Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları

16.10.2021 Deniz Öz


Kedilerle oyun oynamak, onlarla yaşayan herkesin en temel sorumlulukları arasındadır. Elbette ki sağlıklı beslenmelerini, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine gitmelerini ve bakımlarının eksiksiz yapılmasını sağlamak da önemlidir ancak kediyle oyun oynamak da eş derecede önemli gerekliliklerden biridir. Kedi ile oyun oynamak dendiğinde ne yazık ki her zaman aynı şey anlaşılmayabilir; bazı kişiler için kedilerle oyun oynamak kedinin oynaması için oyuncak alınması ve kedinin o oyuncakla kendi kendine zaman geçirmesinin beklenmesi ile eş değerdir. Uzmanlar tarafından önerilen ise bu inanıştan uzaklaşılması gerekliliğidir. Kedilerle oyun oynamak etkileşim gerektiren bir süreçtir ve bu süreç kedilerin bilişsel becerileri ve mutlulukları adına elzemdir. Bu yazımızda hem interaktif oyun kavramına değineceğiz hem de interaktif oyunların kediler için sunduğu faydalar hakkında bilgi vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

İnteraktif Oyun Nedir?

İnteraktif oyun en kısa tanımıyla tek taraflı olmayan, farklı bir canlıyla etkileşimli ilerleyen oyunlardır. Kedilerin kendi başlarına oynayabilecekleri birçok oyuncak olsa da etkileşimli oyun seansları oldukça özeldir. Bu oyunlar sırasında kedilerin oyuncaklarını harekete geçirmek ya da oyunu kurgulamak için özel bir çaba göstermesine gerek olmaz. Sürecin bu kısmı insanların sorumluluğundadır. Örneğin kedilerin en sevdiği oyuncaklardan biri olan olta oyuncakları ele alalım. Olta oyuncaklar ile verimli bir şekilde oynanması için insanların yönlendirmelerine ihtiyaç duyulur. Böylece kedilerin takip etme, kovalama, zıplama ve yakalama içgüdüleri harekete geçirilebilir. Her ne kadar bazı kedi oyuncakları interaktif oyunları kolaylaştırsa da bu süreçte özel kedi oyuncaklarına da gerek yoktur. Kedilerle oynarken yaratıcılığı kullanmak ve sürece dahil olmak için yaratıcılık yeterlidir. Kovalamaca ve hatta saklanma gibi karşılıklı katılımın sağlandığı anlar oyuna dönüştürülebilir. Kontrolün insanlarda olduğu ve karşılıklı eğlenceye dayanan interaktif oyunların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

beyaz kedi baloncuklarla oynuyor

Etkileşimli Oyunların 6 Faydası

Etkileşimli oyunlar kediler için yaş mama ya da ödül maması gibi motive edici olabilir! Doğru zamanda ve doğru sıklıkta planlanan interaktif oyun seansları ile kediler birçok faydayı eş zamanlı yaşayabilir.

1. Etkileşimli Oyunlarla Daha Sağlıklı ve Daha Mutlular

Kediler oyun oynadıklarında fiziksel ve mental olarak daha sağlıklı olurlar, bu gerçek herkes tarafından biliniyor. Ancak birçok kedi kendi kendine oyun oynamak için harekete geçmeye pek istekli olmayabiliyor. Etkileşimli oyunlar ise onları tetikleyen doğası ile oldukça işe yarayan bir seçenek olarak ön plana çıkıyor. Yaşlı kediler de yetişkinler ve yavrular da interaktif oyunlardan kendi yararlarını elde edebiliyor. Örneğin yavru bir kedi sosyal beceriler kazanıyor, avlarını takip etmek ve yakalamak için yeni beceriler kazanıyor. Yaşlı kediler dünyaya karşı gösterdikleri ilgisiz tavırları geride bırakabiliyor ve daha mutlu bir süreç yaşayabiliyor. Üstelik gün içerisinde harcamaları gereken enerjiyi de harcadıklarından obezite riski minimize edilebiliyor. Kedilerde Obezite (Şişmanlık) Sorunu adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

