Kedilerde Glokom

13.12.2022 Deniz Öz


Glokom, göz içi basıncının artmasına yol açan bir göz hastalığıdır. Göz tansiyonu olarak da adlandırılır. Kedilerde ciddi ağrıya ve tedavi edilmediğinde ise körlüğe sebep olur. Bu yüzden kedi sahiplerinin kedilerde glokomun ne olduğunu, neden kaynaklandığını ve tedavisi için neler yapılabileceğini öğrenmesi önemlidir. Bu yazımızda kedilerde glokom hakkında bilgi bulabilirsiniz.

pencere kenarında saksının yanında oturan kedi

Glokom Nedir?

Göz küresinin içi göz sıvısı adı verilen bir sıvı ile doludur. Gözün normal boyutu ve şekli, göz küresi içerisinde bulunan sıvı miktarı ile korunur. Göz sıvısı siliyer cisim adı verilen bir yapı tarafından üretilir ve göz içerisindeki yapılar tarafından kullanılan besinlerle oksijenleri içerir. Siliyer cisim, bu sıvıyı üretmenin yanı sıra merceği yerinde tutan askı bağlarını da barındırır. Siliyer cisimdeki kaslar, asıcı bağları çekerek merceğin şeklini ve odaklanma yeteneğini kontrol eder.

Gözün ön veya ön oda bölümünde bulunan sıvının basıncıysa göz içi basıncıdır. Yüksek göz içi basıncı, retina ve optik sinirde hasar ya da dejeneratif değişikliklerin oluşmasına yol açar. Retina, arka yüzeyde bulunan göz küresinin en iç kısmında yer alan astar tabakadır. Işığa duyarlı çubuklar ve koniler ile görüntüleri sinir sinyallerine dönüştüren diğer hücreleri içerir. Optik sinir, gözün arkasından beyne gider ve retinadan gelen sinyalleri taşır. Görme bu şekilde meydana gelir.

Siliyer cisim sürekli olarak göz sıvısı üretir ve fazla sıvı korna ile iris arasında gözden boşaltılır. Bu alan iridokorneal açı, filtrasyon açısı ya da drenaj açısı olarak adlandırılır. Göz sıvısı üretimi ve emilimi eşit olduğu sürece göz içi basınç sabit kalır. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak bu eşitlik bozulur ve glokom meydana gelir.

yan yatan kedi gözleri açık

Glokom Neden Olur?

Hastalık temel olarak göz sıvısının aşırı üretilmesinden değil olması gerektiği gibi gözden boşaltılamamasından, yani yetersiz drenajından kaynaklanır. Glokom ayrıca birincil veya ikincil glokom olarak ikiye ayrılır.

Birincil glokom özellikle drenaj açısı olmak üzere kedinin gözündeki anatomik bir anormallikten oluşur ve sağlıklı bir gözde göz içi basıncının artmasına yol açar. Birincil glokom kedilerde nadir görülür. Birmanya ya da Siyam kedileri bu tür glokoma daha yatkındır.

İkincil glokom ise diğer bazı göz hastalıkları ya da gözde meydana gelen travma sonucu oluşur. İkincil glokom kedilerde en yaygın görülen glokom türüdür. Özellikle yaşlı kedilerde sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. En yaygın görülen glokom nedenleri arasında;

  • Gözün iç kısmının enfekte olması sonucu oluşan yaranın drenaj açısını kapatmasıyla oluşan üveit,
  • Lensin öne doğru düşerek drenaj açısını ya da göz bebeğini fiziksel olarak bloke etmesi,
  • İridokorneal açının fiziksel olarak tümörler tarafından tıkanması,
  • Göz içi kanama sonucunda oluşan pıhtının drenaj açısını tıkaması,
  • Travma nedeniyle lensin yırtılması sonucu lensteki proteinlerin göze sızarak iltihaplanmaya yol açması yer alır.

Kedilerde Glokom Belirtileri

Glokom olan kedilerde fark edilir belirtiler meydana gelir. Bu belirtilerin bir ya da birkaç tanesini kedinizde gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekime muayeneye gitmeniz gereklidir. En sık görülen glokom belirtileri arasında;

  • Göz ağrısı,
  • Gözden akıntı gelmesi,
  • Göz bölgesinde şişlik ve göz küresinin dışarı doğru sarkması,
  • Korneanın mavimsi ya da bulutlu görünmesi,
  • Göz bebeğinin sürekli açık olması,
  • Körlük bulunur.

Akut glokom acil bir sağlık problemidir. Artan göz içi basıncı kısa süre içerisinde normale döndürülmediğinde kediniz çok kısa sürede kör kalabilir. Bu belirtilerden birinin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden tedavi için veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir.

gözüne damla damlatılan kedi

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Glokom veteriner hekimler tarafından oldukça kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Bunun için göz içi basıncını ölçen tonometreden yararlanılır.

Gözde kalıcı bir hasar ya da körlük meydana gelmemesi için göz içi basıncının hızlı bir şekilde düşürülmesi gereklidir. Bununla beraber glokoma yol açan problem de tedavi edilmelidir. Glokomun neden olduğu ağrı ve rahatsızlık hissini önlemek için analjezikler kullanılır. Artan basıncı düşürmek için göz sıvısı üretimini yavaşlatan ve drenajı hızlandıran ilaçlardan da yararlanılır.

Ciddi ya da şiddetti durumlarda tedavi için ameliyat gerekebilir. Yapılan acil ameliyatta kedinin göz içi basıncı hızlı bir şekilde düşürülür. İlaç tedavisinden sonuç alınamaması ya da körlüğün gelişmesi durumunda ise ağrı ve rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için gözün alınması gerekebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.