Kedi ve Köpeklerde Yol Tutması

04.04.2022 Deniz Öz


Veteriner hekim ziyaretlerine gidilme gerekliliği ya da önceden planlanmış bir tatil... Zaman zaman kedi ve köpeklerle yolculuk yapılmasını gerektiren çeşitli durumlarla karşılaşabiliyoruz. Kimi zaman dostlarımızı strese sokan bu gereklilik yol tutması gibi şikayetlere de yol açabiliyor. Bu içeriğimizde kedi ve köpeklerde yol tutması, yol tutması belirtileri ve kedilerle köpekleri araba yolculuklarına alıştırma hakkında bilgi bulabilirsiniz.

arabanın ön koltuğunda oturan arkaya bakan buldog cinsi köpek

Kediler de Köpekler de Yol Tutmasından Etkilenebiliyor

Kedi ya da köpek sahiplerinin merak ettiği noktalardan bir tanesi de evcil hayvanlar ile nasıl yolculuk yapılacağıdır. Kedilere yolculuk ve köpeklerle yolculuk yapmak oldukça farklıdır. Ancak ortak noktalardan birisi dostlarımızın yaşaması muhtemel sorunlardır; bu sorunların başında da yol tutması yer alır. Köpeklerde araba tutması oldukça yaygın bir durumdur. Özellikle genç köpeklerde yol tutmasına daha sık rastlanır. Diğer taraftan köpekler arabada daha rahat edilebilecek şekilde eğitilebilmektedir. Köpekler yaklaşık olarak bir yaşına geldiğinde genellikle araba tutması kendiliğinden geçmektedir. Söz konusu kediler olduğunda ise yol tutması üstesinden gelinmesi daha zor bir durum olarak karşımıza çıkabilir.

Köpeklerde araç tutmasının özellikle küçük köpeklerde görülmesinin dengeyi sağlayan iç kulak dokularının yeteri kadar gelişmemesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kediler ise yolculukta daha stresli ve endişeli olurlar. Üstelik kediler araç ile dolaşmaya pek alışkın değildir. Çoğu kedi yılda birkaç kez sadece veterinere giderken araca biner. Bu yolculuğun veterinere olması da araç deneyiminin olumsuzlukla pekişmesine neden olur. Hem sürece aşinalıklarının az olması hem de olumsuz deneyimle pekiştirilen yolculuklar kedilerde araç tutmasına yol açabilir. "Kedilerin arabada midesi bulanır mı?" sorusunun cevabı köpeklerinkiyle aynıdır ancak sebebi genelde farklılaşmaktadır.

taşıma çantası içerisinde beyaz kedi

Araba Tutması Belirtileri

Kediler ya da köpekler araba tutması ile başa çıkmaya çalıştığında bazı belirtiler gösterirler. Her ne kadar kediler ve köpekler birbirlerinden oldukça farklı canlılar olsalar da araba tutması sonucunda benzer belirtileri gösterirler. Kediler aşırı ses çıkarmaya başlar. Köpekler ise genelde sızlanma sesleri çıkarmaktadır. Bu farklılık dışında kediler ve köpeklerde yorgunluk, aşırı salya salgılama, kusma, ishal ve dudakları yalama gibi benzer belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtilerin biri ya da birden fazlası evcil hayvanınızın içerisinde bulunduğu durumdan pek hoşlanmadığını gösterir. Kedinizin ya da köpeğinizin kusmak üzere olduğunu fark ettiğinizde bir mola verip onları aracın dışına çıkararak rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.

Araba Tutması Önlenebilir mi?

Kedilerde ve köpeklerde araba tutmasının önlenmesi özünde bu aktivitenin alışkanlığa dönüştürülüp dönüştürülememesi ile ilgilidir. Onların araçla daha çok yolculuk yapmalarını sağlamak zamanla araba tutmasının üstesinden gelebilmelerini kolaylaştırıcı bir etki yaratır. Özellikle "Kediler uzun yolculuğa dayanır mı?" sorusunun cevabı tamamen alışkanlığa bağlıdır. Uzun yola çıkmadan önce kedinin ya da köpeğin kısa mesafelerle araba yolculuğu yapmasını sağlamak uzun yolda kolaylık sağlar. Özellikle veteriner hekim klinikleri yerine park gibi onların sevebilecekleri bir yere gitmek araç ile veterinerin ilişkilendirilmesinin önüne geçer. Alıştırmaya geç kaldığınızda kendinizi "Köpeğim arabada kusuyor ne yapmalıyım?" sorusunu sorarken bulabilirsiniz. Bu nedenle rahatsızlık hiç yaşanmadan kısa yolculuklarla alışkanlık kazandırmak son derece önemlidir.

arabanın arka koltuğunda örtü üzerinde yatan Golden Retriever cinsi köpek

Araç Tutmasına Karşı Önlemler

Kediler araç yolculuğunu kutularında yapmalıdır. Bu onlar için aynı zamanda araç yolculuğunun daha güvenli olmasını sağlar. Benzer bir şekilde küçük ırk köpeklerinde yolculuklarını araç içerisinde kendi kutularında geçirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle araç yolculuğundan önce onları kutularına alıştırmak yolculuğun onlar için daha kolay geçmesini sağlar. Farklı ebatlarda ve farklı materyallerden üretilen taşıma çantalarını buradan inceleyebilirsiniz.

Yolculuğun onlar adında daha rahat geçmesi için yolculuktan yaklaşık 12 saat kala mama vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Bu sayede mide bulantısı azaldığı gibi aynı zamanda tuvalet kazalarının yaşanmasının da önüne geçer. Yolculuğun 6 - 8 saat ve üzeri süreceği durumlarda kedi ve köpeğin tuvalet ve su ihtiyacını rahat bir şekilde giderebileceğinden emin olmanız gerekmektedir.

Sevdikleri oyuncaklar da onları yatıştırabilecek bir diğer seçenektir. Oynamayı çok sevdikleri oyuncakları yanınıza alarak yolculuk esnasında onların dikkatini dağıtabilirsiniz. Kedinizi mutlu edecek oyuncaklar için buraya, köpeğinizin eğlenceli zaman geçirmesini kolaylaştıracak oyuncaklar için buraya tıklayabilirsiniz. Ayrıca en sevdikleri ödül mamasından da birkaç tane bulundurmak yararlı olabilir. Köpekler koku duyuları oldukça gelişmiş canlılardır. Onlara evi hatırlatacak bir battaniye ya da yastık yolculuk esnasında rahatlamalarına yardımcı olur. "Köpeğimi arabaya nasıl alıştırırım?" sorusunun en basit cevabı ona evi hatırlatacak bir eşya vermektedir.

Tüm bu önlemlerin etkisiz kalması ya da dostlarınızın stres seviyesinin azalmaması durumunda özel takviyelerin kullanımı da mümkün olabilir. Veteriner hekimlerin de onayı ile bu gibi durumlarda hem kediler hem de köpekler için çeşitli sakinleştiricilerin kullanılması mümkün olabilir. Bu sakinleştiricilerin bazıları bitkisel bazıları ise kimyasaldır. Sakinleştiricilerin veteriner hekimin önerisiyle kullanılması gerekmektedir. Bazı sakinleştirici ilaçlar en problemli kediyi ya da köpeği tüm yol boyunca sakin tutabilecek kadar güçlüdür. Bu nedenle veteriner hekimin kullanım önerisinin dışına çıkmamak gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.