2. İnteraktif Oyun Seansları Güvene Dayalı İlişkileri Destekler

Çekingen ve korkak bir doğaya sahip kediler için interaktif oyunlar belli mesafeleri korurken eğlencenin tadını çıkarmalarını mümkün kılıyor. Bu oyunlar kedilere, insanlara ne kadar yaklaşacakları seçimini yapmaları fırsatı tanıyor. İnteraktif oyuncaklar dendiğinde akla ilk gelen olta oyuncaklar çekingen kedilerin içgüdülerinin devreye sokulmasını, kendilerine ve insanlara daha çok güvenmelerini kolaylaştırabiliyor. Üstelik her bir oyun seansı ile bu güven ilişkisi biraz daha güçlenebiliyor. Olta oyuncak çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

kedi ile kadın olta oyuncak ile oynuyor

3. İnteraktif Oyunlar Bağları Güçlendirir

Geçtiğimiz günlerde bu konuda sizler için bir içerik üretmiştik. Kedilerle Bağ Kurmanın 6 Yolu adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Oyun oynamak kedilerle olumlu ilişkiler kurmanın en etkili yardımcılarındandır. Söz konusu interaktif oyuncaklar olduğunda ise oyunlardan elde edilebilecek kazanımlar belirgin ölçüde artar. Birlikte kaliteli zaman geçirmek için etkileşimli oyunların gücüne başvurulmalıdır.

4. İnteraktif Oyunlar Davranış Sorunlarını Hafifletebilir

Kedilerde davranış sorunlarının önlenmesi veya hafifletilmesi için ne yazık ki kedilerle oynanacak oyunların olumlu etkisi göz ardı edilebiliyor. Saldırganlık, korku, kediler arası çatışma, bilişsel gerileme, sıkılma gibi birçok davranış sorununda interaktif oyunlar büyük bir avantaj sunabiliyor. Kediler arasındaki çatışmanın azalması, saldırgan tavırların canlılardan oyuncaklara yöneltilmesi ve hem kedilerle hem de insanlarla olumlu ilişkiler geliştirilmesinde etkileşimli oyunların gücüne başvurulması öneriliyor.

5. İnteraktif Oyunlar Değişime Adapte Olmayı Kolaylaştırır

Kediler yeni bir eve taşındıklarında, aile bireylerine bir yenisi eklendiğinde, eve her zamankinden çok kişi geldiğinde, beslenme düzenleri değiştiğinde ve hatta evdeki eşyaların yerleri değiştiğinde rutinlerinin bozulmasına bağlı olarak kendi kabuklarına çekilebilirler. Bu değişim radikal olduğunda fiziksel belirtiler gösterebilirler ve adaptasyon sürecinin zorluklarını artırabilirler. Bu gibi bir durumda interaktif oyunlar kedilerin yeni şeylerle ilgili kaygılarını azaltmayı kolaylaştırıcı bir etki sunar. Tutarlı, etkili ve eğlenceli etkileşimli oyun seansları kedilerin maruz kaldıkları değişimleri daha kolay bir şekilde kabul etmelerini sağlar.

yavru kedi oyun oynuyor

6. Etkileşimli Oyun Yıkıcılığı Azaltır

Kediler enerjilerini atamadıklarında, fiziksel ve mental olarak uyarılmadıklarında, ilgi görmediklerinde sıkılabilirler. Bu sıkıntı kendini yıkıcı sonuçlarla ortaya çıkarabilir. İnteraktif oyunlar sayesinde can sıkıntıları azalabilir ve yıkıcı davranışlar olumluları ile yer değiştirebilir. Kedilerin bilişsel ve fiziksel becerilerini geliştirilebilen seansların zamanlamasının en yüksek doğrulukla yapılmasıdır. Yıkıcı tavır sergilerken interaktif oyunlara başvurmak ödüllendirici bir davranış haline gelip olumsuz tavırları pekiştirebilir.

Sonuç olarak kedilerle oyun oynamak onlara hayatında yer veren herkesin en önemli sorumluluklarının başında geliyor. Kedilerin çekingen ve yalnızlığı tercih edebilen davranışları oyun oynama ihtiyacı duymadıkları şeklinde yorumlanmamalı. İnsanların dahil olduğu ve süreçte aktif rol aldığı interaktif oyunlar dahi ilk etapta, özellikle alışkın değillerse dikkatlerini çekmeyebilir. Sabırlı olmak ve doğru yaklaşımla oyun seanslarını başlatmak gerekir. Kedi ile oyun oynamak hem bağ kuran hem de bağları güçlendiren bir adım olarak düşünülmelidir. Tam da bu nedenle onların mutluluğu ve sağlıklı gelişimi için ihmal edilmemelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.