Evde Kedi Beslemenin Çocuklara Faydaları Nelerdir?

06.09.2023 Deniz Öz


Kediler kendilerine âdeta aşık eden sevimlilikleri, asil duruşları ve özgür ruhları ile hem evcil hayvan hem de dost olarak hayatlarımıza pek çok güzellik katarlar. Bu durum, söz konusu çocuklarla birlikte yaşamak olduğunda da geçerliliğini korur. Ancak sorumlu ebeveynler ve evcil hayvan sahipleri olarak öncesinde gerekli araştırmayı yapmanız çocuklarınız kadar eve getireceğiniz kedi için de son derece önemlidir. Evde kedi beslemenin çocuklara faydaları hakkında hazırladığımız yazımızın devamında konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Eğer eve yeni bir evcil hayvan getirecekler için uzmanlar genel olarak çocukların 6 yaşına gelmesinin beklenmesini tavsiye etmektedir. Henüz kendini kontrol etmeyi tam olarak öğrenmemiş çocuklar kedilere zarar verebilir, bunun sonucu olarak kediler de onlara zarar görmelerine neden olabilecek tepkiler verebilir. Ayrıca "En Uysal Kedi Cinsleri Nelerdir?" yazımızdan uysal kedi cinslerinin hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz. Hâlihazırda evinizde kediniz varsa ve çocuğunuz olacaksa da aralarındaki etkileşimi kontrollü bir şekilde geliştirmeyi ihmal etmemelisiniz. "Kediler ve Bebekler Arasındaki İlişki Nasıl Kurulmalı?" adlı içeriğimizde konuyla dair daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

yakalıklı kedi ile ilgilenen erkek çocuğu

Empati Gelişimi ve Sorumluluk

Evde kedi beslemenin ilk faydalarından biri, çocukların empati gelişimlerine yaptığı katkıdır. Bir hayvana değer vermek ve onu sevmek, beyinde yer alan ve başkalarıyla kurduğumuz etkileşimlerde rol oynayan supramarjinal girus adlı bölgeyi etkileyebilir. Evcil hayvanla büyüyen çocukların daha empatik olmasını sağlayan faktörlerin başında bu etkinin olduğu düşünülmektedir.

Enerjik ve oyun oynamayı seven bir kedi çocuğunuz için iyi bir arkadaştır. Onunla bağ kuran çocuğunuz ileriki hayatında insanlarla olan ilişkilerinde arkadaşlık gibi sosyal kavramları daha iyi anlayabilir. Ayrıca onun sorumluluğunu üstlenmesi ya da sizinle birlikte bu sorumluluğu paylaşması, kendisini onun yerine koymasını da gerektirir. Kedinin açlık, üşüme gibi fiziksel durumlarını ve korku, endişe, sıkılma gibi psikolojik durumlarını anlamayı öğrenecek; ona karşılaştığı olumsuz durumlar karşısında yardımcı olmaya çalışacaktır.

Kedilerin sorumluluğunu almak, çocuklara sorumluluk bilinci aşılamak için de faydalıdır. Kedinin mama ve su kabını kontrol ederek gerektiğinde değiştirmek, tüylerini taramak, onunla dikkatli bir şekilde oyun oynamak ve hatta onu eğitmek çocuklara sorumluluklarını yerine getirmenin önemini öğreterek hayatlarının ileriki dönemleri için doğru alışkanlıklar geliştirmelerini sağlayabilir. Bununla birlikte, çocuğunuzun ilgilenmesi kedinin ona saygı duymasına ve bir lider gibi görmesine, dolayısıyla çocuğunuzun liderlik vasfını geliştirmesine yardımcı olabilir. Çocuklarınızın kedilerle daha güvenli bir şekilde oynamasına yardımcı olacak oyuncak çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

pencere kenarında oturan kız çocuğu bir kediye sarılıyor

Duygusal Bağ ve Öz Güven

Evcil hayvanlar çocukların duygusal bağ kuracakları ve sevgilerini paylaşacakları dostlarıdır. Onlarla konuşabilir, oyunlar oynayabilir, sarılabilir ve günün büyük kısmında birlikte vakit geçirebilirler. Bir kedinin sevgisini paylaşan bir çocuk, ona olan sevgisini nasıl ifade edeceğini de öğrenir. Üstelik bunu özgürce, karşı tarafın yargılamalarına maruz kalmadan yapar. Böylece çocuğun öz güvenini inşa etmesi ve duygusal bağ kurmayı öğrenip bunu karşı tarafa doğru şekilde yapması da desteklenmiş olur.

kediye sarılan kız çocuğu

Stres Azaltma ve Rahatlama

Araştırmalara göre kedi beslemek insanlarda stresi azaltan bir faktör. Kedilerle ilgilenmek, onları okşayıp sevmek, onunla oynamak hem sizin hem de çocuğunuz için bir rahatlama kaynağına dönüşebilir. Üstelik kedilerin insanların ifadelerinden stres düzeylerini anladıkları da araştırmalar sonucunda gösterilmiş durumda. Hatta bazı kediler stresli olduğumuzda yanımıza gelerek bize sevgi gösterebiliyorlar. Kedilerin stresi azaltmasının ve bizi rahatlatmasının ardındaysa stres hormonu olan kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı olmaları yatıyor. Kedilerin stres azaltma ve bağışıklık sistemi destekleme gibi insan sağlığına yararları hakkında daha fazlasını "Kedilerin İnsan Sağlığına Yararları Nelerdir?" adlı yazımızda bulabilirsiniz.

yavru sarmanla gülen erkek çocuğu

Sosyal Becerilerin Gelişimi

Kedi beslemenin çocuğa faydaları arasında çocukların sosyal becerilerini geliştirme de yer alıyor. Çocuklar kedilerle olan ilişkilerinden pek çok farklı deneyim kazanırlar ve bunlar da sosyal becerilerini geliştirmelerine katkı sağlar. Kediler tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi her zaman istediğimiz gibi davranmazlar. Yaramazlık olarak nitelendirebileceğimiz davranışlar yaparak çocukların eşyalarına zarar verebilir ya da ilgi talep ederek, tam aksine ilgiden kaçarak çocukların istediğinin aksine davranabilirler. Hatta tırmalama, ısırma gibi kazalar da yaşanabilir. Bu gibi durumların karşısında sabretmeyi, dikkatli davranmayı, düşünceli olmayı ve affetmeyi öğrenen çocuklar ileriki hayatlarında bu özelliklerini insan ilişkilerinde de kullanacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.