Evcil Hayvan Sigortası Nedir? Ve Nasıl Yapılır?

20.02.2021 Deniz Öz


Evcil hayvan sigortası sevimli dostlarımızın herhangi bir sağlık sorunu yaşama ihtimalleri karşısında ortaya çıkabilecek tedavi masraflarının karşılanmasını kapsayan bir uygulamadır. Acil ve beklenmedik sağlık sorunları karşısında mümkün olan en iyi tedavinin uygulanmasına olanak sağlayan ve evcil hayvan sahiplerini maddi olarak destekleyen bu sigortanın belirli şartları ve sınırları olduğu da unutulmamalıdır. Evcil hayvan sigortası yurt dışında çok yaygın bir uygulama olmakla birlikte son yıllarda ülkemizde de rağbet görmeye başlamış ve yaygınlaşmıştır. Patili dostlarımız için evcil hayvan sigortası yaptırmasak da kediler için güvenlik ürünleri veya köpekler için güvenlik ürünleri kategorilerinde yer alan hem onların hem de bizlerin hayatını kolaylaştıran ürünleri inceleyerek, kendi önlemlerinizi alabilirsiniz.

Evcil Hayvan Sigortası Nedir?

Evcil hayvan sigortası tıpkı özel sağlık sigortası gibi işleyen ancak evcil dostlarımızı kapsayan bir sigorta çeşididir. Bu sigortanın kapsamı şirketlere ve sunulan poliçelere göre değişiklik göstermektedir. Hayvan sigortalama özellikle hayvancılık ile uğraşan kişiler arasında oldukça yaygın olarak yapılan bir işlem olsa da evcil hayvanların sigortalanması daha yeni yeni rağbet görmeye başladığı için sigorta poliçeleri arasında ciddi farklılıklar olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Evcil Hayvan Sigortası Kapsamı?

Bu sigorta kapsamında ilk akla gelenler kediler ve köpekler olsa da bazı sigorta şirketleri evde yaşayan balık, sürüngen, kemirgen ve kuş gibi canlıların; evcil olmaları şartıyla sigortalanmasına olanak sağlar. Kedi ve köpekler için yapılan sigortalama işlemlerinde sigorta başlangıcı ile birlikte bir çip gönderilir ve yapılacak tüm işlemlerin bu çip üzerinden takip edilmesi sağlanır.

Türkiye'de beslenmesi, üretimi ve satışı yasaklanmış olan ırklar bu sigortalardan faydalanamaz. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna bağlı yönetmelikler kapsamında bazı ırklar için Türkiye'de beslenemez, sahiplendirilemez, satılamaz, hediye edilemez ya da ülkeye sokulamaz kuralı vardır. Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi kanun kapsamına alınmış cinsler sigorta dahilinde olmayabilir.

yeşil tasmalı kedi ve köpek

Evcil Hayvan Sigortası yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evcil hayvan sigortalama sürecinde poliçenin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Kapsamının net bir şekilde anlaşılması ve evcil hayvanın yaşadığı bölgede sigorta kapsamında hizmet veren kliniklerin öğrenilmesi gerekir.

Evcil hayvan sigortası fiyatları sigorta şirketine, poliçe kapsamına ve evcil hayvanın genel sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle birden fazla sigorta şirketinden teklif alarak değerlendirme yapmak en kapsamlı ve ekonomik sigortayı bulmayı kolaylaştırır. Poliçe kapsamını incelerken hangi kliniklerin, tedavilerin ve uygulamaların kapsama alındığına bakılması fa önemlidir.

Pek çok sigorta poliçesi kapsamında mikroçip uygulaması vardır. Sigortanın başlangıcı için firma tarafından gönderilen mikroçipin sigortaya konu olan evcile, yetkili veteriner tarafından uygulanması gerekir. Mikroçip takılma işleminin yapılmadığı ya da yetkili klinik tarafından gerçekleştirilmediği durumlarda sigortadan yararlanılamaması söz konusudur.

Evcil hayvan sigortaları;

• Trafik kazaları,
• Düşmeye bağlı yaralanmalar,
• Yanma, elektrik çarpması gibi durumlarda,
• Sıcak ya da soğuk hava sebebi ile meydana gelen sağlık sorunları,
• Yabancı isim yutma ya da başka bir nedenle boğulma tehlikesinin ortaya çıkması gibi tedavi gereksinimi olan durumlarda poliçe kapsamındaki kliniklerde yapılan tedavileri kapsar.

Evcil hayvan sigortası yaptırırken sigortaya konu olan evcilin aşılarının tam olması, kronik bir sağlık sorununun olması, evcilin 6 aydan büyük ve 10 yaşından küçük olması da önemli bir kriterdir. Evcil hayvan sigortası kapsamında yıllık düzenli kontroller, tırnak ve tüy kesimi, göz ve kulak temizliği gibi ek hizmetlerde alınabilir. Ancak tüm bu hizmetlerin poliçede hangi şartlarla belirtildiğinde dikkat edilmesi gerekir. Bu sigortaları yaptırırken teminatların incelenmesi de önemlidir. Acil durum teminatı, kayıp arama teminatı ve mali mesuliyet teminatı gibi farklı teminatların kapsamının ve karşıladığı meblağın öğrenilerek sigortaya karar verilmesi tavsiye edilmektedir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.