Kedilerde Tüy Yumaklarını Önlemek Mümkün mü?

10.03.2023 Deniz Öz


Kedilerin mide ve bağırsaklarında biriken tüyler doğal yollarla vücut dışarısına atılmadığında sindirim sisteminde birikebiliyor. Zamanla biriken tüyler sertleşiyor ve yeni tüylerin de birikintiye dahil olması ile büyüyerek bölgede tıkanıklığa yol açabiliyor. Kedilerde tüy yumağı oluşumu dikkat gerektiren sağlık sorunları arasında yer alır. Kedilerin sağlıklı tüy temizleme rutinlerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkabilen tüy yumağı sorununun engellenmesinde kesin bir yöntem ne yazık ki bulunmuyor. Yine de temel bazı adımların atılması ile kedilerde tüy yumakları oluşma riskinin minimize edilmesi mümkün. Bu yazımızda kedilerde tüy yumakları ve tüy yumaklarını önleme yolları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

beyaz tüylü yavru kedi ve tüy yumağı

Kedilerde Tüy Yumağı Belirtileri

Kediler düzenli olarak kendilerini temizledikleri sırada dillerindeki ters diken şeklinde yapılar nedeniyle tüylerini yutarlar. Bu süreç anatomik olarak oldukça normaldir. Temelde tüm kedilerde tüy yumağı oluşumu gözlemlenebilir. Kedilerde Tüy Topakları Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz. Kediler oluşan tüy yumaklarını ya kusarak ya da dışkı yoluyla vücut dışarısına atabilirler. Dikkat gerektiren konu tüy yumaklarının büyümesi ve sindirim sistemini tıkamasıdır. Tüy yumaklarının sindirim sistemini tıkamaya başlaması durumunda çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Kedilerde tüy yumağı belirtileri iştahta azalma, rahatsızlık, ishal, kabızlık, öğürme ve kusma olarak sıralanabilir.

Tüy yumağı belirtilerinin sıkça ortaya çıkması ve/veya uzun süre devam etmesi hâlinde kedilerin veteriner hekim muayenesine götürülmesi gerekir. Detaylı kontrollerin yapılması ile kedi özelinde farklı tedavi yöntemlerinin belirlenmesi mümkündür. Kedilerde tüy yumağı sindirim sistemi için ciddi bir tehdit yaratabildiğinden tüy yumaklarının oluşumunun önlenmesi adına veteriner hekimlerin önerilerine uyulması gerekir. Hiçbir yöntem, kedilerde tüy yumaklarının oluşumunu mutlak olarak engelleme etkisine sahip değildir. Ancak riskin azaltılması ile önemli bir kazanım elde edilebileceği unutulmamalıdır.

tarakla bir yatan sarı kedi

Kedilerde Tüy Yumaklarını Azaltma Yolları

Kedilerde tüy yumaklarını azaltmak için atılması gereken tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

Kedilerin Düzenli Olarak Taranması Kritik Derecede Önemli

Kediler kendilerini temizleyen canlılar olduğundan düzenli olarak taranmadıklarında standardın üzerinde tüy yutabilirler. Özellikle uzun tüylü kedilerde yutulan tüy miktarı belirgin ölçüde artabilir. Düzenli tarama önerisinin ardındaki mantık son derece basittir. Tarama ile ne kadar çok tüy toplanırsa kediler daha az yutacaktır. Dolayısıyla kedilerle evlerini paylaşan kişilerin dostlarını mümkünse her gün taramaları önerilir. Kedilerinin uzun tüylü olması hâlinde bu rutin günde bir iki kere tekrarlanabilir. Kedilerin cildini çizmeyen tarakların tercih edilmesi ile dostlarımızın hem daha sağlıklı hem de mutlu olması mümkündür.

Kedi Maltlarının Kullanılması Mümkün

Kedilerin yuttuğu tüylerin doğal sindirim yolundan geçmesini sağlayan formüllere sahip olan kedi maltlarının, tüy yumaklarının yol açabileceği riskleri azaltabildiği bilinmektedir. Her malt farklı sıklıklarda kullanılabilecek formüle sahip olabilir. Tercih edilen malt macunun kullanım önerilerine uygun olarak kedilere düzenli olarak sunulması tüy yumaklarına karşı alınacak etkili tedbirler arasında yer alır.

Su Tüketimi ve Egzersiz Teşvik Edilmeli

Kedilerin ideal oranda su tüketmemesi ve yeterince egzersiz yapmaması sindirim sistemlerinin optimal şekilde çalışmasına engel olabilir. Sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışması ve bu süreçte tüy yumaklarının birikiminin önlenmesi için kedilerde su tüketiminin takip edilmesi ve günlük rutinlerine egzersizin dahil edilmesi gerekir. Kedilerin Sağlığı için Suyun Önemi Nedir? adlı içeriğimizde kedilerde su tüketimi ile ilgili önemli bilgiler bulabilirsiniz.

beyaz zeminde yatan sarman kedi

Kedilerde Tüy Yumağı Önleyici Kedi Mamaları Tercih Edilebilir

Kedilerde tüy yumaklarının önlenmesinde beslenmenin şüphesiz önemli bir etkisi vardır. Doğru beslenme kedilerin tüy dökülmesini azaltabilir ve/veya sindirim sistemini destekleyerek yutulan tüylerin doğal yollarla vücut dışına atılmasına yardımcı olabilir. Dünyanın en güvenilen kedi maması üreticilerinden olan Royal Canin'in tüy yumaklarına sunduğu etkili çözümlerle öne çıkan yetişkin kedi maması dostlarımızın sağlıklarını destekler.

14 günde etki gösterdiği Royal Canin klinik çalışmalarında kanıtlanan Royal Canin Hairball Tüy Yumağı Önleyici Yetişkin Kedi Maması 2kg iki kat fazla tüy yumağı atılımı sağlayarak kedilerin sindirim sistemlerinde tüylerin birikmesi ihtimalini minimize ediyor. İçeriğindeki özel lif karışımı ile sindirim sistemini destekleyen Royal Canin kedi maması, diş sağlığına sunduğu katkılarla da öne çıkıyor. Siz de dostunuzun daha sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşması ve tüy yumakları nedeniyle yaşanabilecek sağlık sorunları ihtimalinin azaltılması için Royal Canin Hairball Tüy Yumağı Önleyici Yetişkin Kedi Maması 2kg ürününü incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.