Kedi İdrarında Kan Görülmesi Nedir? Neden Olur?

Kedi İdrarında Kan Görülmesi Nedir? Neden Olur?

22.07.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


İdrarda kan görülmesi, hematuri olarak adlandırılmaktadır. Kanamanın görüldüğü durumlarda idrar genellikle turuncu ya da hafif kırmızı renklidir. Ayrıca bazı durumlarda idrarda kan pıhtısı da görülebilmektedir. Bazı durumlarda kanama idrarda görülemeyecek kadar hafiftir ve sadece mikroskop altında tespit edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda teşhis için idrar tahlili gerekebilmektedir.

halsiz yatan kedi

Kedilerde Hematuri Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde hematuri kolay fark edilebilir bir problemdir çünkü idrarda kan görülmesiyle birlikte başka belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Hematuri problemi yaşayan kedilerde görülen belirtiler aşağıdaki gibidir.

  • Tuvalet dışına idrarını yapma
  • Az miktarda idrara çıkma
  • Sık ya da daha seyrek idrara çıkma
  • Sık sık tuvalete gitme
  • İdrara çıkarken miyavlama ve çok ses çıkarma
  • İdrarın renginde ve kokusunda değişiklik
  • Genital bölgeyi sürekli yalama

halıya idrar yapmış kedi

İdrarda Neden Kan Görülür?

Kedilerde idrarda kan görülmesi farklı bir rahatsızlığın belirtisi olarak meydana gelir. Çeşitli sağlık problemleri idrarda kan görülmesine yol açmaktadır. Kedinizin idrarında kan olduğunu fark ettiğinizde kediyi mutlaka muayene için veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Pandora Sendromu

Kedilerde interstisyel sistit olarak da bilinen pandora sendromu bakteriyel idrar yolu enfeksiyonudur. Kedilerde idrar yolları enfeksiyonu köpeklere göre daha nadir görülmektedir. Pandora sendromu kedilerin yaklaşık olarak üçte birinde meydana gelir. Kedilerde yaygın olarak görülen pandora sendromu bakteriyel bir bileşene sahip olmadığından sorunun tedavi edilebilmesi için antibiyotik tedavisinden çok daha fazlası gerekebilmektedir.

Kedilerde alt idrar yolu hastalığı en sık görülen hastalıklardan birisidir. Mesane ve idrarı dışarı taşıyan üretrada meydana gelen enflamasyon sonucunda bu hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu problemler kedi alt idrar yolları hastalığı, kedi idiyopatik sistit ve pandora sendromu gibi farklı isimlere sahiptir. Rahatsızlığın tam olarak neden kaynaklandığı teşhis edilemediğinde kedi idiyopatik sistit şeklinde isimlendirilmektedir.

Pandora sendromunun sadece tek bir nedeni yoktur. Genellikle birden fazla nedene bağlı olarak bu sendrom ortaya çıkmaktadır. Mesane problemleri, hormonal anormallikler, obezite, çevresel stres kaynakları, birden fazla kediyle bir arada yaşama, enfeksiyonlar, idrar yollarında görülen taşlar ya da sert yapılı minareller idrarın normal bir şekilde akışını engelleyerek idrar yolları problemlerine yol açmaktadır.

Pandora sendromu kedilerde genellikle mesane enflamasyonu, idrara çıkmada da zorlanma, sık sık idrara çıkma, tuvalet dışında idrara çıkma ve idrarda kan problemlerine yol açmaktadır. Pandora sendromu özellikle kısırlaştırılmış kedilerde daha sık görülen bir sağlık problemidir.

Üretral Tıkanıklık

Üretral tıkanıklık kedilerde idrara çıkmayı engeller ve bu nedenle acil müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Üretral tıkanıklık dişi kedilere göre erkek kedilerde daha sık görülür. Çünkü erkek kedilerde üretra daha uzun ve daha incedir. Bu nedenle çok daha kolay bir şekilde tıkanabilir. Tıkanıklık mukusun kalınlaşması, idrar yollarında meydana gelen taşlar, bu bölgede oluşan tümörler gibi çeşitli sebeplere bağlı meydana gelebilir. Üretral spazma ya da alt idrar yolunda enflamasyonu sonucu ortaya çıkan şişliğe bağlı olarak görülen tıkanıklar oldukça tehlikelidir. Bu durumda kedilerin mesanesini boşaltması imkânsızdır. İdrar yolunun bu şekilde tıkanması hayati tehlikeye yol açmaktadır. Kediniz idrara çıkmakta zorlanıyorsa acil olarak veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. İdrar yolu tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde 24 - 48 saat içerisinde böbrek yetmezliğine bağlı olarak can kaybı meydana gelmektedir.

kan testi yapılan kedi

İdrarda Kan Görülmesine Bağlı Sağlık Sorunları Nasıl Teşhis Edilir?

Kedinizin idrarında kan olduğunu fark etmeniz durumunda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir. Muayeneye gittiğinizde ilk olarak kedinizin sağlık geçmişini detaylı bir şekilde anlatmalısınız. Sonrasında ise veteriner hekim fiziksel muayene gerçekleştirir.

Kedinin iç organlarının fonksiyonlarını kontrol etmek, enfeksiyon, mesane enflamasyonu ya da dehidrasyon konusunda teşhis konabilmesi için kan ve idrar tahlili gerekebilmektedir. İdrar tahlili için ihtiyaç duyulan örnek sistosentez yoluyla alınır. Bu yöntemle karın duvarından bir iğne ile idrar kesesine girilir ve bu şekilde idrar örneği alınır. İdrar örneği bakterilerin büyüyebileceği bir kültür ortamına yerleştirilir. Sonrasında ise uygulanan hassasiyet testiyle bakterilerin tedavisinde hangi antibiyotiklerin kullanılacağı belirlenir. İhtiyaç duyulması halinde röntgen ve ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır.

kucakta duran kedi

Tedavi Yöntemleri

Hematuri tedavisi, problemin altında yatan rahatsızlığa göre değişiklik göstermektedir. Tedavi her kedi için özel olarak planlanmaktadır. Tedavi kapsamında ağrı kesici ilaç kullanımı, beslenme de değişiklik, sıvı terapisi, sakinleştirici ilaç tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Üretra tıkanıklığı olan kedilerde tıkanıklığa acil müdahale gerekmektedir. Yerleştirilen üriner kateter sayesinde kedinin rahatlaması sağlanmaktadır. Ayrıca ağrı, mide bulantısı ve diğer metabolik değişikliklerin giderilmesi için de yoğun bakım gerekebilir.

Enfeksiyon kaynaklı hematuri problemlerinde ise ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca varsa mesane taşlarını çözmeye yönelik özel mama kullanımı da gerekebilmektedir. Özel mamanın taşları çözme konusunda başarısız olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale ile taşlar alınmalıdır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.