Hamilelikte Kedi Beslemek Zararlı mıdır?

Hamilelikte Kedi Beslemek Zararlı mıdır?

06.05.2023 Deniz Öz


Kedilerle yaşayan kişilerin hayatlarının belirli dönemlerinde çeşitli endişeler duymaları son derece normaldir. Özellikle gebelik gibi hem çok özel hem de çok önemli bir süreçte hamilelikte kedi beslemek ile ilgili çeşitli tedirginlikler yaşanabilir. Hatta kimi zaman bu tedirginlikler, ulaşılan yanlış bilgiler yüzünden evde yaşayan kediler için sahiplendirme alternatiflerinin düşünülmesine bile yol açabilir. Bu yazımızda "Hamilelikte kedi beslemek zararlı mıdır?" sorusunun yanıtlarını ve bu dönemde evde kedi beslerken alınması gereken tedbirler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

hamile kadının önünde oturan gri kedi

Toksoplazma: Hamilelikte Kedi Beslemenin En Büyük Riski Nedir?

Hamilelik döneminde evcil hayvan sahiplerinin düşebileceği en büyük yanlış toksoplazma hakkında sahip oldukları eksik bilgiler doğrultusunda dostlarından vazgeçmektir. Latince adı toxoplasmosis olan toksoplazma, Toksoplazma gondii adı verilen tek hücreli parazit nedeniyle oluşan bir enfeksiyondur. Dünyanın belirli bölgelerinde yaşayan kedilerde büyük oranda toksoplazma antikoruna rastlandığı bilinmektedir. Sokak kedileri arasında enfeksiyon görülme oranı daha fazladır. Sokak kedilerinin enfeksiyon kapmasının yaygın nedeni, kemirgenleri avlamalarıdır.

Hem insanların hem de hayvanların vücutlarında uzun süre boyunca kalabilen bu parazit, bağışıklık sistemi tarafından baskılanabildiği için her zaman şikâyetlere neden olmaz. Ancak bağışıklık sistemi zayıflayan kişiler ve gebelik döneminde olan kadınlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dolayısıyla bu enfeksiyonun nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Toksoplazma enfeksiyonu şu durumlarda meydana gelebilir:

  • Kontamine olmuş, yeterince pişirilmemiş etlerin ve deniz ürünlerinin tüketilmesi.
  • Avlanan ya da çiğ et ürünlerini tüketen enfekte kedilerin dışkısı ile temas edilmesi.
  • Enfekte kedilerin dışkısı ile kazara temas eden yiyecek ve içeceklere maruz kalınması.
  • Paraziti taşıyan kedinin dışkısının bulunduğu kumun veya toprağın temizlenmesi.
  • Yıkanmamış sebze ve meyvelerin tüketilmesi.

Kedilerde toksoplazma enfeksiyonunu gündeme getiren en önemli risk, kedilerin dışarıya çıkması ve enfekte olmuş hayvanların dışkısıyla temas etmesi ve/veya enfekte olmuş başka bir hayvanı avlamasıdır. Evdeki kedi dışarıya çıkıyorsa enfeksiyon riskinin göz önünde bulundurulması faydalı olacaktır. Ancak evden çıkmayan bir kedinin toksoplazma enfeksiyonuna neden olma ihtimali çok düşüktür.

Gebelik dönemindeki bir kadının evdeki kediden toksoplazma enfeksiyonu kapması için şu şartların oluşması gerekir:

  • Gebeliğin ilk üç aylık döneminde olunmalıdır.
  • Bu süreçte kedi, enfekte olmuş çiğ besinleri yemeli ya da suyu içmeli ve/veya enfekte olmuş bir av yakalamalı ve/veya enfekte olmuş bir hayvanın dışkısını sindirmelidir.
  • Enfeksiyon bulaştıktan sonraki ilk iki haftada kedi ookist salgılayabilir.
  • Gebelik sürecindeki kadın bu dönemde kedi kumunu temizlemeli, enfekte kedinin dışkısıyla temas etmeli, ellerini yıkamadan kendi ağzına dokunmalı ya da yiyeceğine temas edip o besini tüketmelidir.

üzgün yatan kedi

Alınması Gereken Önlemler: Hamilelik Sırasında Kedi Beslerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Her ne kadar evde bakılan ve dışarı çıkmayan kedilerde toksoplazma enfeksiyonu görülme riski düşük olsa da gebelik sürecinde kedi sahiplerinin evde kedi beslemeyenlere oranla daha tedbirli olması gerektiği göz ardı edilmemelidir. Öne çıkan tedbirlerin şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • Kedi tuvaletinin temizliği evdeki diğer bireyler tarafından yapılmalıdır. Evde kedi kumunu temizleyecek kişiler yoksa kedi kumu temizliği sırasında eldiven takılmalı, dışkıya doğrudan teması engelleyen kedi kumu küreği kullanılmalıdır. Kedi kumu küreklerine buradan ulaşabilirsiniz. Temizlik bittikten sonra su ve sabunla ellerin iyice yıkanması gerekir. Kedi kumu her gün temizlenmeli, mümkünse kum her gün değiştirilmelidir.
  • Kedi beslenmesinde yaş ve kuru mamalar tercih edilmelidir. Kedilerin çiğ etle veya dışarıda kontamine olma ihtimali yüksek gıdalarla beslenmesi engellenmelidir. Kedi mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.
  • Sokak kedileri ile, özellikle sokakta yaşayan yavru kediler ile mesafeli kalmakta fayda vardır. Bu dönemde sokaktan yavru kedi sahiplenilmemesi tavsiye edilir. Sokak kedileri besleniyorsa eldiven kullanılmalı, eve gelince eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Evde yaşayan kedilerin dışarı çıkmasına izin verilmemelidir.
  • Toksoplazma paraziti barındıran kedi dışkısıyla kontamine olma riski bulunan bahçe toprağı veya kumla temas edilirken eldiven giyilmelidir. Bahçe işleri sonrasında eller yıkanmalıdır.

Toksoplazma enfeksiyonundan korunmak için kedi dışkısıyla, bahçe toprağıyla, çiğ etle ya da yıkanmamış sebze ve meyvelerle temas ettikten sonra ellerin su ve sabunla yıkanması önemli tedbirlerin başında yer alır ancak bunların yanı sıra ek önlemlerin alınması da tavsiye edilir. Üstelik bu tedbirler yalnızca kedi köpek gibi evcil hayvanlarla yaşayanlar için geçerli değildir. Gebelik dönemindeki kadınların pastörize edilmemiş sütleri içmemeleri, çiğ ya da az pişmiş deniz ürünlerini tüketmemeleri, musluk suyu içmemeleri gerekir. Yeterince pişmemiş etlerden, çiğ yumurtadan ve şarküteri ürünlerinden de uzak durulmalıdır. Meyve ve sebzelerin yıkanmadan yenmesi toksoplazma riskini gündeme getirebilir. Gebelik döneminde çiğ etlerle, deniz ürünleriyle ya da yıkanmamış sebze ve meyvelerle temas eden kesme tahtalarının, tabakların, bıçakların ve diğer aletlerin sıcak su ve bulaşık deterjanıyla yıkanması ihmal edilmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.