Kediler Neden Kafasını Sallar?

14.03.2022 Aysegül Tunçay


Bir kedi bir anda kafasını sallamaya başladığında bunun altında küçük rahatsızlık hissinden kurtulmaktan için yapılan önemsiz bir hareketten ciddi bir sağlık problemine kadar pek çok şey şey yatıyor olabilir. Kafa sallama sürekli hale geldiğinde ise kesinlikle bir sağlık problemine işaret etmektedir. Kulak enfeksiyonu ya da birçok başka sebepten kediniz kafasını sallıyor olabilir. Devam eden kafa sallama halinde vakit kaybetmeden kediyi veteriner hekime götürmek kafa sallamanın altında yatan nedenin daha ciddi hale gelmeden tedavi edilmesinin önünü açar. Kediler birçok farklı nedenden dolayı kafa sallayabilmektedir. Genellikle kedilerde kafa sallama sorununa neden olan problemin tedavi edilmesi ile beraber kafa sallama da kendiliğinden ortadan kalkar. Bu yazımızda kedilerin kafalarını sallamalarına neden olan durumları ele alacağız.

kulağı kontrol edilen kedi

Kulak Enfeksiyonu

"Kediler neden kafasını sallar?" sorusu söz konusu olduğunda ilk akla gelen yanıtlardan birisi kulak enfeksiyonudur. Köpekler gibi kediler de kulak enfeksiyonu olur. Hatta kedilerde kafa sallamanın en sık karşılaşılan nedeni kulak enfeksiyonudur. Kedinin sürekli kafa sallaması sonucu veteriner hekime gittiğinizde genellikle ilk kontrol edeceği yer kedinin kulağıdır. Otoskop adı verilen aletle kedinin kulak kanalları incelenir. Kulak kanalı ile beraber kulak zarında da enfeksiyon durumu da kontrol edilir. Bununla beraber kulak temizleme çubuğu ile kulaktan örnek de alınır. Mikroskop altında incelenen bu örneklerde yuvarlak ya da çubuk biçimli bakteriler, kulak akarları ya da mantar oluşumu olup olmadığı gözlemlenir.

Bir ektoparazit türü olan kulak akarları evcil kedilerde nadiren görülür. Bununla beraber kulak akarlarına köpeklerde daha sık rastlanır. Ancak kedilere bulaşması durumunda kedinin sürekli olarak kulağını kaşımasına ve kafasını sallamasına neden olur. Kulak muayenesi sonucunda kafa sallama probleminin bir kulak rahatsızlığı sonucu olduğu belirlendiği takdirde söz konusu kulak probleminin tedavi planı gerçekleştirilir. Kulak tamamen iyileştiğinde kafa sallama problemi de ortadan kalkar.

alerji olmuş burnu akan kedi

Alerji

Tıpkı insanlar gibi kedilerde bazı alerjilere sahiptir. Söz konusu alerjinin nasıl meydana geldiğinden bağımsız bir şekilde alerjiler genellikle baş, kulak ve boyun etrafında aşırı kaşıntıya ve kafa sallamaya neden olur. Bu noktada kaşıntı giderici ilaçlar etkili olabilmektedir. Ancak alerjiye neden olan alerjenin tespit edilmesi gerekir. Pire alerjisi gibi durumlarda pire önleyici tedavi uygulanmaktadır. Gıda alerjisi kaynaklı kaşınmalarda ise beslenme şeklinin ve içeriğinin değiştirilmesi gerekmektedir. Gıda alerjisinin tespitinin son derece hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir. 6 - 8 hafta boyunca kedinin veteriner hekim tarafından önerilmiş olan mamanın dışından hiçbir besin tüketmemesi gerekir. Ödül mamaları, et çubukları ya da gıda takviyeleri tüketilmemesi gereken gıdalar listesine dahildir. Aksi takdirde kedide alerjiye neden olan gıdanın tespit edilmesi imkânsız hale gelmektedir.

kulağı kontrol edilen kedi

Polipler

Kedilerin kulaklarında kedi inflamatuar polip adı verilen polipler gelişebilmektedir. İyi huylu olan bu kitleler kedinin orta kulağının yüzeyinde, dış kulağında ya da burun boşluğunda görülebilmektedir. Poliplerin belirtileri meydana geldiği yere göre değişiklik gösterir. Polip belirtileri arasında kafa sallama, kulak kaşıma, hapşırma, kafayı sağa sola yatırma, göz kapağı akıntısı, anormal kulak hareketi, sesli nefes alma, burundan ya da gözden akıntı görülmesi yer alır. Poliplerin tek etkili tedavi yöntemi cerrahi işlem ile alınmalarıdır.

böcek ısırığı için kontrol edilen kedi

Böcek Isırıkları

Kediler doğaları gereği avcı hayvanlardır. Bu nedenle özellikle yüz ve pati bölgesinde çok fazla böcek ısırığına maruz kalırlar. Bazı kedilerin ısırıldıkları bölgede şişme, iltihaplanma ya da kaşınma gibi belirtiler meydana gelir. Bu ısırıklar yüz ya da kafa çevresinde olduğunda ise kafa sallama da belirtiler arasında yer alır. Veteriner hekim kafa sallamanın bir böcek ısırığından kaynaklandığından emin olduğunda iltihaplanmayı tedavi etmek için antihistamin ya da steroid içerikli ilaçlar verir. Çok nadir durumlarda kediler ısırık karşısında anaflatik şok geçirir. Kedi anaflaktik şoka girdiğinde acilen veteriner hekime gitmek gerekmektedir.

sırt üstü yatmış tekir kedi

Aural Hematom

Aural hematom ya da kulak hematomu aslında kafa sallamanın nedenlerinden birisi değildir. Ancak aşırı kafa sallama sonucunda oluşabilmektedir. Kulak kepçesi içerisinde çok sayıda küçük kan damarı bulunur. Kediler kafalarını çok sert bir şekilde salladıklarında bu kan damarlarından bir ya da birkaçında açılma meydana gelir. Açılan damardan kanın gelmesi ile kepçeye kan dolar. Bu da kulağın yumuşak ve yastık gibi dolgun görünmesine neden olur.

Eğer bir anda aural hematom meydana gelirse veteriner hekime danışmak ve en uygun tedavi yöntemini belirlemek gerekir. Hematomun aşırı rahatsızlığa neden olmadığı durumlarda kan buradan vücut dışına alınabilir. Ancak burada artık bir boşluk meydana geleceğinden ileride yine sıvıyla dolabilmektedir. Bunu önlemek için ek olarak steroid ilaçlar ile iltihaplanmanın önüne geçilebilir ya da kulak bandajlanabilir. Ancak kediler kulaklarının bandajlanmasından nefret eder.

Hematomun çok ciddi olduğu durumlarda ise kulak kanalını daraltmak ve yarayı önlemek için cerrahi müdahalede bulunulabilinir. Ameliyatta kulak içinde biriken sıvının dışarı alınması için öncelikle bölge kesilir. Ardından yara izi olmaması ya da bölgenin tekrar dolmaması için açılan kesi dikilir. Ameliyat ya da diğer tedavi türleri fark etmeksizin hematom tedavisi sonrasında kulak kepçesi normal pozisyonda oturmayabilmektedir. Bu da kulak şeklinin bozulması anlamına gelir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.