Kedilerin Miyavlamamasının Sebepleri Nelerdir?

03.07.2023 Deniz Öz


Kedilerin miyavlamaları, kedileri ile yaşayan birçok kişi için en güzel seslerin başında gelir. Acıktıklarında, eve gelen sevdikleri kişileri karşılarken, mama kabı ve su kabı boş kaldığında, isteklerini belirtirken ya da yalnızca ilgi çekmek için miyavlamalarına alışkın olduğumuz kedilerin miyavlama davranışları bazı zamanlarda değişiklik gösterebilir. Kedilerin her zamankinden fazla miyavlaması kedi sahibi olanlar arasında "Kedim sürekli miyavlıyor," endişesine yol açabilirken kedilerin miyavlamaması da benzer şekilde kuşkuya neden olabilir. Kedilerin sürekli miyavlamasının da miyavlamamasının da ardında farklı gerekçeler bulunabilir. Dolayısıyla kedilerin genel durumlarının gözlemlenmesi ve ırklarının göz önünde bulundurulması, olası bir veteriner hekim ziyaretinin planlanabilmesi açısından önemlidir. Bu yazımızda "Kedi neden miyavlamaz?" sorusuna verilebilecek potansiyel yanıtlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

ağzı açık gri kedi

Kedilerin İletişim Yolları ve Sesler

Kediler genellikle insanlarla iletişim kurarlarken miyavlarlar ve ek olarak farklı sesler çıkarırlar. Miyavlama tonları farklı duygularla eşleştirilebilir, bu eşleştirmenin yapılabilmesi için de kedilerin davranışlarının analiz edilmesi önemlidir. Kedilerin vücut dillerinin ve miyavlama tonlarının eş zamanlı değerlendirilmesi ile kedilerin o an ne istediklerine ya da daha genel bir ifadeyle, ne ifade etmeyi amaçladıklarına dair önemli bilgiler edinilmesi mümkündür.

Yine de her kedi farklıdır. Bazı kediler hiçbir sağlık sorunu yaşamasalar bile yüksek sesle ve sıklıkla miyavlarken bazı kediler son derece sessiz bir yapıya sahip olabilir. Örneğin Birman, Chartreux, Cornish Rex ve İran kedisi gibi ırkların diğer ırklara oranla daha sessiz bir mizaca sahip oldukları bilinir. "En Sakin Kedi Türleri" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerde miyavlamama ciddi bir sorun olarak değerlendirilmese de aniden değişen tüm davranışlar gibi, dikkatle gözlemlenmelidir. Bazı kediler strese girdiklerinde, depresif hissettiklerinde miyavlamalarını azaltabilirler. Özellikle azalan miyavlama ile birlikte hâlsizlik ve saklanma gibi belirtiler gözlemleniyorsa, böyle bir durumda veteriner hekimlere danışılması en doğrusu olacaktır. Ek belirtilerle ortaya çıkan sessizlik, kedilerde hastalık belirtisi olabilir.

Kedilerin hayatında meydana gelen radikal değişimler de kedilerin miyavlamasında azalmaya neden olabilir. Yeni bir evcil hayvan sahiplenilmesi, yeni bir eve taşınma, her zaman yaşadığı kişilerden ya da evcil hayvanlardan ayrılma gibi, rutinlerine zarar veren değişimler kedilerin sessizleşmesine yol açan yaygın nedenlerdendir.

uzun tüylü kedinin yüzü

Miyavlamama Durumunun Nedenleri

Kedilerde miyavlamama, büyük ölçüde kedilerin karakter özellikleri ile açıklansa da bazen kediler sağlık sorunları nedeniyle de sessizleşebilirler. Kedilerin her zamankinden sessiz olmalarına neden olabilecek sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de üst solunum yolu enfeksiyonu meydana gelebilir ve insanlardakilere benzer belirtilerin kedilerde ortaya çıkmasına neden olabilir. Öksürük, gözlerin çevresindeki mukoza membranlarında şişme, huzursuzluk, burun akıntısı gibi belirtilerle birlikte miyavlamalarında belirgin bir azalma meydana gelmişse kedilerin veteriner hekimlere götürülmeleri ve tedavi süreçlerinin başlatılması gerekir.

Gırtlak Felci

Oldukça nadir olmakla birlikte, gırtlaktaki sinir hasarı seste değişimlere neden olabilir ve aynı zamanda kedinin solunumunu etkileyebilir. Miyavlamada azalma ile birlikte kilo kaybı, yemek yerken zorlanma ve öksürme gibi belirtiler yaşanması hâlinde kedilerin veteriner hekimlere muayeneye götürülmeleri en doğrusu olacaktır.

Tümörler ve Polipler

Boğazda ve ses tellerinde meydana gelen tümörler ve polipler kedilerde vokalizasyonu azaltabilir. Kedilerin miyavlama seslerinde farklılık meydana geldiyse, ses değişimine ek olarak öksürme ve hırıltılı solunum gibi semptomlar fark ediliyorsa genel sağlık durumlarının değerlendirilmesi önemlidir. Bölgede tümör bulunuyorsa biyopsi alınması ile tümörün iyi ya da kötü huylu olup olmadığı değerlendirilebilir ve gerekli tedavi sürecinin planlaması yapılabilir.

kafasını eğen gri kedi

Kedinizin Davranışını Anlama

Kedilerin davranışları, kedi özelinde değişebilir. Her ne kadar kedi davranış uzmanları kedileri anlama yolunda büyük bir yol katetmiş olsa da kedilerin benzersiz karakterlerinin davranışlar üzerinde önemli etkileri bulunur. Örneğin bazı kedilerin keyif aldığı aktiviteler diğer kediler için depresyon nedeni olabilirken kedilerin karşılaştıkları durumlara verdikleri tepkiler de farklı olabilir. Dolayısıyla evcil hayvanınız ile ilgili spesifik davranışları gözlemlemek, her şeyin yolunda olup olmadığını fark edebilmek için kritik derecede önemlidir. Kedilerin miyavlamaması karakter özelliği sayılabilir ama her zaman çok miyavlayan bir kedinin bir anda sessizleşmesi dikkate değer bir değişimdir. Aynı şekilde normalde sesi pek duyulmayan bir kedi, kısa sürede çok yüksek sesle miyavlamaya başladığında da aynı söylem geçerlidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.