Kedi Maltı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kedi Maltı Nedir ve Ne İşe Yarar?

11.05.2023 Deniz Öz


Kedilerde tüy yutma, günlük rutinlerinin doğal bir sonucudur. Kediler günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Uyandıklarında mamalarını yer, sularını içer, tuvalete giderler. Geriye kalan kısıtlı zaman onlar için oldukça önemlidir. Enerjilerinin atılması, ilgi görmeleri ve mümkünse insanlarla interaktif oyunlar oynamaları gerekir. Kedilerin günlük rutinlerinin tüm bu saydıklarımız kadar önemli bir parçası da temizlenmektir.

Kediler, kendilerini yalayarak temizleyen ve bu alışkanlığı yaşamları boyunca sürdüren canlılardır. Yemek yedikten ve tuvalete gittikten sonra sıklıkla sergiledikleri tüylerini yalama davranışı, aynı zamanda vücut ısılarını dengeleme gibi önemli bir fayda da sağlar. Diğer bir deyişle, kedilerin kendilerini yalayarak temizlemesi son derece sağlıklı bir durumdur. Ama, aması da var.

Kediler kendilerini yalarken tüy yutarlar. Dillerinde bulunan sert ve geriye dönük yapıya sahip, papilla adı verilen dikensi yapılar kedilerin fazla tüylerini alır ve bu tüylerin yutulmasına neden olur. Kedinin kendini yalaması sırasında yutulan tüyler normal şartlar altında sindirim sisteminden sorunsuz bir şekilde geçer ve dışkı yoluyla vücut dışarısına atılır. Ancak kedilerin yuttukları tüyler bazı durumlarda midede veya sindirim yolunda birikebilir, tüy yumaklarına dönüşüp midede hazımsızlık ve sindirim sisteminde tıkanma dâhil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu ihtimallerin azaltılması söz konusu olduğunda gündeme kedi maltları gelir.

Kedi maltının kullanılmasının gerekli olup olmadığı yönünde çeşitli soru işaretleri bulunmaktadır. Bu yazımızda "Kedi maltı nedir, kedi maltının içeriğinde hangi bileşenler bulunur?", "Kedi maltı ne işe yarar?" ve "Kedi maltı nasıl kullanılır?" gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

gözleri açılmış gri kedi

Kedi Maltının Tanımı ve İçeriği

"Kedi maltı nedir?" sorusuna kısaca şöyle yanıt verilebilir: Genellikle bitkisel yağlar, malt özü, fiber, vitamin ve mineral gibi bileşenlere sahip olan kedi maltları, kedilerin yuttukları tüylerin vücuttan doğal yollarla atılmasına yardımcı olmak için özel olarak formüle edilmiş bir gıda takviyesidir.

Kedi sağlığı için vitamin ve takviye üreten birçok markanın kedi maltı ürünü bulunmaktadır. Markadan markaya kedi maltının içeriğindeki bileşenler değişebileceği için "Kedi maltı ne kadar kullanılmalıdır?" sorusuna farklı yanıtların verilmesi gerekebilir. Bu nedenle tercih edilen kedi maltının kullanma talimatını inceleyerek kedinize gün içerisinde ne kadar malt vermeniz gerektiğini öğrenmeniz daha doğru olacaktır. Büyük çoğunlukla sıkılabilir tüpler içerisinde sunulan kedi maltı ürünleri her gün ya da birkaç günde bir, birkaç santimetre sunulmak üzere formüle edilebilir. Kedinin yaşı ve genel sağlık durumu doğrultusunda seçtiğiniz marka özelindeki kullanım tavsiyelerine uyum sağlamanız önemlidir. Kedi maltı çeşitlerini keşfetmek ve kedilerinizin sağlığını desteklemek için kedi vitaminleri ve ek besinleri kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

patisini yalayan tekir kedi

Kedi Maltının Kediler İçin Faydaları

Kedi maltının kedi sağlığı için çeşitli faydaları bulunur ve bu faydalar kedi maltının içeriği ile doğrudan ilişkilidir. Kedi maltlarının içerikleri ve sundukları faydalar çeşitlenebilmekle birlikte "Kedi maltı ne işe yarar?" sorusuna aşağıdaki yanıtlar verilebilir.

