Dünyanın En Yaşlı Kedileri

01.11.2021 Aysegül Tunçay


Evcil kedilerin ortalama yaşam süresi 15 yıl olarak kabul edilir. Ancak her durumda olduğu gibi kedilerin yaşam süresinde de farklılıklar vardır. 15 yıldan daha fazla yaşayan pek çok kedi duymuş olabilirsiniz. Ancak bazı tüylü dostlarımız var ki kedilerin 9 canı vardır sözünü doğrular nitelikte uzun yaşam süreleri ile rekor kırmayı başarmışlardır. Elbette günümüze kadar yaşayan kediler arasında en uzun yaşayan kediyi bilmek imkânsız ama kedi sahiplerinin rekorlar kitabı başvuruları ve yaşlı kediler ile ilgili yapılan haberler 30 yılı aşkın süre sahipleriyle mutlu bir hayat yaşayan dostlarımız hakkında bilgi edinmemizi sağlıyor. Bu yazımızda dünyanın en yaşlı kedisi olarak kabul edilen kedileri tanıyacağız ve çok sorulan "dünyanın en yaşlı kedisi kaç yaşında?" sorusunun cevabını vereceğiz.

dunyanin-en-yasli-kedisi

Bilinen En Uzun Yaşam Süresine Sahip Kediler

Tüyü kadar ömrü olsun temennisi tüm hayvan dostlarımız için geçerlidir. Onların uzun ve sağlıklı bir ömür yaşaması hepimizin en büyük arzusu. Bazı patili dostlarımız var ki beklenenin üzerindeki yaşam süreleri ile hem sahiplerini hem de duyanları şaşırtıyorlar. Şimdi onları tanıyalım.

Scooter

Texas'ta yaşayan Scooter 1986 yılında doğmuş ve 2016 yılına kadar sahibi ile birlikte mutlu bir hayat sürmüştür. Siyam kedisi olan Scooter'ın sahibine göre onun uzun ömrünün temelinde enerjisini hiç kaybetmemesi ve sürekli hareketli bir yaşama sahip olması yatıyor. Scooter 4 haftalıkken annesini kaybetmiş ve sonrasında yeni yuvasını bulmuş.

Missan

1985 yılında doğan Missan, 2015 yılında rekorlar kitabına girmeye hak kazansa da doğum belgeleri olmadığı için resmi olarak kitapta yerini alamamıştır. İsveç'de bir çiftlikte yaşayan Missan çekingen, temkinli ve köpeklerle iyi anlaşan bir kedi olarak anlatılıyor.

Miez Maz

1979 yılında doğan ve 33 yıl boyunca bir tren istasyonunda yaşayan Miez Maz, İsviçre'de oldukça popüler bir kedi. Miez Maz'ın bir ailesi olmadığı ifade edilse de tren istasyonunda çalışan herkesin sevgilisi olduğu söylenen Miez Maz aynı zamanda kasaba halkının da ilgisine sahipmiş.

Sarah

Yaşayan en yaşlı kedi unvanını bir dönem elinde tutan Sarah, bu rekoru ile Yeni Zelanda'nın en popüler kedisi olmuştur. Bir kilisede sahiplenilen ve sonrasında yeni ailesi ile 33 yıl mutlu bir yaşam süren Sarah'ın veteriner kliniği ziyaretlerinde tam 21 yıl aynı veteriner hekim onunla ilgilenmiş.

Grandpa Rexs Allen

Sfenks ve Devon Rex kırması Grandpa Rexs Allen, 1998 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na en yaşlı kedi olarak girmiştir. 1964 doğumlu olan Grandpa Rexs Allen'in sahibi Jake Perry'nin baktığı tüm kedilerin uzun ömürlü olması da oldukça dikkat çekici. Rekor sahibi bu güzel kedi 34 yıl boyunca ailesi ile mutlu bir hayat yaşamış ve sahibi her doğumgününü net bir şekilde hatırlayacak kadar onunla özel olarak ilgilenmiş.

Creme Puff

1967 yılında Texas'da doğan Creme Puff 2010 yılında Grandpa Rexs Allen'in rekorunu kırmıştır. Bu iki kedinin ortak özelliği ise birlikte yaşamaları yani ikisinin de sahibinin Jake Perry olması. Yapılan araştırmalar sonucunda Jake Perry'nin yüzlerce kediyi sahiplendiği ve sahiplendiği kedilerin büyük bir kısmının da en az 30 yaşına kadar yaşadığı öğrenilmiş.

Lucy

1972 yılında doğan Lucy kayıtlara geçmiş en uzun yaşayan kedi olma unvanına sahip. 1972 yılında sahiplenilen Lucy tam 39 yıl boyunca ailesi ile mutlu bir yaşam sürmüş. İnsan yaşı hesabıyla 172 yaşında olduğu hesaplanan Lucy rekorlar kitabında yer almasa da pek çok habere konu almış kedilerden birisi.

yaşlı kedi nasıl anlaşılır

Yaşlı Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin yaşını belirlemek zor olabilir bu nedenle en yakın cevabı öğrenmek için veteriner hekimlere danışmak gerekir. Bazı incelemeler ile kedinizin kaç yaşında olduğunu, yaşlılık belirtileri taşıyıp taşımadığını anlayabilirsiniz.

Diş Kontrolü

Kedilerin dişlerine bakılarak yaşlarını anlayabilirsiniz. Kesici dişler 2-4 hafta, köpek dişleri 3-4 hafta ve küçük azı dişleri 4-6 hafta aralığında çıkar. Bu sayede yavru kedilerin kaç aylık olduğuna dair yakın bir hesaplama yapılabilir. Kedilerin dişlerinde sararma 2 yaşından itibaren başlar. 2 yaşında hafif seviyede olan sararma, 3-5 yaş aralığında artmaya başlar ve 5 yaşından sonra sararma kolay bir şekilde görülür hale gelir. 10 yaşında sonra ise tüm dişlerde sararma net olarak ortaya çıkmıştır.

Uyku Değişimi

Kediler yaşlandıkça yavaşlar ve bu da uyku alışkanlıklarının değişmesine neden olabilir. Çok fazla uyumak ya da normale kıyasla daha az uyumak bir sağlık sorunu belirtisi olabileceği gibi aynı zamanda yaşlılık belirtisidir.

Hareket Zorluğu

Kediler çevik canlılardır ve şaşırtıcı mesafelerde zıplayabilirler. Yaşlı kedi nasıl anlaşılır? Sorusunun en kolay gözlemlenen cevabı kedilerin hareket zorluğu çekmesidir. Merdiven çıkmak, zıplamak zorlaştığında bu yaşlılık belirtisi olarak kabul edilir.

Kafa Karışıklığı

Kedilerde yaş ile birlikte kafa karışıklığı meydana gelebilir. Eşyalarının yerini unutmak, evde kaybolmak gibi davranış değişimleri kafa karışıklığına ve yaşlılığa işaret edebilir.

Kedi tuvaletini kullanmayı bırakma, çevresine ilgi kaybı, kendini temizlememe, insanlarla daha az zaman geçirme, aktivite azlığı, sinirlilik, mutsuzluk gibi davranışların da yaşlı kedilerde sıkça görüldüğü bilinmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.