Tahılsız Kedi Mamaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tahılsız Kedi Mamaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

16.09.2022 Deniz Öz


Kedi maması seçiminde dikkat edilmesi gerekenler giderek artıyor. Kedilerin gelişim dönemleri, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıkları, genel sağlık durumları ve lezzet beklentileri önemli unsurlar olmaya devam ederken tükettikleri mamaların tahıl seviyesi de bir başka değişken olarak dikkate alınıyor. Son yıllarda giderek artan şekilde tercih edilen düşük tahıllı ve tahılsız kedi mamaları, tam ve dengeli formüllerinin yanı sıra kediler için sundukları çeşitli avantajlarla da öne çıkıyor. Bu yazımızda tahılsız kedi mamaları hakkında bilinmesi gerekenleri bulabilir, dostunuz için kedi maması tercihi yaparken bir değişkeni daha hesaba katabilirsiniz.

Kedi beslenmesinde proteinin elzem olmasının ardında kedilerin etçil hayvanlar oldukları gerçeği yatar. Diğer evcil hayvanlarla kediler arasındaki temel beslenme gereksinimi farkı da etobur olmalarından gelir. Tahılsız kedi mamaları yüksek protein ve kedilerin metabolizması için olmazsa olmaz olan yağ içeriklerine sahiptir. Ataları gibi diyetlerinde proteine ihtiyaç duyan kedilerin normal şartlar altında yüksek oranda karbonhidrat içeren besinlerle beslenmelerine gerek yoktur. Üstelik yüksek karbonhidrat içeren bir beslenme kedilerin çok yemek yemesi, hareketsiz olması gibi unsurlar ile birleştiğinde başta obezite olmak üzere kedilerde birçok sağlık sorununu tetikleyebilir. Tüm bu bilgiler ışığında, tahılsız kedi mamaları hakkında detaylara geçebiliriz.

beyaz zeminde yatan Bengal kedisi

Tahılsız Kedi Maması Nedir?

İçeriğinde tahıl barındırmayan kedi mamaları; tahılsız kedi mamaları olarak adlandırılır. Kedi mamalarında bulunan pirinç, yulaf, mısır, arpa ve buğday gibi tahıllar, tahılsız ürünlerde bulunmaz. Bununla birlikte tahılsız kedi mamalarında karbonhidrat olmadığı düşünülmemelidir. Karbonhidratın mamalara dahil edilmesi sırasında tercih edilen besinler farklılaşır. Patates, mercimek, bezelye, tatlı patates, fasulye, havuç ve kızılcık gibi gıdalar tahılsız kedi mamalarında bulunabilir. Bu nedenle doğru mamayı seçmek son derece önemlidir, tahılsız mamalarda da karbonhidrat oranı son derece fazla olabilir.

renki gözlü Scottish fola cinsi kedi

Tahıl ve Karbonhidrat İkilemi

Tahılsız kedi maması ile ilgili en büyük ikilemlerden biri "tahıl karbonhidrat olduğu için mamadan çıkarılıyorsa neden içeriklerde patates, havuç gibi karbonhidrat kaynakları bulunuyor." söylemiyle açıklanabilir. Bu noktada "karbonhidrat nedir?" hakkında biraz daha detay gerekir. Karbonhidratlar bizlerin şeker, nişasta ve lif olarak tanıdığımız karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan moleküllerdir. Bu moleküller parçalandığında diğer bir deyişle metabolize edildiğinde ortaya glikoz formunda enerji çıkar. Glikoz formundaki enerji vücudumuzdaki tüm hücresel süreçlerin temel yakıt kaynağıdır. Bir başka deyişle bizim için gerekli oldukları gerçeği yadsınamaz, peki ya kediler söz konusu olduğunda durum nedir?

koltukta oturan British cinsi kedi

Kediler Karbonhidrat Tüketmeli mi?

