Evcil Hayvan İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler

Evcil Hayvan İlk Yardım Çantasında Olması Gerekenler

07.12.2021 Aysegül Tunçay


Küçük acil durumlar için bir evcil hayvan ilk yardım çantası hazırlamak bu durumlara müdahaleyi kolaylaştırmaktadır. Evcil hayvanların bazı yaralanmalarında ilk müdahalenin veteriner hekimden önce yapılması gerekebilir. Ciddi yaralanmalarda ilk müdahaleyi yapmak veteriner hekime giderken zaman kazandırmaktadır. Günümüzde hayvanlar için ilk yardım çantası satın almak oldukça kolaydır. Ancak bazı hazır çantalarda eksiklikler olabilmektedir. Bu eksiklerden bazıları da önemli olabileceği için mutlaka çantanın detaylı bir şekilde hazırlanmasına özen gösterilir. Bu konuda en doğru yaklaşım tam olarak evcil hayvanınızın ihtiyaçlarını barındıran bir çanta hazırlamaktır. Bu şekilde olabilecek her türlü problem için baştan bir çözüm üretmek mümkün olur. Bu yazımızda evcil hayvanlar için hazırlayacağınız ilk yardım çantasında bulundurmanız gereken malzemeleri ele alacağız.

evcil hayvan ilk yardım çantası yanında yatan kedi

İlk Yardım Çantasının Özellikleri

Pet ilk yardım çantası bütün evcil hayvan sahiplerinin mutlaka bulundurması gerekenler arasında yer almaktadır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanların da bazen tıbbi yardıma ihtiyacı olabilmektedir. Hatta evde ve varsa arabada birer tane bulundurmak, deprem çantası hazırlarken içerisine evcil hayvanlar için uygun bir ilk yardım çantası eklemek de tavsiye edilmektedir. İlk yardım çantasında bulunması gerekenler özel olarak hayvanlar için üretilen malzemelerden seçilmelidir. Örneğin insanlar için yapılan yara bantları hayvanların tüylerine yapışmamaktadır. Bu nedenle ilk yardım çantasında onlar için özel yara bandı bulunmalıdır. Bu gibi ufak detaylar evcil hayvanların acil duruma ihtiyaç duyduğu zamanlarda önemli birer araç haline gelmektedir. Evcil hayvan ilk yardım çantasının suya, darbeye dayanıklı olması da önemlidir.

evcil hayvan ilk yardım çantası malzemeleri

İlk Yardım Çantasında Neler Bulunmalı?

Hayvan ilk yardım kiti içerisinde mutlaka bulunması gereken bazı belli başlı malzemeler vardır. Bunların dışında evde beslenen hayvana özel olarak ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin de eklenmesi gerekir.

Evcil Hayvana Ait Belgeler

Pet ilk yardım çantası içerisinde bulunması gereken en önemli şeylerden birisi evcil hayvana ait belgelerdir. Aşı kayıtları, ilk yardım kiti kullanım kılavuzu, veteriner hekimin ya da varsa hayvan hastanesinin numarası ve evcil hayvanın yeni çekilmiş bir fotoğrafı çantada bulunmalıdır.

Rutin İlaçlar

İlk yardım çantalarında acil müdahaleler için gerekli malzemelerin yanı sıra kedi ve köpeklerin düzenli kullandığı ilaçların da bulundurulması önerilmektedir. Özellikle araç, deprem ya da seyahat için hazırlanan ilk yardım çantalarında her ihtimale karşı ilaçların yer alması faydalı olacaktır. İlk yardım çantalarına konulan ilaçların son kullanım tarihlerinin düzenli kontrol edilmesi ve ilaçların düzenli yenilenmesi de önemlidir.

Hidrojen Peroksit

Hidrojen peroksit yaralanmalarda yara bölgesini temizlemek için kullanılmaktadır. Bununla beraber zehirlenme durumlarında kusmanın tetiklenmesi için de kullanılabilmektedir. Aktif kömür de kusma tetiklenmesi için kullanılabilecek malzemelerden bir tanesidir. Ancak aktif kömür kullanmadan önce mutlaka veteriner hekimden görüş almak gerekmektedir.

Salin Solüsyonu

Salin solüsyonu da evcil hayvanların gözlerini ya da varsa yaralarını temizlemek kullanılmaktadır. Solüsyonun kullanımı için bir damlalık ya da sprey kutusunun da ilk yardım kitinin içinde bulundurulması gerekmektedir.

