Kedilere Et ve Kemik Suyu Verilir mi?

16.05.2023 Deniz Öz


Kedilerde iştahsızlık ciddi bir sorun hâline gelebiliyor. Kedilerin günlük almaları gereken besinleri alamamalarına yol açabilen bu durumun üstesinden gelinebilmesi adına kuru mama değişiminin yapılması, genel sağlık kontrollerine başvurulması ve yaş mama tüketimi ile beslenmelerinin desteklenmesi gibi yöntemlerin denenmesi gerekebiliyor.

Kedi sahipleri tarafından sıklıkla başvurulan pratik çözümlerden biri de kedilere et ve kemik suyu verilmesi. Kedilerin iştahsızlıklarının azaltılması, genel sağlıklarının desteklenmesi ve/veya ihtiyaç duydukları lezzet çeşitliliği ile buluşturulmaları adına beslenmelerine eklenebilen et ve kemik suyu, dostlarımızı hızlı bir şekilde mutlu etmeyi sağlayabiliyor. Bu yazımızda "Kedilere et suyu verilir mi?" ve "Kemik suyunun kediler için faydaları nedir?" gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

"Kedilere et suyu verilir mi?" ya da "Kediler kemik suyu içer mi?" sorusuna "Evet," yanıtı verilebilir. Kedilerin beslenmesine tavuk ve/veya et suyu eklendiğinde sağlıkları için önemli minerallere, vitaminlere ve amino asitlere erişmeleri sağlanabilir. Aynı şekilde kediler köpekler için kemik suyu da son derece faydalıdır.

Kedinizin mamasına az miktarda kemik suyu eklediğinizde onları lezzetli bir öğünle buluşturmanız mümkündür. Ancak bu noktada sınırların bilinmesi önemlidir. Kediler için et suyu ve kemik suyu hazırlanırken baharat, sarımsak ve soğan gibi onlara zararlı besinlerin kullanılmaması gerekir. Uygun şartlar altında hazırlanan kemik ve et suyu kediler için birçok önemli faydanın kaynağına dönüşebilir.

ağzını burnunu yalayan kedi

Kemik ve Et Suyunun Kediler İçin Faydaları

Az önce de belirtildiği gibi baharat, soğan ve sarımsak gibi zararlı bileşenler barındırmayan kemik ve et suyu kedilerin sağlığını desteklemenin leziz bir yolu olarak kabul edilir. Kemik ve et suyunun öne çıkan faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, anti enflamatuar etki göstermesi, tüy dökülmesini minimize etmesi ve aynı zamanda hayvansal protein kaynağı olarak kedilerin ihtiyaç duyduğu amino asitleri sunması bulunur.

Mümkünse ilikli kemiklerin kaynatılması yoluyla elde edilen kemik suyunun içerisinde kedilerin ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineral vardır. Hasta olduklarında kemik suyu içmeleri kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilir, hasta olmadıkları zaman diliminde tükettikleri kemik suyu ise bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca kemik suyu yüksek oranda glisin içerir. Glisin karaciğerin temizlenmesi için gerekli amino asitlerden biridir.

Et ve kemik suyu kedilerde sindirim sistemi sağlığının desteklenmesi için de faydalıdır. Yüksek miktarda kolajen içeren bu besin kedilerin sindirim sistemleri için güçlendirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda eklem sağlığını desteklediğinden artrit gibi eklem sorunları yaşayan kedilerin beslenmesine eklenmesi önerilir. "Kedilerde Artrit Nedenleri ve Belirtileri" adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kediler için kemik suyu yapmak oldukça basit ancak zaman isteyen bir süreçtir. Kemik suyu farklı tariflerle hazırlanabilir. Tercih edilen et ve kemiğin tencereye koyulması, üzerine su ve iki çay kaşığı elma sirkesinin eklenmesi önerilir. Kediler için sağlıklı sebzelerin et ve kemik suyu hazırlarken tarife dâhil edilmesi mümkündür. Ancak karışımda soğan, Frenk soğanı, yeşil soğan ve sarımsak gibi kediler için toksik olan besinler kesinlikle bulunmamalıdır.

Kemik ve Et Suyu Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kediniz kemik ve et suyu içebilir, üstelik beslenmesine eklenen doğal kolajen, mineral ve vitamin kaynakları sayesinde daha sağlıklı olabilir. Ancak her zaman olduğu gibi, kedilere kemik suyu verilirken de çeşitli unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Kedilere et ve kemik suyu verilirken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırıya kaçılmamalıdır. Yavruluk döneminden çıkan kedinizin mamasına çeyrek su bardağı kemik suyu karıştırabilirsiniz. Özellikle 6 aydan küçük yavrular için fazla kemik ve et suyu ishale neden olabilir. Kediniz 6 aydan küçükse kemik suyunu mamasını ıslatmak için kullanabilirsiniz.
  • Karışımdaki tüm kemikler çıkarılmalıdır. Kemik tüketmek kedilerin sindirim sistemi için ciddi bir risk yaratabilir.
  • Kemik suyu ılık ya da soğuk olarak servis edilebilir. Kemik ve et suyunun çok sıcak olması kedilerin dilinin yanmasına yol açabilir.
  • Sunum sırasında kemik suyunun içerisine baharat eklenmemelidir.

Kediler farklı lezzet beklentilerine sahiptir. Et ve kemik suyu genellikle kedilerin karşı koyamadıkları besinler arasında olsa da her kedi et ve kemik suyu içecek şeklinde bir genelleme yapmak doğru olmayacaktır. Bu gibi bir durumda yaş mamalarına ve kuru mamalarına az miktarda kemik suyu eklenmesi doğru bir adım olabilir.

yemeğini yedikten sonra yalanan kedi

Kedilere Uygun Alternatif Besin Kaynakları

Kedilerin beslenmesinin temelinde kuru mamalar bulunmalıdır. Kuru mamaların en belirgin özelliği kedilerin gün içerisinde ihtiyaç duydukları tüm temel besin gruplarını ideal ölçüde almalarını sağlamasıdır. Kedilerin yaşlarına, kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadıklarına, genel sağlık durumlarına, aktivite düzeylerine ve lezzet beklentilerine göre yapılan kuru mama seçimleri kedilerin tam ve dengeli bir beslenme ile buluşmalarını sağlamak adına ödemlidir. Kediler için sağlıklı beslenme sunan kuru mama alternatiflerini buradan inceleyebilirsiniz.

Kuru mamalara ek olarak yaş mamalar da kedi beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle az su içen kedilerin sıvı alımlarını destekleyen yaş mamalar, kedilerin lezzet çeşitliliği ile buluşmasına yardımcı olur.

Kedilerin gelişimsel ihtiyaçlarına özel formüle edilen bu besinler haricinde evde hazırlanan, koruyucu ve kediler için zararlı maddeler barındırmayan kemik ve et suları da kediler için uygundur. Kedilerin sağlığını desteklemek veya kedileri ödüllendirmek için evde tarif hazırlanmak istendiğinde kediler için sağlıklı besinlerin de zararlı olanların da öğrenilmesi gerekir. Böylece kedilere farklı lezzetler güvenli bir şekilde sunulabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.