Kedilerde Diş Eti İltihabı

10.01.2023 Aysegül Tunçay


Diş eti iltihabı üç yaşını doldurmuş kedilerde sıklıkla görülen bir sağlık problemidir. İltihabın nedenleri arasında beslenmeden fiziksel anormalliklere kadar pek çok şey bulunabilir. Bu durum kediler için oldukça ağrılıdır ve tedavi edilmediğinde diş kaybına, kemik enfeksiyonuna ya da enfeksiyonun hastalıklı ağız dokularından kana karışmasına yol açabilir. Vücudun geneline yayılan bir bakteriyel enfeksiyon ise kedinin diğer organlarında da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Diş eti iltihabı, dişi çevreleyen kısmın iltihap kapmasıdır. Bu durum zaman içerisinde diş ve diş eti yüzeyinde biriken plağın iltihaba neden olması yüzünden gerçekleşir. Hafif şiddetli diş eti iltihabı hemen hemen her yaştan, ırktan kedide yaygın olarak görülür ve periodontal bir hastalığın işaretçisi olarak kabul edilir. Çok ciddi iltihaplanmalarda kediler ağrı nedeniyle yemek yiyemez ve genel anestezi ile iltihabın temizlenmesi gerekebilir.

diş ve diş eti kontrolü yapılan kedi

Kedilerde Diş Eti İltihabı Belirtileri

Diş eti iltihabı belirtileri genellikle ağız çevresinde çok rahat bir şekilde görülür. Ayrıca iltihabın ciddi olduğu durumlarda kedinin fiziksel ve davranışsal durumlarında da değişikliklerle karşılaşılır. Bu belirtilerin hepsi veteriner hekimin diş eti iltihabı teşhisi koymasına yardımcı olur.

Kedilerde diş eti iltihabının ilk belirtisi kötü kokulu nefes ve diş etlerinin kızarık görünmesidir. Ağızda meydana gelen rahatsızlık hissi nedeniyle kedide salya akıntısı da ortaya çıkabilir. Ancak salya akıntısı tek başına diş eti iltihabı belirtisi olarak kabul edilmez. Birçok hastalık kedinin aşırı salya akıtmasına yol açabilir.

Diş etlerinde ve dişte meydana gelen ağrı nedeniyle iştah kaybı ve çiğnemede zorlanma gibi belirtiler görülebilir. Diş eti iltihabı olan kediler çoğunlukla mamayı yemeye çalışır ancak tükürür ya da sadece ağzının bir tarafıyla çiğnemeye çalışır. İştah kaybı ise beraberinde kilo kaybına yol açar.

yerde yatan exotic shorthair

Kedilerde Diş Eti İltihabı Nedenleri

Kedilerde diş eti iltihabının en yaygın nedeni diş ve diş etinde plak birikmesidir. Ayrıca diş eti iltihabı için bazı risk faktörleri de bulunur. Kedi lösemi virüsü, calicivirus ya da immün yetmezliği virüsü gibi bazı virüslerin yol açtığı problemler, ağız içi hijyenin olmaması, genetik yatkınlık ve dişlerin bozuk formasyonu diş eti iltihabı nedenlerinden bazılarıdır.

İran, Chinchilla, British ya da Exotic Shorthair gibi burnu aşırı kısa olan kedilerin dişlerinde bozuk formasyon görülebilir. Bu kedilerin çene kemikleri dişler için çok küçüktür ve dişlerin çıkması ile beraber aşırı sıkışıklık meydana gelir. Bu da plakların daha kolay birikmesine ve diş eti iltihabına yol açar. Ayrıca bazı kedilerde bazı bebek dişleri dökülmeyebilir. Bu da dişlerin sıkışık olmasına ve dolayısıyla iltihaba neden olabilir.

ağzı açık kedi

Kedilerde Diş Eti İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?

Diş eti iltihabı, kedi sahipleri tarafından kolay fark edilebilen bir rahatsızlıktır. Eğer kedinizde herhangi bir diş eti iltihabı belirtisi görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gereklidir. Basit bir ağız muayenesi ile kedide iltihap olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak ağız boşluğunun daha derinlerindeki bir enfeksiyonun varlığından şüphelenilmesi durumunda gelişmiş görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bunun için kedinin röntgeninin çekilmesi gerekir.

diş fırçasını koklayan kedi

Tedavi ve Önleme Yöntemleri

Diş eti iltihabının tedavisi rahatsızlığın durumuna göre değişiklik gösterir. Ağız içerisinde biriken plağın temizlenmesi ve etkilenen dişin çekilmesi gibi pek çok tedavi uygulanabilir. İltihabın ciddi olduğu durumlarda ise antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Kedide diş eti iltihabı oluşma riskini minimuma indirmek için çeşitli önlemlerin alınması mümkündür. Bu noktada kedinin rutin kontrollerinin aksatılmaması, yüksek kaliteli kuru mama ile beslenmesi ve ağız bakımının düzenli bir şekilde yapılması faydalı olacaktır. Kediler için ağız ve diş sağlığı ürünlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.