Kedilerin Gözleri Neden Akar?

25.06.2021 Deniz Öz


Kedilerin gözlerinde akıntı genel olarak sağlıklı bir koruma kalkanı olarak değerlendirilse de bazı durumlarda farklı nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Göz akıntılarının temel amacı gözü korumaktır. Gözyaşı filmi olarak da adlandırılan bu akıntılar gözü temizler, nemli tutar ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bunların yanı sıra göz akıntısı gözde bakteriyel enfeksiyon oluşmasına da engel olur. Normalden fazla sulanan ve akıntılı olan gözler ise farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu yazımızda kedilerin gözleri neden akar sorusuna yanıt verirken ayrıca göz akıntısı ile ilgili alınabilecek önlemlerden ve dikkat edilmesi gerekenlerden de bahsedeceğiz.

Göz Akıntısı Neden Olur?

Kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun çok sayıda cevabı vardır. Doğru cevabı bulmak için kedinin mutlaka yakından gözlenmesi gerekir. Kedilerde göz akıntısının nedenlerine göre düzenli göz bakımı yapılması gerekmektedir. Kedi göz bakımı için kullanabileceğiniz ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yabancı Cisim

Kedilerde göze yabancı cisim batması çok sık görülen bir durumdur. Merakları ile meşhur olan patili dostlarımız oyun oynarken ya da keşif yaparken gözlerine yabancı bir cismin batmasına neden olabilir. Bu durumda göz akıntısı oluşması gözün kendini koruma mekanizmasının devreye girdiği anlamına gelir. Yabancı isim batması olduğunda gözü steril bir su ile yıkamak gerekir, yıkama işlemi yabancı cismi çıkarmak için genellikle yeterli olur. Yabancı cisim yıkama ya da su bazlı göz jelleri ile çıkarılamıyorsa veteriner hekime başvurmak gerekir. Göze yabancı cisim batması durumunda korneanın zarar görme ihtimali olduğu için veteriner hekime danışılması önemlidir. Konjonktivit - Pembe Göz Hastalığı

Kedilerin gözlerinin etrafında bulunan dokular kırmızı renkli ve iltihaplı bir görünüme sahipse konjonktivit olma ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Pembe göz hastalığı olarak da bilinen bu durum kediler arasında oldukça yaygındır. Enfeksiyon, alerji, toz gibi unsurlar sebebiyle ortaya çıkabilen bu hastalık aynı zamanda bulaşıcıdır. Feline herpes (fHV) virüsünün de konjonktivite neden olduğu bilinmektedir. Bu virüse karşı kediye aşılama yapmak önleyici olur. Yüksek bulaşıcılık oranı sebebiyle pek çok kedinin bu hastalığı geçirmesi beklenir. Konjonktivit kediler her yaşta meydana gelmesi beklenen bir sağlık sorunu olsa da genellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Konjonktivit genellikle tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer. Ancak akıntı ile birlikte kedinin acı çektiğini gösteren başka işaretler varsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir. Konjonktivit nadiren de olsan ölümcül bir kedi hastalığı olan kedi enfeksiyöz peritonitine (FIP) işaret eder. Ateş, ishal ve solunum güçlüğüne neden olan bu hastalık nadir görülse de mutlaka önemsenmelidir.

mavi gözlü karşıya bakan tekir kedi

Kedi Gribi

Göz akıntısının yaygın bir nedeni de kedilerde görülen ve kedi gribi olarak da adlandırılan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Kedi gribi vakalarının %90'ına neden olan kedi herpes virüsü (fHV) ve kedi kalisivirüsü (FCV) gözlerde akıntıya ve konjonktivite yol açabilir. Kedi gribinin göz akıntısı dışındaki belirtileri ise iştahsızlık, ateş, halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma olarak ifade edilebilir. Akıntı ile birlikte bu belirtiler varsa bir veteriner hekime danışılmasında fayda vardır.

Göz Ülseri

Aşırı gözyaşı üretimi ve akıntı ile karakterize olan göz ülseri kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun cevabı olabilir. Kedilerde göz ülseri ışığa duyarlılık, şaşılık, sık göz kırpma, patiler ile gözleri ovma ve üçüncü göz kapağının görünür olması olarak ifade edilebilir.

Epifora

Kedilerde gözyaşı drenajının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan epifora çok fazla gözyaşı üretiminin sonucudur. Burun zarı iltihabı, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda burun bölgesinde meydana gelen şişmeye bağlı olarak gözyaşı kanalları tıkanabilir. Tıkanma sonucunda gözyaşları yüzde lekenmelere neden olabilir. İran kedisi, egzotik shorthair gibi brakisefalik (düz yüzlü/basık burunlu) olarak tanımlanan ırklarda epifora yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bu kedilerde göz kapaklarını kapatma yetisi azalmıştır ve gözleri çıkıntılıdır. Bu durum kornea iltihabına da neden olabilmektedir.

Alerji

Kedilerin gözleri neden akar? Sorusunun yaygın bir cevabı da şüphesiz ki alerjidir. Kediler polen, toz, küf alerjisine sahip olabilirler. Bazı yiyecekler ve içecekler ile kimyasallar da kedilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Kedilerin alerjisi olduğunu anlamak için göz akıntısının kontrol edilmesi, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomların gözlemlenmesi gerekir.

Göz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde göz akıntısı tedavisinin planlanmasında akıntının nedeni belirleyicidir. Öncelikle veteriner hekim kedide göz akıntısının nedenini bulur ve planlamayı bu nedene göre yapar. Göz akıntısının her zaman tedavisi yoktur. Brakisefalik kedilerde göz akıntısı yüz yapısına bağlı meydana geldiği için tedavi edilebilir değildir. Göz akıntısı için tedavi gereksinimi olan durumlarda erken dönemde müdahale edilmesi önemlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.