onu bu şekilde işaretlemek için üzerine feromonlarını bırakır.

ayağa sürtünen tekir kedi

Feromonlarda Yüzün Önemi

Kedilerin yüz bölgesi adeta feromon merkezi gibidir. Feromon salgılanan bezler yüz ve çevresinde yoğunlaşmıştır. Alın, çene, yanak, ağız çevresi ve kulakların arka bölümü başlıca feromon salgılanan yerlerdir. Bu nedenle kedilerin yüzlerini sık sık bir yerlere sürttüğünü görürsünüz. Evde sevdiği insanlardan, masa ayağına kadar hemen hemen ulaşabildikleri her yere yüzlerini sürtmeyi isterler. Bu işaretleme onlar için çevrenin güvenli olduğunun bir göstergesidir. Kediler daha sonra bu kokuları aldıklarında mutlu ve rahatlamış hissederler. Ayrıca bu şekilde bulundukları ortamın kendi bölgeleri olduğunu anlarlar. Tam olarak bu nedenle kediler yabancı oldukları bir ortama girdiklerinde ya da eve yabancı bir eşya geldiğinde etrafa kuşkuyla bakarlar. Ancak bir süre sonra kendi kokularını bıraktıklarında onların artık çevrede daha rahat hareket etmeye başladıklarını görebilirsiniz. Kedinizin size yüzünü sürtmeye başladığında bunun altında aslında önemli bir neden yattığını anlayabilirsiniz. Bu sizin yanınızda kendisinin güvende, mutlu ve huzurlu hissettiğinin bir göstergesidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.