Kedi maltları tüylerin midede ve/veya sindirim sistemi yolunda birikmesi riskini azaltır ve doğal yollarla vücut dışarısına atılmasına yardımcı olur. Başta hazımsızlık olmak üzere sindirim sisteminde yaşanabilecek sorunların oluşma ihtimalini azaltır.

Az önce de belirtildiği üzere kedi maltları farklı içeriklerle formüle edilmiştir. Birçok maltın içeriğinde kedilerinizin sağlığını destekleyen mineral ve vitaminler bulunur. Kedilerin sağlığı için gerekli vitaminlerin ve vitaminlerin pratik bir şekilde alınmasını sağlayan bir kedi maltı seçilebilmesi için ürünlerin içeriklerinin incelenmesi önerilir.

Kedi maltları kedilerin lezzet beklentisine yanıt verecek özelliklerde formüle edilir. Kediler için keyifli bir rutin olarak ödüllendirme mekanizmasının bir parçası hâline gelebilir. Kedilere ödül maması yerine verilebilen kedi maltları onları mutlu etmenin pratik bir yoluna dönüşebilir. Örneğin veteriner hekim ziyaretine giderken strese giren kedilerde kedi maltları stresi azaltmak için güçlü bir taktik olarak kullanılabilir.

Kedi maltlarının potansiyel faydalarından biri de kedilerin cilt ve tüy sağlığına katkı sunmalarıdır. Kedi maltı almayı düşünenlerin içerikleri incelemesi bu nedenle önemlidir. Hem kedilerin yuttukları tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına atılmasına yardımcı olan hem de cilt ve tüy sağlığına katkı sağlayan kedi maltı ürünlerine erişmek mümkündür.

Kedi maltından maksimum fayda sağlanması adına veteriner hekimlerin önerilerine uyulması ve ürünlerin içeriklerinin incelenmesi önemlidir. Kedilerin yuttukları tüyleri doğal yollarla sindirim sisteminden uzaklaştıran kedi maltlarının kullanılmasının, kedilerin taranması gerekliliğini ortadan kaldırdığı düşünülmemelidir. Kedilerin tüylerinin düzenli olarak taranması aşırı tüy yutma ihtimalini azaltan en önemli adımların başında gelir. Ek olarak kedi ve sahibi arasındaki bağları güçlendiren tarama rutinleri için doğru tarakların seçilmesi kedilerin konforu bakımından önemlidir. Kedi tarakları alternatiflerini buradan inceleyebilirsiniz.

taranan uzun tüylü kedi

Kedi Maltı Kullanımı ve Doğru Uygulama Yöntemleri

Kedi maltı kullanımının miktarı, sıklığı ve kedilere sunum şekli markadan markaya değişebilir. Genellikle kedi maltları doğrudan sunulur. Lezzetli gıda takviyeleri olduğundan birçok kedi kedi maltını doğrudan tüpten yemeyi tercih eder. Yine de her kedi, maltları iştahla yemeyebilir. Eğer kediniz kedi maltını doğrudan tüpten yemiyorsa günlük tüketmesi gereken miktarda maltı patilerinin üst kısmına ya da ağzının kenarlarına sürebilirsiniz. Ek olarak mamasına karıştırmanız da mümkün.

Seçtiğiniz kedi maltına göre kullanım talimatı ve kullanım önerileri değişebileceğinden "Kedi maltı ne kadar ve nasıl kullanılır?" sorusuna dair kesin yanıtların verilmesi mümkün olmayacaktır. Ancak tercih ettiğiniz ürünle birlikte gelen açıklamaları okuyarak bu konu hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere erişebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.