Kediler Hangi Tatları Algılayamazlar?

Kediler Hangi Tatları Algılayamazlar?

09.07.2023 Deniz Öz


Kedilerin duyuları insanlara doğaüstü görünecek kadar gelişmiştir. Etraftaki ufak bir değişikliği fark edebilir, sizi göremeseler bile ayak seslerinizden nerede olduğunuzu bilebilir ve dünyayı kokular aracılığıyla tanıyabilirler. Ancak tat alma duyuları, onların öne çıkan duyularından biri değildir. Bu eksikliklerini koku alma duyularının güçlü olmasıyla kapattıkları düşünülmektedir. Ayrıca kediler insanların algılayabildiği bazı tatları algılayamaz ya da insanlara oranla farklı algılayabilirler. Peki kediler hangi tadı algılayamazlar, hiç merak etmiş miydiniz? Sizler için yazımızın devamında kedilerin tat alma duyusu hakkında merak edilenleri bir araya getirdik ve "Kediler hangi tadı algılayamaz?" sorusuna yanıt verdik.

yukarı şaşkın bakan kedi

Tat Duyusu ve Kedilerin Tat Algılama Yetenekleri

Kediler, insanlara benzer bir şekilde ekşi, acı ve tuzlu tatları, ayrıca yüksek proteinli besinlere ait tatları alabilirler. Bununla birlikte, kedilerin tat alma duyuları insanlardan farklıdır. Kediler limon ve kahve gibi acı, diğer bir deyişle keskin tatları insanlardan daha geniş bir yelpazede algılarlar. Bunda, acı tada sahip olan bazı besinleri tehlikeli ya da zehirli olarak görmelerinin, bunun da hayatta kalmaları için önemli bir etken olmasının etkisi de vardır. Ayrıca etobur olduklarından ve hayatta kalmak için hayvansal proteine ihtiyaç duyduklarından, yüksek proteinli gıdalara ait tada karşı son derece duyarlıdırlar. İnsanlardan çok daha fazla sayıda amino aside ait tadı hissedebilirler. Bu yüzden etten en zengin tadı alma ve et gibi ürünleri tüketmekten büyük keyif duymaları yüksek bir olasılıktır.

Kedilerin Algılayamadığı Tatlar ve Nedenleri

Kedilerin tat algılama yeteneklerinden sonra, onların bu duyularını daha iyi anlayabilmek için "Kediler hangi tadı alamaz?" sorusunu da ele almak gerekir. Kedilerin dillerindeki tat alma tomurcuklarının sayısı yalnızca 500 civarındayken bu sayı insanlarda 9.000 dolaylarındadır. Bu tat alma tomurcukları içerisinde tatlı tadını almalarını sağlayacak bir bölüm bulunmamaktadır. Bunun sebebi, kedilerde t1r2 adlı genin eksikliğidir. Dolayısıyla kedilerde tatlı, diğer bir deyişle şeker tadını almalarını sağlayacak t1r2 ve t1r3 adındaki alt birimler de yoktur.

"Kediler neden tatlı tadını alamazlar?" sorusunun bir diğer yönüyse, buna neden ihtiyaç duymadıklarıdır. Kedilerin tat duyuları, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları hayvansal proteini tüketmelerine ve bu sırada onlara tehlike oluşturabilecek besinleri ayırt etmeye yardımcı olur. Ancak kedilerde tatlı tüketmeye dair bir ihtiyaç olmaması, tatlı tadı ayırt etmek için gerekli olan reseptörleri oldukça işlevsiz hâle getirir. Günümüzde sokakta yaşayan kediler dahi hayatta kalmak için ana besin olarak meyvelere ya da karbonhidratlara ihtiyaç duymazlar. Üstelik bu gıdalar fazla tüketildiğinde obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına da yol açar. Ancak elbette, veteriner hekimlerce ve diğer uzmanlarca hazırlanan kedi mamalarının formüllerinde bu besinlerin doğru oranda kullanılmasının çeşitli faydaları da bulunur.

et bulunan masaya patilerini dayayan kedi

Kedilere Uygun Lezzet Seçenekleri ve Beslenme İpuçları

Tatlı tatlarının onların lezzet beklentilerini karşılamayabileceğine değinmiştik. Ancak bazı kedi sahipleri, kedilerinin tatlı tüketmekten keyif aldıklarını düşünebilmektedir. Bunda kedilerin dondurma kaselerinde ya da tatlı tabaklarında kalan artıkları yalamaları gibi davranışlarına tanık olmanın etkisi de bulunur. Burada bir yanlış anlaşılma mevcuttur: Kediler bu tür bir davranışı tatlı tadından dolayı değil, tatlının içerisinde bulunan yağlar gibi diğer besinlerden dolayı yaparlar. Bununla birlikte, her kedi kendine özel bir karaktere sahiptir. Kediniz meyve yemeye gerçekten istekliyse "Kedilerin Meyveler ile İlişkisi Nedir? Kediler Meyve Yer mi?" adlı içeriğimizden konuyla ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediler etobur olduklarından ve hayatta kalmak için hayvansal proteine ihtiyaç duyduklarından, yüksek proteinli gıdalara ait tada karşı son derece duyarlıdırlar. İnsanlardan çok daha fazla sayıda amino aside ait tadı hissedebilirler. Bu yüzden etten en zengin tadı alma ve et gibi ürünleri tüketmekten büyük keyif duyma ihtimalleri yüksek bir olasılıktır.

Kedilere verilebilecek ve onların beklentisini en iyi şekilde karşılayacak yiyecekler, onlar için özel olarak formüle edilmiş kedi mamalarıdır. Kedi özelinde değişebilen ihtiyaçlar doğrultusunda seçilen kedi mamaları hem içerisindeki et, tavuk, ördek, geyik ve balık gibi içeriklerle kedilerin lezzet beklentisine yanıt verir hem de günlük olarak almaları gereken besinleri tam ve dengeli olarak karşılar. Kısırlaştırılmış ve kısırlaştırılmamış kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedinize meyve gibi atıştırmalıkları ve et gibi protein kaynaklarını evde hazırlayarak verdiğinizde, bu ek gıdaların kedinizin beslenmesinin yalnızca ufak bir bölümüne denk gelmesine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kediniz ihtiyaç duyduğu günlük besin miktarını tam olarak alamayabilir. Ayrıca kedinize onun için geliştirilmiş ödül mamalarından, ödül mamasının üzerinde belirtilen sayıyı aşmayacak şekilde vererek lezzet beklentisini karşılayabilirsiniz. Yaş mamalarsa yine kediler için besleyici olan, aynı zamanda su ihtiyacını da karşılayan yiyecekler arasında yer almasıyla kedilerin beslenmesinde yer verilebilecek yiyeceklerdendir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.