Kedilerin teorik olarak karbonhidrat tüketmesine gerek yoktur. Onlar tüm hücresel fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli olan enerjinin tamamını protein diyeti ile karşılayabilirler. Ama, büyük bir ama da var. Kediler için karbonhidrat zorunlu olmamakla birlikte karbonhidratı parçalayıp metabolize edebildikleri bilinmektedir. Karbonhidratları birincil enerji kaynağı olarak kullanabilirler. Enerji ihtiyaçlarını karbonhidratla karşılamaları tükettikleri proteinin antikor üretimini tetiklemek, kasları onarmak, yeni hücre üretmek gibi hayati fonksiyonlar için değerlendirilmesini sağlayabilir.

Karbonhidratların kedi beslenmesindeki bir diğer önemi sindirim sistemi sağlığını destekleyebilmeleridir. Lif bakımından zengin karbonhidrat kaynaklarının bağırsak fonksiyonların normalleşmesinde, bağırsak mikrobiyomunun daha sağlıklı olmasında ve kandaki glikoz seviyesinin dengelenmesinde yardımcı olabildikleri bilinmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında tahılsız kedi mamalarının karbonhidrat barındırabileceği ve karbonhidratın da kedilerin sağlığı için faydalı olabileceği çıkarımları yapılabilir. Bu noktada tahılsız kedi maması tercihi zorunluluktan ziyade bir tercih olarak öne çıksa da kediye özel beslenme prensipleri doğrultusunda, kaliteli ve dengeli tahılsız mama seçildiğinde çeşitli faydaların deneyimlenebileceğinin unutulmaması önemlidir.

doğada vahşi kedi

Kediler Tahılsız Mama Yemeli mi?

Bu sorunun yanıtı kediden kediye değişebilir. Pirinç, mısır ve arpa gibi tahıllara alerjisi olduğu tanısı konulan kediler için tahılsız mama tercihi gerekli olabilir. Yine de kedilerde tahıl alerjisinin çok yaygın şekilde görülmediği bilinmektedir.

Kedilerin tanısı koymuş tahıl alerjilerinin bulunması ya da enflamatuar hastalıklara sahip olmaları halinde tahılsız diyetlerin tercih edilmesi önerilebilmektedir. Diğer durumlarda tahılsız beslenme olmazsa olmaz değildir. Bu noktada karşımıza ihtiyaç duyulan besinlerin hangi kaynaklardan temin edilmesinin tercih edildiği gelir. Karbonhidrat tahıllardan da alınabilir tatlı patates, havuç ve kızılcık gibi besinlerden de.

Tahılların sindirimi karbonhidrat içeren diğer besinlere oranla daha zordur. Bu durum kedilerde sindirim sisteminin zorlanmasına neden olabilir. Ek olarak tahılsız mamaların cilt ve tüy sağlığının iyileşmesine yardımcı olduğu, cilt kaşıntılarını azaltıcı etki sunduğu bilinenler arasındadır.

patisi ağzında beyaz tüylü kedi

Kaliteli, Dengeli ve Leziz Tahılsız Mamalarla Eksiksiz Bir Beslenme

Kedilerin farklı yaşam evrelerine özel formüle edilen tahılsız mamaları en çok tercih edilen kedi maması markalarından olan N&D, farklı besin kaynaklarıyla zenginleştirilen çeşitleri ile kedilerin lezzet beklentilerini karşılıyor. Morina balığı, tavuk eti, geyik eti, domuz eti, bıldırcın eti, ringa balığı, kuzu eti gibi leziz et çeşitlerinin kullanıldığı N&D tahılsız mamalarda portakal, bal kabağı, yaban mersini, tatlı patates, nar gibi seçkin bitkisel besinler de yer alıyor.

Kedilerin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu besinleri dengeli olarak sunan N&D tahılsız kedi maması çeşitleri gelişmiş damak zevkleri olan kediler tarafından da çok beğeniliyor. Yavruluk, yetişkinlik ve kısırlaştırma sonrası değişen ihtiyaçları karşılamak üzere farklı formüllere sahip N&D tahılsız mamalar arasından seçim yapmak kolaylaşıyor. Daha yüksek enerjili, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlayan N&D tahılsız kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilir, dostunuz için sağlıklı tercihlerde bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.