Yavru Kedi Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

01.02.2022 Deniz Öz


Yavru kedi beslenmesinin en önemli unsurları nelerdir? Yavru kedilerin hangi dönemde yavru kedi maması yemeye başlamaları gerekir? Yavru kedi beslenmesi ile ilgili en önemli unsurları içeriğimizde keşfedebilirsiniz.

Yavru kedi beslenmesi tıpkı insan bebeklerinde olduğu gibi kritik derecede önemlidir. Yavruluk onların bilişsel ve fiziksel olarak inanılmaz bir hızda büyüdüğü evredir. Dişleri büyür, kasları gelişir, kemikleri güçlenir, sosyalleşme becerileri artar. Doğal büyüme hızına adapte olabilmeleri yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmelerinin en temel gereksinimi olarak değerlendirilir. Yavru kedi beslenmesi de haliyle tüm bu ihtiyaçları karşılayabilecek denli kapsamlı ve dengeli olmalıdır. Bu yazımızda yavru kedi beslenmesinin temel unsurları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

süt tozu ile biberondan beslenen yavru tekir kedi

İlk 4 Hafta Anne Sütü Çok Önemli

Kediler dünyaya geldikten sonra ilk 4 hafta, mümkünse iki ay boyunca anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütü onların ihtiyaç duyduğu tüm besinleri eksiksiz karşılar ve henüz bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmediği bu dönemde yavru kedilerin minik bedenlerini potansiyel hastalıklara karşı korur. Anne sütü içme imkanı olmayan kediler ilk iki aylık dönemde kedilere özel formüle edilen süt tozları ile dönemi en verimli şekilde geçirebilirler. Sonrasında ise yıllar boyunca beslenmelerinin temeli olacak olan kuru mama yemeye başlamaları gerekir. Adım adım yapılan beslenme değişiklikleri ile kediler yeni beslenme düzenlerine adapte olabilirler ve gelişimleri için gerekli oranda, gerekli mineral ve vitaminleri alabilirler.

4 - 6 Hafta Yeni Başlangıçlar

Yavru kediler bir aylık olduklarında yavaş yavaş farklı mamalara karşı ilgi göstermeye başlayabilirler, bu durumda yavru kedi maması ile yavaş yavaş tanıştırılmalarında bir sıkıntı yoktur. Ancak yavru kedi mamaların seçimi sırasında yavru kedi gelişim ihtiyaçlarını karşılayanlar arasından tercihte bulunulması son derece derecede önemlidir. Bu dönemde yavruların enerji ihtiyaçlarının yetişkin kedilerin yaklaşık 3 katı olduğu bilinmektedir. 4 - 8 hafta arasında kuru mamaya geçiş kademeli olarak tamamlanabilir. Mamaların kolay yenebilmesi için hafif ıslatılması mümkündür. Alternatif olarak yavru kedilerin kuru mamaya geçiş sürecinde gelişim evrelerine özel formüle edilen yavru kedi yaş mamalarının da verilmesi tercih edilebilir. Yavru kedi konservesi çeşitleri onları hem yeni lezzetlerle tanıştıracak hem kuru mama geçişini kolaylaştıracak hem de ihtiyaç duydukları dengeli ve tam diyeti sunacaktır. Bu süreçte yeni mamalar verilmeye başlansa da süt tozu ya da anne sütü ile günlük öğünlerinin takviye edilmesi gerekir.

