Kediler ve Köpekler Arkadaş Olabilirler mi?

Kediler ve Köpekler Arkadaş Olabilirler mi?

08.06.2021 Aysegül Tunçay


Kedi köpek dostluğu mümkün mü? Kedi köpek ilişkisi düşünülenin aksine sıkı fıkı olabilir mi? Kediler ve köpekler sonradan birbirlerine alışabilirler mi? Hayvanseverlerin zihinlerini meşgul eden, kimi zaman yeni bir dost sahiplenme kararlarını etkileyebilen bu sorulara yanıt vermek her zaman mümkün olamıyor. Kediler ve köpekler arasındaki ilişkinin her zaman mücadele gerektireceği ya da hiçbir zaman düzelmeyeceğini söylemek de gerçeği yansıtmıyor. Birçok kişi bu iki vazgeçilmez türün iyi geçinemeyeceğini düşünse de bu düşüncenin mutlak doğruluk taşımadığını gösteren birçok farklı örnek olduğu biliniyor. Peki bu düşüncenin kaynağı ne, kediler ve köpekler neden her zaman iyi anlaşamıyor? Bu yazımızda kedi köpek ilişkisi ile ilgili birçok farklı soruya yanıt vermeye çalışacağız, şimdiden keyifli okumalar dileriz.

siyah kedi ile tasmalı köpek birbirlerini kokluyor

Kediler ve Köpekler Her Zaman İyi Anlaşamaz

Evet, bu gerçeği ne yazık ki zaman zaman değiştiremiyoruz. Kediler ve köpekler birbirinden farklı türlerdir ve beden dilleri de birbirlerinden oldukça farklıdır. Bir köpek karşınıza yattığında ve göbeğini açtığında onu sevmeniz gerektiğini bilirsiniz, bir kedi aynı davranışı sergilediğinde bazen sevilmek isterken bazen savunmaya geçtiğini ve saldırıya hazırlandığını düşünebilirsiniz. Köpekler sürüye aittirler, aile bireylerini sürülerinin bir parçası olarak görürler. Kimi zaman kendileri liderdir, kimi zaman ise aile bireylerinden biri liderlik mevkiine yükselmiştir. Kediler, köpeklerden farklı olarak sürüler halinde yaşamazlar. Daha çok yalnız takılırlar ve her ne kadar ilgiyle sevgiye ihtiyaç duysalar da samimiyet kurarken kendi sınırlarını oluştururlar. Bir köpek karşınıza dik bir kuyrukla çıktığında dikkatli olunması gerektiğini bilirsiniz, aynı davranışı bir kedi sergilendiğinde hoş bir karşılama ile gülümsersiniz. Bu farklılıklar kedi köpek ilişkisi dinamiklerini doğrudan etkiler. Nasıl ki köpeklerle hayatını paylaşan kişiler için kedilerin beden dilini doğru yorumlamak her zaman mümkün değilse ya da tam tersini söylemek mümkünse, aynı durum kuyruklu dostlarımız için de geçerlidir. Birbirlerinin beden dillerini yanlış yorumladıkları takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılır. Evet, birbirlerini anlamaları kolay değildir ancak imkansız olduğunu söylemek de eşit oranda yanlış olacaktır. Kedi köpek dostluğu için biraz da bizlerin çabası belirleyici olacaktır.