Yara Temizleme Araçları

Yara temizleme araçlar hem herhangi bir kanamanın durdurulmasını hem de açık yaraların enfeksiyon kapmaması için kapatılmasını sağlamaya yönelik kullanılmaktadır. Yara temizleme malzemeleri olarakflaster, yapışkan bandaj, pamuk, ıslak mendil, antiseptik mendil, gazlı bez, temizlik pedi, yapıştırıcı bant, makas, lastik eldiven ve enjektör gibi malzemeler yer alır. Tercihe göre küçük kesiklerin neden olduğu kanamaları önlemek için kalem tipi kan taşı ya da pudra da ilk yardım kitine dahil edilmelidir.

Termal Battaniye

Vücut ısısını korumak için termal battaniye ilk yardım kitlerinin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Termal battaniyeler sıcakta ve güneşin altında kullanıldığında vücudun direkt güneş ışığına maruz kalmasının önüne geçmektedir. Ayrıca soğuk havada kullanıldığında da vücut ısısını muhafaza ederek ısı kaybını önlemektedir.

Ödül Mamaları

Yardım kitine ihtiyaç duyulan durumlarda evcil hayvanlar panik halinde olması muhtemeldir. Bu durumu kontrol altına almak ve onları sakinleştirmek ya da gerekli müdahaleyi yapabilmek için kitin içerisinde evcil hayvanın en sevdiği ödül mamalarının konması tavsiye edilmektedir. Bu sayede duruma müdahale etmek de daha kolay hale gelmektedir. Kediler için özel olarak hazırlanan ödül mamalarını incelemek için burayı tıklayabilirsiniz. Köpekler için özel olarak hazırlanan ödül mamalarını da burayı tıklayarak görebilirsiniz.

Tasma ve Ağızlık

Özellikle köpekler için hazırlanan ilk yardım kitinde mutlaka bir tasma ve ağızlık bulunması gerekmektedir. Yaralanmış köpekler aynı zamanda korku içindedir ve bu nedenle etraflarına karşısaldırganca tutumlar sergileyebilmektedir. Müdahaleyi kolaylaştırmak ve durumu kontrol altına almak için tasma ve ağızlık kullanılabilmektedir. Köpeklerin ırklarına ve boyutlarına özel olarak üretilen tasma modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Köpekler için özel üretilen ağızlık modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Şişe Su ve Katlanabilir Su Kabı

Şişe su ve katlanabilir su kapları ilk yardım kitlerinde bulundurması tavsiye edilen ekipmanlardanbazılarıdır. Özellikle sıvı kaybı durumlarında bu kaplar ilk yardımda kullanılabilmektedir. Sıvı kayıplarında meydana gelen tehlikeli durumlardan bir tanesi de elektrolit kaybıdır. Elektrolit dengenin sağlanması için elektrolit içeren tamamlayıcı gıdalar da ilk yardım kitlerinde tutulabilmektedir. Ancak aşırı su kaybına, yangına maruz kalmaya karşı evcil hayvanların ilk müdahalede su tüketmesine izin verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu tür durumlarda veteriner hekim ile görülerek hareket etmek daha doğru olacaktır. Katlanabilir ve taşınabilir su kaplarına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

El Aletleri

Cımbız, kene sökücü ya da sivri uçlu karga burun gibi araçlardan bir tanesi kitin içerisinde yer almalıdır. Ayrıca medikal zımba da kanamaların hızlı bir şekilde kapatılmasına yardımcı olabilmektedir. O nedenle ilk yardım kitine medikal zımba da bulundurulabilmektedir. Bu aletlerin kullanımının önceden öğrenilmesi, hangi aletin hangi durumda kullanılacağına dair bilgilere hâkim olması çok önemlidir.

ilk yardım çantası taşıyan köpek

İlk Yardım Kitinin Muhafazası

İlk yardım kitinde yer alan malzemeleri dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korunaklı hale getirmek için bir taşıma çantasına koymak gerekmektedir. Bu aynı zamanda ilk yardım çantasının taşınmasını ve düzenlenmesini de kolaylaştırmaktadır. Bazı evcil hayvan sahipleri tam teşekküllü bir yardım kitinin yanında daha küçük ve daha çok ihtiyaç duyabilecekleri araçları koyarak bunu çantayı da seyahatlerdetaşımayı tercih etmektedir. Orta ve büyük ırk köpek sahipleri için köpek sırt çantalarında ilk yardım kitininbulundurulması tavsiye edilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.