6 - 8 Hafta Yavru Kedi Mamasına Geçiş

Yavrular bu süreçte imkanları varsa anne sütü ile beslenmeye devam edebilirler ya da öğünlerine yavru kedi süt tozu ile destek olunabilir. Ancak artık tamamen kendi başlarına yemek yiyecek ve su içecek fiziksel donanıma sahiptirler. 8 haftalık olduklarında yavru kedi mamalarının ıslatılmadan verilmeye başlanmasında hiçbir sakınca yoktur. Yavru kedi mamaları kedilerin tam ve dengeli bir şekilde büyümesi, ihtiyaç duyduğu kalorileri eksiksizce alması ve yetişkinlik dönemine en sağlıklı şekilde adım atması için kritik derecede önemlidir. Yavru kediler 2 aylık olduktan sonra da hassas bir beslenme düzeni oturtulmalıdır. 2-6 Ay Arası Yavru Kedi Beslenmesi hakkındaki içeriğimizi okuyarak dostunuzun sağlığını destekleyebilirsiniz. Yavru kedi beslenmesinin önemi "yavru kedi maması seçimi nasıl yapılır?" sorusunu gündeme getirir.

birlikte uyuyan iki yavru kedi

Yavru Kedi Maması Seçimi

Kaliteli yavru kedi mamaları yalnızca yavruların gelişimleri için gerekli kaloriyi barındıran besinler olarak düşünülmemelidir. Onlara ihtiyaç duydukları kalori miktarını sunarlar, bağışıklık sistemlerini güçlendirirler ve olası sağlık sorunlarına yakalanmalarını engellerler. Yavru kedilerin çok hızlı geliştiği bu dönemde besin ihtiyaçlarının farklılaştığı gerçeği doğrultusunda formüle edilen yavru kedi mamaları, çeşitli protein kaynaklarına ek olarak yavru kedi gelişimi için kritik öneme sahip mineralleri ve vitaminleri de içerirler. Yavru kedi maması çeşitleri arasından seçim yaparken ürünlerin besin değerlerinin, yavrulara sundukları sağlık faydalarının mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Yavru kedi beslenmesinde kuru mama seçimi kadar dikkat edilmesi gereken bazı ek ve önemli unsurlar da vardır:

Yavruluk döneminden itibaren kedilerin yeterli miktarda su içmeleri gerekir. Yeterince su tüketimi yapılmadığında dehidrasyon sorunu ile karşılaşılabilir. Yavru kedilerin yeterince su içebilmesi için sularının her zaman taze tutulması gerekir. Günde en az bir kere sularının değiştirilmesi onları su içmeye teşvik eder ve aynı zamanda zararlı bakterilere maruziyetleri azaltılabilir. Su tazelenmesi sırasında su kaplarının da temizlenmesi ihmal edilmemelidir.

Yavru kedi beslenmesinde farklılıklar yapılacağı zaman mutlaka kademeli geçiş sağlanmalıdır. Ani mama değişimleri yavru kedilerde ishal başta olmak üzere çeşitli sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Yavru Kedilerde İshal Neden Olur? içeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

birlikte mama yiyen yavru kediler

Yavru Kedilerin Tüm İhtiyaçları Bu Paketlerin İçeriğinde

Yavru kediler için ilk günden sağlıklı beslenme sunma felsefesi ile formüle edilen Royal Canin yavru kedi maması çeşitleri ile küçük dostlarımızın yaşama sağlıklı bir başlangıç yapmaları sağlanabilir.

Yavruluk dönemindeki gelişimsel ihtiyaçlar özelinde en kaliteli besin kaynakları ile desteklenen Royal Canin markalı yavru kedi mamaları yeterli miktarda protein, yağ, karbonhidrat, mineral ve vitamin barındırmaktadır. Tüm bunlara ek olarak kedilerin vücutları tarafından doğal olarak sentezlenemeyen, bu nedenler besinler aracılığı ile alınması gereken taurin gibi temel amino asitler de Royal Canin yavru kedi maması çeşitleri içerisinde bulunmaktadır. Dünyaca ünlü markanın tüm ürünleri beslenme uzmanları ve veterinerler iş birliği ile formüle edilmekte, her bir mama tanesi hassas bir şekilde tasarlanmakta, mamalar hava almayacak şekilde paketlenmekte ve yüksek lezzet sunmaktadır. Kolay sindirilen, sindirim sistemi sağlığını desteklerken yavruların gelişim süreçlerinde optimal diyet ile buluşmasını sağlayan Royal Canin yavru kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.