Tanışma Anına Özen Gösterilmeli

Kedi köpek dostluğu kurulmasına yardımcı olmak istiyorsanız karşılaşma ve tanışma anlarını mümkün olduğunca doğru planlamalısınız. Henüz karşılaşmaları gerçekleşmeden birbirlerinin kokularına aşina olmalarını sağlamalısınız. Böylece ilk karşılaşmada yaşayacakları şaşkınlığı, gerilimi ve huzursuzluğu azaltabilirsiniz. Her zaman mümkün olmasa da, en iyi yaklaşım evcil hayvanları gençken sosyalleştirmeye başlamaktır. İdeal olarak yavru kediler 6 ila 12 hafta arasında, köpek yavruları ise 8 ila 16 hafta arasında sosyalleştirilmelidir. Bu, çevrelerindeki güvenli ve dikkatli olmaları gereken şeyleri çözmeye ve kalıcı inançlar geliştirmeye başladıkları zamandır. Bu yaşta herhangi bir hayvan diğeriyle ilgili kötü bir deneyim yaşarsa, bu sabit inancı geri almak fazlasıyla zorlu olacaktır. Bir yavru kedinin veya köpek yavrusunun bir kedi veya köpekle sakince ve güvenli, kontrollü bir ortamda buluşmasına izin vermek, bu buluşmanın uzun vadede gerilimsiz bir ilişkiyle sonuçlanma olasılığı yükseltecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da karşılaşma sırasında mümkünse her ikisinin de enerjisini atmış olmalarının sağlanmasıdır. Keyifle tamamladıkları oyun seansları ve egzersizler sonrası daha dingin bir ruh haline geçiş yapacaklardır. En önemli unsurlardan biri de karşılaşma anının aceleye getirilmemesi ve ne köpeklerin ne de kedilerin bu tanışma için zorlanmasıdır. Eve sonradan gelen evcil tanımadığı bir ortamda savunmacı bir tavır içerisine girebilir. Ek olarak baskıya maruz kalmak da keşfetmeye çalıştığı farklı kokular ve sesler arasında onu strese sokabilir. Tanışma süreçlerinin onların kontrolüne bırakılmasında taşıma çantaları büyük bir avantaj haline gelebilir. Kendi stresinizi kontrol altına almalı ve kontrolü kaybetmeden ilişkilerini doğal akışına bırakmalısınız. Yetişkin - yavru; yetişkin kedi - yetişkin köpek eşleşmesinde öncelikle ortama alışmaları için birbirinden ayrı tutabilir ve rahatladıklarından emin olduktan sonra kontrollü şekilde aradan çıkabilirsiniz.

Siyam kedisi ve küçük ırk kedi birlikte

Kedi Köpek Dostluğu Kurmak İçin Yapılması Önerilenler

Eve yeni gelen evcilin keşifler yapabilmesi, rahatlayıp kendini güvende hissedebilmesi için kedi ve köpeği tanıştırmadan önce ayrı odalarda tutabilirsiniz. İlk etapta birbirlerini hemen görmelerine izin vermemenizde fayda olacaktır. Birbirlerinden ayrı oldukları zaman diliminde kokularına alışmaları için eşyalarını koklamalarını sağlayın; havlu, yatak, tasma gibi ürünleri bu amaç için kullanabilirsiniz. Daha sonra kaldıkları odaları değiştirebilir, birbirlerinin kokularına daha çok aşina olmalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Karşılaştırmaya karar verdiğinizde en sevdiği ödül mamalarından ya da yaş mamalardan destek alabilirsiniz, ayrı mama kaplarında ikramlarınızı sunabilir, birlikte deneyimledikleri bu anı pozitifleştirebilirsiniz. Kedi yaş maması çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Birbirlerini koklamaktan vazgeçtiklerinde ise büyük karşılaşma anına start verebilirsiniz. Her ikisinin sakin ve güvende hissettiği bir zaman diliminde karşılaştıklarından emin olmalı, birbirlerine dostça yaklaştıklarında da yine ödül mamalarının gücüne başvurarak bu olumlu havayı pekiştirebilirsiniz. Köpek ödül mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Her zamanki gibi veteriner hekimlerin görüşlerine ve önerilerine başvurmanız faydalı olacaktır. Ek olarak profesyonel eğitmenlerden destek almanız ve kedi köpek ilişkisi dahilindeki negatifliği çözebilmek için çaba harcamanız gerekebilir. Düşünüldüğünün aksine kedi ve köpeklerin dostluğu imkansız değildir; doğru zamanlama ve doğru yaklaşım fark yaratabilir. Yine de her kedinin, her köpeğin benzersiz karakterleri olduğunun da unutulmaması önemlidir. Yeni bir dost sahiplenmeden önce evcilinizin karakterini analiz ederek olası sorunları ve potansiyel mutsuzluğu engelleyebilirsiniz. Dostlarınızla birlikte mutlu bir yaşam dileriz!


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.