Kedilerde İdrar Sıklığı Neden Artar?

25.07.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Evlerde yaşayan kediler doğada ya da dışarıda yaşayan kedilere kıyasla çok daha yakından takip edilebilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını evlerinde karşılamaları neticesinde kedi tuvaletleri dostlarımızın sağlığının en net göstergelerine erişilebilecek kedi ürünleri arasında yer alır. Kedi tuvaletlerinin sunduğu en önemli avantajlardan biri dostlarımızın tuvalet alışkanlıkları ile ilgili somut bilgiler sunmalarıdır. Özellikle gün içerisinde en az bir kere temizlenen kedi kumları sayesinde kedilerin hem dışkıları hem de idrar alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler edinilebilir. Bu yazımızda "kedim sürekli tuvalete gidiyor" şikayetini yaşayanlar için kedilerde idrar sıklığı neden artar? sorusunun yanıtlarını paylaşacağız.

kafeste yatan sarman kedi

İdrar Miktarı mı Artıyor İdrar Sıklığı mı?

Kedilerde idrar miktarının artması ile idrar sıklığının fazlalaşması ayrı ayrı ele alınması gereken kavramlardır. Kedi tuvaletlerinde daha çok idrara denk gelinmesi kedi sahiplerinin kedilerinin daha sık mı daha fazla mı idrar yaptığını anlamasını zorlaştırabilse de ayrıma varılması önemlidir. İdrar sıklığının artması ile idrar hacminin fazlalaşması ayrı sorunların işareti olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazı idrar yolu hastalıkları kedilerin idrar sıklığını artırabilir, bazıları ise idrar hacmine etki edebilir. İdrar alışkanlıklarında sıklık ya da hacimsel olarak farklılaşma olduğunun anlaşılabilmesi için de normal kabul eden standartların bilinmesi gerekir. Yapılan bir araştırma sonucunda kedilerin her 24 saatte ortalama olarak 28 ml/kg idrar üretebildiğini göstermektedir. İçtikleri suyun büyük bölümünü idrar olarak dışarı atan kedilerde, içilen suyun küçük bir miktarı tükürük, gözyaşı ve dışkı sıvıları ile karışır.

Kedilerde İdrar Hacminin Artması (Poliüri)

Kedilerde poliüri olarak da adlandırılan idrar hacmindeki artış, kedinin her zamankinden fazla idrar yapması ile karakterize bir durumdur. Temel nedeni vücudun idrar üretimini düzenleme becerisini kaybetmesidir. Örneğin kan şekerinde fazlalaşma söz konusu olduğunda fazla kan şekeri idrar yolu ile vücudu terk eder ve beraberinde de bol miktarda sıvı taşır. Böbrek hastalıkları sıklıkla sıvıların tutulamamasına yol açar. Diyabet ve hipertiroidizm gibi bazı hormonal hastalıklar da kedilerde idrar hacminin artmasına neden olabilir. Kedilerde idrar hacmi arttığında vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarının karşılanması adına kedilerde daha çok su içme davranışı gözlemlenecektir. Kedilerde aşırı su tüketimi böbrek yetmezliği gibi bir hastalığın sonucu olarak da karşımıza çıkabilir. Kedilerde Böbrek Yetmezliği hakkında hazırladığımız içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

camdan bakan siyah beyaz kedi

Kedilerde İdrar Sıklığının Artması (Pollaküri)

Kedilerde pollaküri olarak da bilinen idrar sıklığında artış durumunda kediler az miktarda sık sık idrar yaparlar. Çok sık idrar yapmakla birlikte yeterince idrar yapmama ihtimallerinin de yüksek olduğu bilinir. Sık idrar yapmaya disüri adı verilen ağrılı idrar yapma da eşlik edebilir. Kediler tuvaletlerine sık sık gidiyorlarsa ve idrar hacminde bir değişim yoksa o zaman pollaküri ve/veya disüri şüphesi ortaya çıkabilir.

Kedilerde İdrar Sıklığında Artış Nedenleri

Kedilerde idrar sıklığında artış ve idrar yaparken ağrı çekme gibi semptomlar genellikle lezyonlar, idrar yolundaki taşlar veya mesaneye ya da üretraya alınan travmalar olabilir. Kedilerde idrar sıklığının artmasına neden olan faktörler mesane, üretra ve kedilerde prostat bezi hastalıkları doğrultusunda sınıflandırılabilmektedir.

Kedilerde idrar sıklığı artışına neden olan mesane problemleri arasında anatomik anomaliler, mesane kaslarının fonksiyonlarının azalması, kullanılan ilaçların etkisi ya da geçirilen tıbbi prosedürler yer alabilir. Kedilerde idrar sıklığı artışına neden olan idrar yolu problemleri arasında üretradaki anatomik anomaliler, böbrek taşları, idrar yolu tıkanmaları, idrar akışını kontrol eden sfinkter kasının gerilmesi veya geçirilen tıbbi prosedürler bulunabilir. Kedilerde idrar sıklığı artışına neden olabilen bir diğer unsur da prostat ile ilgili durumlardır. Kedilerde prostat kanseri, kistler ya da enflamasyonlar hem idrar sıklığında artışa hem de idrar yaparken ağrıya neden olabilir. Konumuz prostat bezinden açılmışken kedilerde prostat hakkında da bilgi aktarmak isteriz.

kırmızı kedi arabası içerisinde tekir kedi

Kedilerde Prostat Var mı?

Kedilerde prostat söz konusu olduğunda bilinmesi gereken temel unsur prostatın bir hastalık değil salgı bezi olduğudur. Erkek kedilerin idrar yolunun üst ve yan kısımlarında konumlanan bu salgı bezinin temel görevi erkek kedilerin menilerinde bulunan sıvıların bir kısmını üretmektir. Kedilerde prostat hastalıkları oldukça nadir görülmekle birlikte söz konusu olabilir. En sık görülen prostat hastalığı prostat genişlemesidir. Kedilerde prostat büyüyüp genişlediğinde idrar yoluna baskı artacağı için idrar yaparken zorluk veya rahatsızlık yaşanır ve mesane idrar yolundaki tıkanma nedeniyle tam olarak boşaltılamadığı için idrar sıklığında artış gözlemlenebilir. Kedilerde prostat çok büyüyüp genişlerse kalın bağırsağa baskı da artacağı için bağırsak hareketleri zorlaşabilir. Kedilerde prostat büyümesi yaygın şekilde görülmediği için nedenleri hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığın belirtileri ile prostat kanseri belirtileri arasında da belirgin bir benzerlik vardır.

Sonuç olarak "kedim sürekli tuvalete gidiyor" şikayeti olan kedi sahiplerinin öncelikle kapsamlı bir gözlem yapması gerekir. Kedilerin idrar sıklığı mı arttı, idrar hacmi mi fazlalaştı, sık idrara gidilmesine rağmen yeterince idrar yapılmıyor mu, idrara çıkarken ağrı ya da rahatsızlık hissi var mı? gibi soruların yanıtları bulunmalıdır. Bu gözlemin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için kedi kumunun düzenli olarak temizlenmesi büyük bir avantaj sağlayacaktır. Kedilerde idrar alışkanlıklarının değişimi fark edildiği anda veteriner hekimlere muayene edilmeleri gerekli tedavi süreçlerinin başlatılması, kedilerin hem sağlığının hem de konforunun korunabilmesi adına kritik derecede önemli olacaktır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.